Hodně lidí současnosti se začalo postupně odklánět od tradičních pekárenských výrobků velkých společností, které používají hodně náhražek, stabilizátorů a éček a pečou hlavně z bílé pšenice obsahující lepek, který je pro mnohé z nás silným alergenem, způsobujícím četné nemoci a neduhy. Mám zde pro vás seznam báječných náhražek za lepkové obiloviny jakými jsou již zmiňovaná pšenice, žito a ječmen, které se dají nahradit hnědou rýží, amarantem, pohankou, prosem neboli jáhlami, ovsem a quinoou. Tyto multifunkční obiloviny jsou skvěle nutričně vyváženými superpotravinami, které nám dodají čistou a nezatěžující energii. Všechna tato zrna jsou jednoduchá na přípravu a dají se dochucovat na sladko, na slano, kořeněně i pikantně.
Nejlepší je vždy volit organické produkty a uchovávat je ve skleněných nádobách, hermeticky uzavřených, nejlépe v lednici a včas je konzumovat. Zrna mají mírně odlišné vlastnosti, takže doba vaření i poměr vody se budou lišit. U slaných variant pokrmů můžete obilniny vařit například se zeleninovým vývarem a následně můžete vyzkoušet přidat česnek, zázvor, kurkumu nebo mořské řasy, bylinky a koření a dostanete krásně výraznou chuť.
Celá zrna jsou fantastická na všechny typy jídel, jako jsou přílohy, kaše, zapečené se zeleninou, na sušenky, vánoční cukroví, pudinky, dezerty, jídla na způsob rizota a podobně. Báječná je kaše z quinoi, jáhel nebo amarantu vařená v kokosovém mléce a oslazená stevia extraktem, javorovým sirupem nebo datlemi.
Doporučuji před použitím všechna zrna namočit, aby se neutralizovali toxické inhibitory klíčení a aktivoval se plný potenciál živin.
Quinoa
Quinoa (kinoa), je přirozeně bezlepková a alkalická. Je to jedna z nejkomplexnějších a nejuniverzálnějších celých superpotravin. Quinoa obsahuje všech devět esenciálních aminokyselin potřebných pro zdraví a také důležité enzymy, vitamíny a minerály, antioxidanty, fytonutrienty a vlákninu.
Inkové považovali tuto plodinu za posvátnou a nazývali jí „Matkou všech zrn“.
Quinoa je vynikajícím zdrojem vlákniny a fosforu, s vysokým obsahem železa a hořčíku, pomáhá v léčbě aterosklerózy, rakoviny prsu a cukrovky. Další úžasná vlastnost quinoi je ta, že nekvasí v těle, nevytváří žádné plísně nebo bakterie, je více alkalická než jiné obiloviny. Studie doktorky Donny Gates skutečně prokázaly, že se chová jako „prebiotika“, neboť podporuje růst a aktivitu střevní mikroflóry a zlepšuje tak celkový zdravotní stav.
Existuje mnoho druhů a barev quinoi – od slonové kosti, růžové, červené, hnědé až po černou. Mezi hlavní typy, které jsou běžně k dispozici patří bílá, červená a černá quinoa.
Quinoa je lehce stravitelná, s lehkou texturou a jemnou ořechovou chutí. Naklíčené quinoa je výživný doplněk do salátů a sendvičů.
Chcete-li klíčit quinou, zde je postup:
Namočte 1/3 šálku semen ve sklenici filtrované vody po dobu asi 4 hodin a poté ji propláchněte a rozprostřete na skleněný talíř. Proplachujte dvakrát denně po dobu asi 4 dnů, dokud klíček nebude asi dva centimetry dlouhý. Pak ji můžete dát na okenní parapet na slunce a ještě počkat, dokud se nezazelená.
Quinoa má poměrně vysoký obsah tuku a proto by měla být uložena v uzavřené skleněné nádobě v lednici nebo chladné spíži a spotřebována do jednoho roku. Zkuste použít quinoa mouku na výrobu bezlepkových koláčků nebo chleba.
Proso – jáhly
Proso je fenomenální zásaditou potravinou, používanou po staletí hlavně v Číně (v současnosti ho spíše nahradila rýže), v Africe, Japonsku, Indii a Egyptě a udržuje při životě asi 1/3 světové populace.
Proso tvoří asi 15 % bílkovin, je bohaté na esenciální aminokyseliny, vlákninu a vitamíny skupiny B, stejně jako železo, hořčík, draslík a fosfor. Proso je spojováno se snížením hladiny cholesterolu, při léčbě cukrovky a migrénách, stejně jako ochrana proti rakovině, dětskému astmatu a infarktu.
