Domácí výroba kokosového kefíru

kokos kefir1Spousta z nás miluje tu svěží, jemně nakyslou, bohatou chuť kefíru – zkvašeného živého nápoje, který podporuje zdravou střevní mikroflóru a tím příznivě ovlivňuje celé naše tělo.

Probiotika mají mnoho zdravotních výhod a pakliže budete mít chuť vyzkoušet domácí kokosový kefír, přesvědčíte se o tom, že i chutná opravdu skvěle. Na rozdíl od kefíru vyrobeného z kravského mléka, nemá ten z kokosového mléka silnou kyselou fermentovanou chuť, ale je příjemně pikantní a přirozeně sladká chuť kokosu dominuje. Textura je jemná a bohatá a mírně tenčí než u jogurtu. Jak chuť, tak textura domácího kefíru je lepší než u jakéhokoli kupovaného.

Hotový kefír můžeme pít buď samotný – neochucený nebo si ho můžeme přisladit přírodním sladidlem, ovonět vanilkou nebo skořicí, přidat kakao nebo jemně osolit, kořenit, přidat česnek a použít jako dip na „koktejlovou“ zeleninu nakrájenou na tyčinky z mrkve, salátové okurky, řapíkatého celeru, petržele, celeru a podobně. Tento kefír se může stát také lahodnou ingrediencí do ovocných smoothies a zmrzlin nebo do receptů na kefírové moučníky a místo podmáslí. Do kefíru můžeme přimíchat i chia semínka pro jeho tužší konzistenci, neboť chia semínka na sebe váží tekutinu. Variant je opět nepočítaně.

 

kefirTvorba domácího kokosového kefíru vyžaduje počáteční investici do kefírové houby (tibetská houba), ale ta je jednorázová a při správném zacházení a uskladnění nám vydrží neomezeně dlouhou dobu. V kefírové houbě jsou živé aktivní kultury sestávající se z kvasinek a bakterií, které jsou tělu velmi prospěšné. Kefírovou houbu můžete koupit on-line nebo vám může kousek věnovat kamarád, kterému se výrobou domácího kefíru v mléce rozmnožila (při každé výrobě kefíru se houba v mléce rozmnoží a zesílí, za 2 týdny až na dvojnásobek).

 

Použitím kokosového mléka na kefír získáme ideální veganskou variantu lahodného probiotického nápoje, jehož blahodárné účinky jsou potvrzeny tisíciletími a navíc je vhodný pro všechny s laktózovou intolerancí. Kefír nám může pomoci s trávicími potížemi – zabrání hnití potravy ve střevech, zrychlení metabolismu, detoxikace organismu, posílení imunity, odkyselení organismu, ustálení vnitřní rovnováhy – ničí přemnožené kvasinky, bakterie a plísně, reguluje krevní tlak, rozkládá v těle cholesterol a chrání tak zdraví srdce, léčí žaludeční vředy, pomáhá při nemocech slinivky, jater, sleziny, ledvin a močových cest, díky obsahu tzv. přírodních antibiotik hojí záněty a rovněž dodává energii a tak zabraňuje únavě. O tibetské houbě se také říká, že dokáže zbrzdit vývoj metastázy a zabránit rychlému stárnutí.

Kefír pijte vždy večer před spaním. Poté už nic nejezte. Ideální je praktikovat tuto léčebnou kúru dvacet dnů a poté si dát desetidenní přestávku. Pokud nepocítíte výrazné zlepšení svého zdravotního stavu, konzumujte kefírový nápoj i následujících dvacet dnů.  

 

Ingredience

  • houba1 lžíce kefírové houby (tibetské houby)
  • 1 plechovka kokosového mléka (v raw variantě 2 šálky čerstvého kokosového mléka, do kterého v mixéru můžeme rozmixovat i bílý vnitřek kokosu, tzv. maso)

Jestliže je kefírová houba vysušená, musíme ji nejprve re-hydrovat v kravském mléce. Vložte houbu do skleněné nádoby, zalijte 1 šálkem mléka, přikryjte gázou a ponechte volně při pokojové teplotě 1 den. Druhý den slijte kravský kefír a opět zalijte čerstvým mlékem. Toto opakujte po dobu 5-7 dní, kdy se houba dostatečně rehydruje a oživí.

Nyní přichází na řadu kokosový kefír.

