Kéž byste mohli tento salát s výbornou tahini majonézou ochutnat právě teď! Doslova, právě v tomto okamžiku. Přeji si, abyste byli tady, abyste měli stejnou radost jako já z toho roztančeného festivalu chutí a vjemů. Čerstvost, křupavost, plnost, krémovost, barevnost a dokonale spárované chutě, to je můj duhový salát s veganskou majonézou.
Tento salát dělám velmi často, protože ho prostě miluji a věřím, že když ho vyzkoušíte, zamilujete si ho také! Je to můj častý oběd nebo večeře a to hlavně proto že je rychlý, chutný a výživný. Stačí mít po ruce uvařenou cizrnu nebo plechovku bio cizrny, libovolnou zeleninu, pár klíčků nebo semínek, bylinky a drobné ingredience na lahodnou veganskou majonézu, která se stává návykovou.
Všechno trvá pouhých 5-10 minut a výsledek je geniální. Pokud však máte 5 minut času navíc, doporučuji povýšit salát ještě o na jemno nakrájenou šalotkou.
Veganskou majonézu můžete použít stejně jako klasickou majonézu – k masu, k hranolkám, do salátu…
Hotovou majonézu skladujte v lednici po dobu 4-5 dní.
Recept na duhový salát
Doba přípravy: 15 minut
Ingredience na 2 porce:
- 1 hrnek uvařené cizrny (použít můžete sklenku nebo plechovku naložené cizrny)
- 3 hrstky jemně nakrájeného červeného zelí
- 1 mrkev, jemně nakrájená na julienne
- 1/3 červené cibule (šalotka) , jemně nakrájená
- 2 lžíce jablečného octa
- trochu domácího medu nebo javorového sirupu
- hrst klíčků
- hrst nasekaných bylinek: koriandr, máta, petržel
- 3 plátky měkkého bio citronu, kůry a dužiny, jemně nakrájených (velmi dobře citrón umyjte kartáčkem)
Postup:
V malé misce promíchejte jemně nakrájenou červenou cibulku s jablečným jablečným octem a medem/ javorovým sirupem a dejte stranou.
Důkladně propláchněte cizrnu a dejte ji do velké mísy.
Připravte si všechny přísady na salát: omyjte, nakrájejte a smíchejte s cizrnou.
Přidejte cibuli a polovinu tahini veganské majonézy a vše dobře promíchejte, abyste celý salát pokryli.
Salát vypadá krásně s na straně nakrájeným avokádem a posypaný na sucho opraženými sezamovými semínky.
Tip: Ze salátu si můžete také udělat zeleninové smoothie a vzít si ho sebou na cestu. Bude to spíše lahodná, výživná krémová polévka, která vás naprosto uspokojí.
Recept na domácí veganskou majonézu:
Ingredience:
- 1/4 šálku extra panenského olivového oleje
- 1/2 lžičky mořské soli
- špetka černého pepře
- 5 lžic jablečného octa
- 1 lžíce domácího medu nebo javorového sirupu
- šťáva z poloviny citronu
- 2 stroužky středního česneku drcené
- 1/2 šálku tahini
- 1/2 šálku vody
- 1 lžíce drceného římského kmínu (kumín)
Postup:
Všechny přísady dobře promíchejte (prošlehejte) a nechte vychladit.
Další tipy na lahodné saláty a další raw jídla naleznete v sekci Raw jídla a saláty.
Dobrou chuť, užijte si to a dejte vědět!
Dnes odskúšané – chutilo výborne. Ďakujem za recept.