Proso je jednou z nejméně alergenní, lehce stravitelnou bezlepkovou obilninou, která velmi posiluje trávicí systém. Je alkalická a nepodporuje kvasinky a plísně v těle. Je ideální pro antikvasinkovou dietu. Podle Dr. Donny Gates proso působí jako prebiotikum, které krmí prospěšné bakterie v těle, tím hydratuje tlusté střevo, pomáhá zdravému vylučování, zvyšuje hladinu serotoninu v mozku, metabolisuje tuky, regeneruje tkáně a dodává energii.
Proso je zvláště dobré v chladnějších měsících, protože ohřívá a uklidňuje organismus. Tyto malinké žluté kuličky mají vynikající, lehce nasládlou, ořechovou chuť.
Ideální je jáhly před konzumací namočit po dobu nejméně 8 hodin, se špetkou mořské soli, aby se odstranily anti-živiny a pak důkladně opláchnout.
Pohanka
Pohanka má vysoký obsah esenciálních a neesenciálních aminokyselin, je to vynikající zdroj bílkovin, bohatá na minerály jako vápník, železo, hořčík, mangan, zinek a měď a obsahuje silné antioxidanty jako je quercetin a fytonutrienty, které jsou spojovány s podporou zdraví srdce, chrání proti rakovině a snižují hladinu cholesterolu. Pohanka obsahuje rutin, který posiluje drobné krevní cévy v těle. Rozpustná vláknina v pohance je jako houba, která zpomaluje vstřebávání cukrů a pomáhá zdravému trávení a vstřebávání živin. Kromě toho pohanka neprodukuje kvasinky a plísně, proto je vhodným jídlem při kvasinkové infekci.
Chcete-li vařit pohanku, nejprve ji namočte, pak důkladně opláchněte a poté uvařte.
Amarant
Amarant (česky Laskavec) je nádherné alkalické bezlepkové zrno, bohaté na bílkoviny (asi 16 %), železo, hořčík, vápník, draslík, vitamin B2 – riboflavin, vitamín E a vlákninu. Obsahuje vysoké množství lysinu a methioninu, dvě esenciální aminokyseliny, které chybí v mnoha jiných obilovinách.
Tato malá semínka jsou velmi nutričně silná. Aztékové kultivovali amarant po více jak 8.000 let a nazývali ho potravinou bojovníků. Je účinný při léčbě cukrovky a jak dokazují odborné studie, napomáhá při prevenci hyperglykemie (zvýšená hladina cukru v krvi), v boji proti rakovině, zejména rakovině prsu a srdečním onemocněním.
V obchodě jej seženete jako mouku, semínka a vločky. Až ho budete vařit, dávejte pozor, abyste ho nerozvařili, neboť pak je hodně lepkavý.
Hnědá rýže
Existuje více než 8.000 různých odrůd rýže! Rýže udržuje více než polovinu světové populace na živu. Není divu, že v některých asijských jazycích se slovo “ jíst“ doslovně překládá jako „jíst rýži“.
Hnědá rýže je nejvíce nutričně zajímavá odrůda, která prošla nejmenším zpracováním. Hnědá rýže je celé zrno, kterému byla odstraněna jen nepoživatelná vnější vrstva, takže je bohatá na živiny jako jsou vitamíny skupiny B, mangan, selen, hořčík, železo a fosfor, stejně jako dietní vláknina a esenciální mastné kyseliny. Vláknina v hnědé rýži může pomoci snížit riziko rakoviny tlustého střeva a prsu, pomoc při hubnutí a v případě metabolických poruch, regulovat hladinu cukru v krvi, pomáhá při cukrovce, snižuje hladinu cholesterolu a chrání před onemocněním srdce a mrtvicí a to není zdaleka vše.
Naopak bílá rýže se mele a v procesu rafinace a leštění se otruby a klíčky odstraňují, spolu se všemi hodnotnými živinami. Bílá rýže je lahodná, ale je to jen prázdná škrobová potravina plná kalorií, bez nutriční výhody. Ve skutečnosti právní předpisy v některých zemích vyžadují, aby byla bílá rýže obohacena o některé z těchto živin tak, aby byly splněny nutriční standardy pro lidskou spotřebu .
Vždy je lepší rýži před vařením namočit, i když to v českých kuchyních není běžné, aby se odstranily tzv. anti- živiny a enzymové inhibitory.