Zalijte houbu ve skleněné nádobě kokosovým mlékem, zakryjte utěrkou nebo gázou, zajistěte gumičkou a ponechte opět při pokojové teplotě jeden celý den, popřípadě i noc (12 až 24 hodin). Jakmile kokosové mléko zhoustne a má lehce nakyslou chuť, změnilo se v kefír. Odstraňte houbu přecezením kefíru přes gázu a poté ji propláchněte ve vlažné vodě a buď ji můžete opakovaně použít s novou dávkou mléka nebo ji můžete dát odpočinout do mrazáku v igelitovém sáčku nebo krabičce. Takto uchovávaná houba vám dlouho vydrží. Kokosový kefír můžete následně vychladit, pokud ho nespotřebujete najednou, uchováváme v ledničce a rychle spotřebujeme, neboť stále pracuje a stává se kyselejším.

 

Užitečné tipy

  • Jestliže se vám vaše první dávka kefíru zdá málo aromatická – štiplavá, málo nakyslá vůně i chuť, nezoufejte. Někdy to může trvat i několik dávek, než se kefír aklimatizuje v kokosovém mléce.
  • Pakliže si chcete kokosový kefír vyrobit opět za pár dní, neuchovávejte ho v kokosovém mléce, ale v kravském, ze kterého dostane větší sílu.
  • Nikdy nepoužívejte na výrobu kefíru kovové nádoby. Míchání houby v mléce kovovou lžičkou, by houbu i celý proces mohlo zničit (houba by zčernala) a kefír by nezhoustl.
  • Používejte skleněné nádoby (zavařovací sklenice) a dřevěné nebo plastové lžíce.
  • Pokud váš kefír dostatečně nezhoustl během 24 hodin, může to být tím, že doma nemáte dostatečné teplo.
  • Pokud váš kefír není zahuštěný vůbec ani po 48 hodinách, vyhoďte mléko a začněte znovu tím, že zalijete houbu čerstvou dávkou mléka. Může to být způsobeno nedostatečnou re-hydratací houby, nekvalitním mlékem nebo špatnou teplotou místnosti.
  • Kefír by měl mít fermentované aroma a někdy může být i jemně šumivý, ale nemělo by vám to být nepříjemné.

 

Zde přidávám ještě velmi snadný recept na jahodovou zmrzlinu s kokosovým kefírem, kterou si zamilujete

 

Ingredience

  • IMG_08912 šálky domácího kokosového kefíru
  • 2 šálky nebo podle chuti mražených jahod (může být i směs – maliny, ostružiny, černý rybíz, …)
  • 2 lžíce agáve  nebo javorového sirupu
  • 8-10 kapek stevia extraktu
  • 1/2 lžičky čistého vanilkového extraktu

 

Postup

Všechny přísady smíchejte v mixéru a umixujte do hladké hmoty a vyhovuje-li vám sladkost a není-li potřeba dochucovat, ihned podávejte a užívejte!

 

Přeji nám všem vděčnost za pestrou škálu chutí a možností, které nám jsou den za dnem umožněny prožít, ucítit a vychutnat a radost z tvoření se prostřednictvím skvělého jídla.

 

❤ Mia ☮

Autor: Mia Weissová,  www.slunecnyzivot.cz

Článek (či jeho části) je možné sdílet v nezměněné podobě, pokud bude připojeno jméno autora, zdroje, aktivní odkaz na www.slunecnyzivot.cz a celá tato poznámka. Díky!

Michaela Weissová
Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami, zásadotvornou stravu a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci. Díky.

35 komentářů
  1. Dobrý den,

    před časem mi byla zjištěna alergie na laktozu, i když se vyvaruji všem mléčným výrobkům i tomu co se jich jen dotkne, tak i přesto mívám velké střevní problémy. Nafouklé gigantické břicho, které mne limituje a hodně bolí. Chtěla jsem vyzkoušet Váš recept na kokosový kefír, ale mám strach, že když se houbičky aktivují v kravském mléce nebude mi potom kefír dělat dobře. Máte nějaké rady.

    Za každou připomínku jsem ráda, jelikož se pro mne jídlo stává spíše nutným zlem a už bych vyzkoušela cokoli.

    Děkuji Lenka

  2. „…znám mnoho veganů, kteří mají aktivovanou houbu v kravském mléce a nevadí jim to, protože oni sami nic živočišného nekonzumují.“

    Ano, znám také spoustu pokrytců….