Kapusta. Někdo ji miluje, jiný nesnáší, někomu je lhostejná, někdo ji jí spíš proto, že je nesmírně zdravá a v nejrůznějších smoothies se snaží maskovat její chuť spoustou ovoce, ale ti, kdo ji opravdu znají, nedají na ní dopustit, neboť je silně alkalická, plná chlorofylu a obsah jejích živin vám může při pravidelné konzumaci opravdu změnit život. Kromě kyseliny listové, vitamínu A, C, aminokyselin, flavonoidů, vlákniny a luteinu obsahuje velké množství vápníku, hořčíku a železa, proto by ji ten, kdo trpí nedostatkem těchto živin, měl do svého jídelníčku zařadit nejlépe každý den a to nejen ve formě zelených smoothies s ovocem, ale třeba i dobře na slano.
Kapusta reguluje hladinu cukru v krvi, poskytuje prevenci proti zánětům močového měchýře, pomáhá proti stresu, chrání tělo před nádorovým bujením, pomáhá při otocích těla – zavodnění, revma, dna, detoxikuje, zlepšuje naše trávení, vylučování, čistí střeva, reguluje zácpu a posiluje náš imunitní systém.
Máte-li chuť si opravdu zdravě pochutnat, nabízím vám zde dva recepty v jednom!
První recept je na skvělý podzimní kapustový vegan Caesar salát, který může být jako příloha nebo ve větším množství jako samostatné jídlo.
- 1 střední kapusta nakrájená na proužky
- 1 šálek slunečnicových semen
- 1/3 šálku mandlí
- Lžička pochoutkového droždí
- 2 stroužky česneku drceného
- hrnek filtrované vody
- ½ lžičky agáve sirupu nebo stévie
- ½ lžičky mořské soli
Omytou a osušenou kapustu nakrájíme na kratší proužky a dáme do mísy (odstraníme střední stonek u listů). Zbývající přísady dáme do mixéru a umixujeme na hladkou pastu. Nalijeme směs na listy a rukama dobře promícháme, aby se dresing dostal do všech záhybů. Necháme 10 minut odstát, aby se chutě propojily, posypeme ještě pár slunečnicovými semínky a podáváme.
Skvělou výhodou tohoto salátu je fakt, že takto připravený recept můžete ještě použít na druhou variantu, kterou je chutná svačinka nebo snack na party či pro návštěvy v podobě svěžích kapustových chipsů.
Kapustové chipsy připravíme tak, že postupujeme podle receptu a listy obalené dresingem dáme do sušičky nebo na pečící papír do trouby na nejnižší teplotu a usušíme. Podle volby varianty a výkonnosti přístroje sušíme 2-3 hodiny a stále kontrolujeme.
Uvidíte, že tento recept ani v jedné z variant vás nezklame, naopak!
Dobrou chuť.