Snažte se kupovat organickou hnědou rýži v obchodech se zdravou výživou, která má velký obrat v obchodě, takže máte jistotu, že zboží je čerstvé a vždy se podívejte na datum spotřeby. Vzhledem k přítomnosti přírodních olejů obsažených v klíčcích hnědé rýže, je náchylnější ke žluknutí. Takže vždy ji uchovávejte v uzavřené skleněné nádobě v lednici a spotřebujte včas. Výzkum The World´s Healthiest Foods dokládá, že běžná neorganická dlouhozrnná rýže z USA může obsahovat až pětkrát více arsenu než rýže produkovaná v Indii, Bangladéši nebo v Evropě. Máme výhodu 🙂
Pakliže trpíte na časté kvasinkové infekce, je lepší místo hnědé rýže používat quinou nebo jáhly, neboť hnědá rýže má vysoký obsah sacharidů, které živí kvasinky a houby, zejména u lidí s oslabeným imunitním systémem.
Quinoa je také mnohem více alkalická než hnědé rýže. Pro ty z nás, kteří trpí potravinovými alergiemi je hnědá rýže považována za nealergické jídlo.
Vločky z hnědé rýže
Rýžové vločky jsou fantastickou bezlepkovou náhradou za tradiční ovesné, pokud máte vážnou nesnášenlivost lepku a chcete si být jisti, že jíte skutečně 100% bezlepkově (některé druhy ovsa totiž lidé s nesnášenlivostí lepku snášejí dobře). Vločky z hnědé rýže mají podobnou strukturu jako běžné ovesné, ale jsou trochu pevnější.
Můžete je namočit do filtrované vody, aby změkly. Dělají vynikající bezlepkovou kaši, nákypy, dají se použít jako strouhanka, na vegan burgery a používají se i na pečení pečiva.
Vločky mají vyšší glykemický index, takže možná nejsou tak žádoucí pro diabetiky nebo ty z vás, kteří sledují hladinu cukru v krvi.
Oves
Oves je ve skutečnosti bez lepku, nicméně je často zpracováván v závodech, které rovněž zpracovávají pšenici a tak je pak kontaminován. Pokud máte celiakii nebo vážnou intoleranci lepku, vždy si kupujte bezlepkový oves, který byl zpracován na vyhrazeném zařízení pro bezlepkové produkty.
Oves se dodává v různých variantách jako jsou celá zrna, ovesné vločky, ovesné otruby, ovesné klíčky a podobně. Celá ovesná zrna se loupají z pevného vnějšího obalu, aby byla vhodná pro lidskou spotřebu (koníci ho milují celý). Loupaný oves nebo „ovesná krupice“, jsou podobné ve velikosti a vzhledu do hnědé rýže.
Oves má obrovské přínosy pro zdraví. Je skvělým zdrojem vlákniny, která pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi, krevní tlak a bojuje proti onemocnění srdce a také stabilizuje hladinu cukru v krvi. Fytochemikálie přítomné v ovsu snižují riziko vzniku rakoviny prsu a jiné rakoviny hormonálního původu, jako je rakovina prostaty a vaječníků. Účinně bojuje také proti karcinogenům v gastrointestinálním traktu. Zdá se, že šálek ovsa denně udržuje vše zlé od těla.
Bezlepkové těstoviny
Existuje již celá řada skvělých bezlepkových těstovin na trhu, které výborně chutnají, nerozvařují se, mají příjemnou texturu a nejrůznější tvary jako linguini, vřetena, pene, špagety, lasagne nebo cannelloni. Báječné jsou pohankové nudle Soba, ale ujistěte se, že nejsou v kombinaci s pšeničnou moukou. Skvělé jsou i rýžové nudle nebo nudle z mungo fazolí, často označované jako rýžové. Většina firem používá směsi rýže, kukuřice, pohanky a amarantu. Existují i varianty bez vajec, mléka nebo kvasnic.
Můžete si vytvořit i své vlastní domácí bezlepkové těstoviny a to velmi snadno.
Při vaření přidejte do vroucí osolené vody i olivový olej, aby se těstoviny neslepovaly. Ujistěte se, že postupujte podle pokynů na sáčku, neboť bezlepkové těstoviny je velmi snadné rozvařit a pak vážně nechutnají dobře. Vařte je al dente a pak ještě propláchněte vodou.
