Téma jídla je při mnohých léčebných a terapeutických dietách velké a nikdy nekončící téma, neboť se hlavně na začátku může zdát, že není co jíst a vzniká lehká panika. Při protikvasinkové dietě, kdy je omezen hlavně cukr, mouka, mléčné výrobky, průmyslově zpracované potraviny a další, stále ještě existuje spousta lahodných variací jídel, z nichž několik Vám nabízím na těchto stránkách, hlavně v sekci Léčba kandidy.
Dnes se zaměřím na tři recepty na oběd nebo večeři, vhodné i při komplikovanější protikvasinkové dietě, o které jsem napsala knihu.
Jáhlové rizoto
4 porce, čas přípravy: 10 minut, doba vaření: 20 minut
Ingredience:
• 3/4 šálku propláchnutých jáhel
• 1½ šálku vody
• Sůl a černý pepř, podle chuti
• 1 polévková lžíce extra panenského olivového oleje
• ¼ šálku nakrájené cibule
• 1 stroužek česneku, utřený (drcený)
• ½ šálku nalámaných (pokrájených) pekanových ořechů (volitelné) nebo libovolných semínek
• ½- 1 šálek nakrájené okurky (nebo jiné sezónní zeleniny)
• ½ lžíce sezamového oleje
• 1 až 2 lžičky bio kokosové amino omáčky nebo sójové omáčky (tamari)
Postup:
Uvařte jáhly podle návodu do měkka.
Mezitím zahřejte olivový olej na pánvi na mírném ohni, přidejte cibuli a orestujte dozlatova. Poté přidejte česnek a ještě promíchejte. Poté směs přendejte do mísy a promíchejte s uvařenými jáhlami.
Přidejte pekanové ořechy (semínka), okurku nebo další zeleninu, sezamový olej, amimo nebo sojovku a promíchejte. Dochuťte pepřem a nechte si chutnat!
Miluji tato rychlá, zdravá, výživná, čerstvá a celkem levná jídla. Ingredience si můžete libovolně proměňovat podle chuti.
Seznam bezlepkových obilovin, které můžete v omezeném množství konzumovat i při protikvasinkové dietě a jejich použití, najdete v článku Bezlepkové obiloviny.
Mini zeleninové quiche
5-6 quichů, doba přípravy: 15 minut, čas pečení 40 minut
Ingredience:
Na základ:
• 2 lžíce kokosového oleje
• 2 bio/farmářská/domácí vejce
• ½ šálku kokosové (nebo jiné Vámi preferované) mouky
• 1/4 lžičky soli nebo podle chuti
• Kokosový olej na vytření formiček na muffiny nebo pečící papír
Na náplň:
• 2 šálky restované, dušené nebo pečené zeleniny nakrájené na kostičky (libovolné)
• 1 šálek kokosového mléka z konzervy
• 4 bio/farmářská/domácí vejce
• špetka soli a pepře
• špetka kurkumy (protizánětlivá)
Postup:
Předehřejte troubu na 180 ° C.
Velkoryse potřete 6 formiček na muffiny rozpuštěným kokosovým olejem (můžete je také vystlat pečícím papírem) a odložte stranou.
Do mixéru nebo mísy vložte kokosový olej, vejce, kokosovou mouku a sůl a dobře rozmixujte dohladka.
Rozdělte tuto směs na 6 porcí a vtlačte ho na dna a po stranách formiček. Pečte po dobu 10 minut, pak vyndejte a nechte vychladnout.
Připravte náplň rozšleháním vajec, kokosového mléka, špetky soli, pepře a kurkumy ve střední misce a odložte stranou.
Vařenou zeleninu rozdělte také na 6 porcí a položte na upečené základy. Náplň zalijte vaječnou směsí.
Pečte asi 30 minut nebo dozlatova.
Podávat můžete ještě teplé nebo při pokojové teplotě později.
Následující recept je variabilní na levný, zdravý a chutný tuřín, který bohužel málokdy v české kuchyni používáme a který je bohatý na vitamín C, vápník, vlákninu a výborně se hodí při redukčních dietách či detoxu. Můžete ho obměňovat za bílou ředkev nebo řepu.
Kokosovo-tuřínová kaše sladká
Doba přípravy: 10 minut, doba vaření: 25 minut
Ingredience:
• 2 šálky oloupaného a nakrájeného tuřínu na kostičky
• ¼ šálku kokosového mléka
• 1 polévková lžíce kokosového oleje
• 1 lžička skořice
• 1 lžička stevie
• ½ lžičky soli nebo podle chuti
Postup:
Vložte kostičky tuřínu do hrnce studené vody a vařte 25 minut na střední teplotu dokud nezměkne.
Tuřín pak rozmačkejte nebo rozmixujte a přidejte kokosové mléko, kokosový olej, skořici, stévii a sůl.
Podávejte posypané skořicí.
Další tipy z tuřínu:
Krkonošská polévka
Osmahněte cibulky, přidejte na kostičky nakrájený tuřín, brambory, mrkev, zalijte vodou, vhoďte pepř a nové koření a vařte do změknutí. Zahustěte máslovou jíškou z pohankové, rýžové nebo kukuřičné mouky a dosolte.
Tuřínové hranolky
Tuřín nakrájejte na hranolky, potřete směsí oleje, koření a rozmělněného česneku. Pečte v troubě při 220 °C asi 20 minut.
Další lahodné recepty při protikvasinkové a protizánětlivé dietě najdete v sekci Léčba kandidy a Léčba zánětu.
Podívejte se také na přírodní léčbu přemnožené kvasinky candidy.
Přeji Vám hodně zdraví a dobrou chuť.