Čerstvé klíčky a zelené výhonky obsahují velkou spoustu vitaminů, bílkovin, minerálů, enzymů a čisté energie, které náš organismus právě teď velmi ocení. Nakličování je velmi jednoduché a dnes vám ukáži způsob, jak můžete svou porci zdraví nechat vzklíčit ve sklenicích.
Klíčením vzrůstá množství vitaminů B i C, železa, hořčíku a dalších minerálů, vznikají aminokyseliny a mastné kyseliny a hlavně velké množství energie, které semínko musí vyvinout ke vzniku nové rostliny a tu my dostaneme do svého těla.
Co potřebujeme:
- sklenici
- 1/4 šálku fazolí dle vlastního výběru
- gáza
Postup:
Semena důkladně propláchneme pod proudem vody, dokud neteče čistá voda.
Vložíme do sklenice, zalijeme čistou vodou, uzavřeme a necháme přes noc namočené, aby nabobtnaly a probudily se.
Druhý den ráno fazole slijeme, propláchneme a přidáme čerstvou vodu.
Zakryjeme ústí sklenice gázou a zagumičkujeme nebo použijeme oříznutá víčka.
Umístíme nádobu na teplé místo a necháme ji v klidu po dobu dalších 6-8 hodin.
Fazole ještě nabobtnají. Poté slijeme a propláchneme čistou vodou a necháme klíčit po dobu 24 hodin.
Pak odstraníme gázu, propláchneme fazole pod studenou vodou, vložíme zpět do sklenice a opět necháme odpočinout na teplém místě po dobu dalších 6-8 hodin.
Po 48 hodinách začnou vykukovat první klíčky, i když k životu se semena probouzejí různě dlouho, záleží na druhu.
Důležité je každé ráno a večer proplachovat studenou vodou, aby se zabránilo zapaření a zápachu.
Fazole musí zůstat vlhké po celou dobu procesu klíčení. Jsou-li suché, proces klíčení se ukončí, ony vyschnou a můžete je vyhodit.
Pokud chcete mít na klíčcích výhonky, nechte je odpočívat ještě další den či dva.
V článku Jak jednoduše naklíčit luštěniny a které jsou k tomu vhodné, naleznete další užitečné rady k nakličování v míse.
Pokud si nejste svými nakličovacími schopnostmi i přes jeho jednoduchost jistí, můžete použít automatické klíčidlo, které udělá téměř vše za vás.
Hodně zdraví!
Kromě munga a adzuky nejsou jiné fazole vhodné – jsou v syrovém stavu jedovaté. Ale chcete-li klíčky tepelně upravovat, pak lze použít i např. sójové boby či fazole.