Polenta
Polenta nebo-li kukuřičná mouka (mletá kukuřice) je neuvěřitelně jednoduchá na přípravu. Stačí přivést vodu k varu, vhodit do ní třeba dobrý zeleninový bujón a postupně zamíchávat polentu a chvíli vařit (viz návod na sáčku). Tak vznikne velmi chutná kaše, která se pak ještě může dochutit zeleninou, česnekem a kořením a zapéci nebo z ní dělat placky, které osmažíme na oleji a podobně.
Můžete si koupit i instantní polentu, která trvá jen několik minut, to ale znamená, že se pro vaše pohodlí zrna více zpracovávají a přicházejí tak o živiny.
Jemná kukuřičná mouka je skvělá pro pečení bezlepkového pečiva. Polenta není tak nutričně výrazná jako výše uvedené obilniny, ale je příjemnou obměnou. Obsahuje celkem slušné množství bílkovin a železa a malé množství některých minerálů. Je to ale hlavně sacharid. Ti z nás, kteří řeší kvasinky a plísně v těle, kukuřici vůbec nedoporučuji, stejně jako pro alergiky nebo lidi bojující s nadváhou. Dobrá zpráva ale je, že má nízký obsah nasycených tuků a sodíku.
Vždy se snažte kupovat bio kukuřičnou polentu, uchovávejte ji ve skleněné nádobě v temnu a včas ji zkonzumujte.
Bezlepkově se dá jíst velmi snadno, zdravě a chutně. Stačí do tohoto světa jen proniknout, zajímat se o složení potravin a jejich účinky a hrát si. Není to žádná dieta v tom nepříjemném slova smyslu, spíše jde o nový životní styl, který přináší jen samé bonusy. Ztrápené pohledy a komentáře některých našich přátel či rodinných příslušníků třímající v ruce kynutý chléb se sýrem nebo knedlo-vepřo-zelo, po kterém se totálně energeticky a zdravotně odpálí, které jsou vysílány směrem k nám a našemu novému životnímu postoji můžeme s úsměvem přecházet, protože jen my sami víme, o kolik kvalitnější život plný radosti a energie na věci, které milujeme nyní zažíváme. Ten malý kousek běžného prázdného nezdravého pečiva máme v puse jen chvilinku, ale dlouhé hodiny, dny i roky nás pak takový zvyk nepříjemně ovlivňuje po všech stránkách.
Jestliže vás trápí některé nepříjemné zdravotní problémy, podívejte se na článek 13 příznaků alergie na lepek, kde se dozvíte, zda-li vaše neduhy nezpůsobuje právě tolikrát zmiňovaný lepek a vaše rozhodnutí k vykročení zdravější cestou pak pro vás možná bude mnohem jednodušší.
Hodně zdraví!
Dá se takto stravovat i když mám dnu?Děkuji
Určitě bezlepkově, ano.
Michaela
Dobrý den,je možné se takto strvovat i při dně?Děkuji
Určitě bezlepkově, ano.
Michaela
Dobrý den,
máte nějaký osvědčený eshop na zdravé potraviny a hlavně bezlepkové? V kamenných obchodech je velmi těžké najít některé druhy mouky, které by byli i čisté, bez přidaných éček.
Děkuji
Dobrý den Kláro,
já nakupuji bezlepkové potraviny v Country Lifu, v DM drogérii a místních bio obchůdcích.
Michaela
Je vhodne pouzivat bezlepkovy ovos pri kandide?
Dobrý den Soňo,
při silné kandidóze ne.
Michaela
Vážím si takovýchto lidí,kteří pomáhají druhým,děkuji.
Milá Blanko,
díky 🙂
Michaela
Dobrý den,
můžu z těchto surovin vařit příkrmy pro syna od půl roku věku? Neublížím mu tím?
Děkuji
Dobrý den Simono,
ano, můžete.
Mam půl roční holčičku a také jí z nich vařím kaše a přílohy a je to široko daleko nejspokojenější dítě 😉
Michaela
Dobrý den,
nechci propagovat firmu, přesto pokud chcete podívejte se na http://www.probio.cz kde najdete spoustu prověřených receptů.
Přeji mnoho úspěchů.
Dobry den,
mate zkusenost s varenim kasi z techto obilovin, pripadne jejich pripravu v pomalem hrnci? Nemela byste zkusenosti s vyuzitim Kamutu, Ovsa a dalsich obilovin ve forme zrn?
Dekuji.
Dobrý den Karolíno,
ano, vařím celá zrna jako přílohy i kaše.
Podívam se do svých receptů a něco pro vás stvořím v některém z příštích článků 😉
Mějte se krásně.