Na tomto webu je spoustu článků o stravě a každý z těchto článků vám pomůže poskládat si obrázek o tom, co jíst, co nejíst a hlavně proč to jíst a proč to nejíst. Když najdete stravu, která vám pasuje, je to skvělé. Je to fáze, kdy sami víte, co máte jíst, protože vám to očividně prospívá. Já sám moc nemám rád jakékoliv označování výživového směru, protože rázem dochází k rychlému škatulkování. V tomto článku vám přiblížím důvody, proč se máte některým potravinám raději vyhnout.
Hlenotvornou stravu nejezte
Nyní se budu opírat o dlouholetté výzkumi a praxi MUDr. Josefa Jonáše, to znamená, že vám přiblížím důvody nekonzumace vybraných potravin zase z jiné perspektivy. V našem těle se vyskytuje hlen. Tento hlen se nachází v různých částech našeho těla, například v plicích, v žaludku, ve střevech, v srdci atd. Tradiční čínská medicína rozlišuje množství a hustotu hlenu. Nadmíra hlenu i vysoká hustota hlenu tělu škodí. Pan doktor Jonáš tvrdí, že se v tomto hlenu hromadí patogenní mikroogranismy (baktérie, viry, plísně, paraziti), které hlen používají jako určitý ochranný obal před bílými krvinkami. Tyto mikroorganismy pak v hlenu žijí, buďto jen čekají na oslabení organismu, nebo se směle množí a rozšiřují se dále do organismu. Konzumací hlenotvorných potravin pak jen přispíváme k tomu, aby se v nás mikroorganismy množily a způsobovaly nemoci. Pokud se tedy chcete ze své nemoci uzdravit, doporučuji, abyste jako první vyřadili z vašeho jídelníčku hlenotvorné potraviny. Zní to jednoduše, z praxe však vyplývá, že toho je schopno jen 5 % lidí, kteří navštíví detoxikačního poradce.
Škodit nám mohou i fragmenty DNA
Detoxikace je jiná než jen užívání bylin či potravních doplňků. Jako příklad použiji nachlazení. Jste napadeni viry, prochladli jste, jste tedy oslabeni a viry se ve vás množí a způsobují vám vaše potíže, máte například obyčejnou chřipku, jste tedy tzv. nachlazeni. Vy dáte na rady vašeho bylináře a užijete extrakt z echinacei, konopný sirup a budete si připravovat šípkový čaj s citrónem a medem a uděláte si třeba i cibulovou medicínu. Tyhle všechny rostliny na vás budou mít blahodárný vliv, jelikož zmírňují průběh nachlazení. Tvrdý boj s chřipkovými viry vždy vykonávají vaše bílé krvinky, které můžete bylinami pouze podporovat v jejich činnosti. V tom případě se tedy řeší pouze samotný průběh onemocnění. Viry však mohou způsobit také infekční ložiska. Obnova buněk následně probíhá podle chybného vzorce, a to vám může způsobovat dlouhodobé problémy například s močovými cestami. Detoxikace bioinformačními preparáty Joalis je jiná v tom, že pouze nepodporuje bílé krvinky v jejich činnosti, ale také je navádí na jednotlivé viry či infekční ložiska, čímž v praxi umožňuje zbavit člověka od jeho vleklých potíží. Rozdíl je tedy v tom, že houba reishi apod. pouze stimulují imunitní systém v ten daný okamžik, kdy houby užíváte, kdežto detoxikace bioinformačními preparáty cíleně navádí bílé krvinky na jednotlivé viry a další patologické mikroogramismy, které v těle škodí, čímž tělu umožní dostat se do trvalé rovnováhy.
