Pampelišky jsou krásné a velmi léčivé bylinky, o jejichž léčivých a zdraví prospěšných účincích je na tomto webu již mnohokrát zmínka. Dnes vám nabízím tři varianty receptů na skvělé pampeliškové pesto, které můžete obměnit za klasické bazalkové, z medvědího česneku, polníčku, rukoly nebo z mrkvové natě. Pesto vám vydrží v lednici celkem dlouho, když do něj budete sahat vždy čistou lžičkou a nebo ho můžete dát do tvarovátek na led nebo malých sáčků a zamrazit a až budete dělat vývar nebo jinou polévku, kostičku tam můžete hodit a oživit tak chuť celého pokrmu. Skvělá jsou tato pesta také s těstovinami, na chléb, do salátů nebo s rýží a rajčaty.
Časté používání těchto pampeliškových pest vám bude podporovat detoxikaci organismu, zrychlí váš metabolismus, zlepší trávení, zbaví vás únavy, očistí játra, krev, žaludek, žlučník, zharmonizuje kožní vyrážky a lišeje a mnoho dalšího. Více v článku Recept na domácí nevařený pampeliškový sirup a léčení pampeliškou.
Klasická verze pampeliškového pesta
Ingredience
- 4 hrsti pampeliškových listů
- 1 rozetřený stroužek česneku
- 10 vlašských ořechů
- 30-50 g strouhaného parmezánu nebo pecorina
- 5-6 polévkových lžic panenského olivového oleje nebo podle volby konzistence
Postup
Všechny ingredience kromě oleje dejte do mixéru a rozmixujte. Pak pomalu přidávejte olej až pesto dostane požadovanou konzistenci. Přelijte do uzavíratelné sklenice a skladujte v lednici. Spotřebujte nejlépe do dvou týdnů.
Veganská verze pampeliškového pesta
- 1 hrst velmi mladých lístků pampelišky
- 1 lžíce kvalitní hořčice
- 1 lžíce kvalitního olivového oleje
Postup
Vše smíchejte v mixéru, skladujte uzavřené v lednici a spotřebujte nejlépe do dvou týdnů.
Veganská verze pampeliškového pesta bez alergenů
- 4 hrsti pampeliškových listů
- 1 rozetřený stroužek česneku (volitelné)
- mořská sůl podle chuti
- 5-6 polévkových lžic panenského olivového oleje nebo podle volby konzistence
Postup
Vše smíchejte v mixéru a dejte do uzavíratelné sklenice do lednice. Tato varianta se velmi hodí na zamrazení do sáčků a následné přidávání do polévek. V lednici vydrží velmi dlouho.
Tip1: Pesto s vlašskými ořechy můžete vyměnit za kešu ořechy, piniové ořechy nebo za jakékoli jiné vaše oblíbené nebo za nejrůznější semínka.
Tip2: Vyzkoušejte také pesto míchané, například ze tří druhů listů, například pampelišky + medvědí česnek + polníček nebo podle vaší chuti.
Tip3: Pesto je vynikající na chléb s avokádem, jako snídaně, svačina nebo večeře.
Bylinka, která zabíjí rakovinné buňky
Dobrou zdravou chuť.