5 hlavních hlenotvorných potravin
Mezi pět hlavních hlenotvorných potravin se řadí: živočišný tuk (především červené maso), mléko a mléčné výrobky, pečivo (především s obsahem lepku – bílá pšeničná mouka), rafinovaný cukr a sůl. Tyto potraviny se podílí na tvorbě přemíry hlenu v těle, ve kterém se množí patologické mikroogranismy tak, jak jsem popsal v textu výše. Pokud si myslíte, že vám tyto potraviny budou ve vašem jídelníčku chybět a vaše strava tak nebude plnohodnotná, nemusíte mít strach. Bílkoviny se nachází i v zelenině, v ovoci, v ořeších, a to v podobě jednoduchých aminokyselin. Dále na světě neexistuje jediný živočišný druh, který by konzumoval mléko i v dospělosti. Klasická pšenice je zmutovaná do takové podoby, že se velice vzdálila od té, co lidstvo odnepaměti vyživovalo. Rafinovaný cukr z těla odnímá minerální látky. A sůl mimo jiné zatěžuje ledviny. A těch argumentů by zde mohlo být napsáno mnohem více, ale pojďme se raději zaměřit na plnohodnotou nezahleňující stravu.
Nejharmoničtější potraviny pro naše tělo
Čím se tedy máme vyživovat? Ideálně ovocem, zeleninou, ořechy, semínky, luštěninami, obilovinami a další rostlinou stravou – třeba bylinami, pupeny, kořínky atd. Jak už jsem zmínil na začátku, je hodně směrů, pomocí kterých lidé dosahují svého zdraví. Tyto směry se však i v několika bodech shodují a často je to právě odstranění z jídelníčku takové potravy, která tělu škodí. Naučili jsme se jíst takové jídlo, na jakém jsme závislí natolik, že se bez nich často nedokážeme ani obejít. Proto si váš jídelníček poskládejte raději ze zdravých jídel. Místo masa použijte sójové výrobky, namísto klasického mléka si vyrobte mléko z mandlí, produkty z bílé mouky nahraďte za celozrnné ideálně bezlepkové výrobky, bílý cukr nahraďte medem nebo agáve sirupem a sůl používejte Himalájskou, nebo Tamari omáčku, anebo raději vůbec, prostě se naučte raději nesolit. Jenom tyto rady vám pomůžou k tomu, aby byla vaše strava o mnoho harmoničtější, než jak ji znáte.
Pouhá změna jídelníčku nestačí
Na závěr chci ještě dodat, že abyste se zbavili vašich dlouholetých potíží, tak pouhá změna jídelníčku nestačí. Tělo si do sebe ukládá metabolity, čili škodlivé složky vznikající při látkové výměně a ty se pouhou změnou stravy nevyloučí. Na to je potřeba začít s detoxikací organismu.
Přeji vám, abyste se dostali do harmonie co nejdříve! Stojí to za to, protože pak můžete váš život prožívat zcela jinak, než jak ho znáte!
Dobry den! Rada bych se zeptala, co v mlecnych vyrobcich podporuje vytvareni hlenu? Lze zaradit misto klasickych mlecnych vyrobku vyrobky bez laktozy?
Maso, mléko, pečivo, cukr a sůl nejsou hlenotvorné potraviny, je to již tradiční omyl. Produkce hlenu není způsobena stravou, ale reakcí organismu při kontaktu s patogenem. Alergici mohou produkovat hlen při kontaktu s nějakou potravinou třeba mlékem a zde vznikl mýtus o hlenotvorných potravinách.
Detoxikace nemá význam, v těle se žádné toxiny nikde nehromadí, kromě dobře známých výjimek, tělo má dostatek mechanismů jak toxiny z těla vyloučit. Infekční ložisko není toxin, toxin je převážně produkt metabolismu bakterií.
Sójové výrobky nejsou příliš zdravé kvůli fytátům a fytoestrogenům, mléko z mandlí neexistuje protože mléko je výhradně sekret mléčných žláz samic savců, celozrnné pečivo má význam pouze pro redukci hmotnosti, bezlepkové potraviny výhradně pro celiaky, 97% himalájské soli je ten stejný NaCl jako v soli ze supermarketu.
Úplně přesné, líp bych to nenapsala! Článej je zavádějící a komerčně zaměřený (kupujte „nezahleňující potraviny“ – např. málokdo si vyrobí doma mandlové mléko, tak si ho koupí, že?). Důležité je znát svoje tělo (každý z nás je jediněčný), co nám ukazuje, pak hýbat se a správně dýchat, stravovat se s rozumem a nestresovat se, nebo se naučit techniky na zvládání stresu.