Jak se zdravě stravovat při omezeném rozpočtu

jídloV současné obtížné ekonomické situaci se mnoho Evropanů snaží získat dostatek potravin za dostupnou cenu. Obecně je přijímán mylný názor, že zdravé potraviny jsou drahé. Avšak při pečlivém plánování je možné pro rodinu zajistit zdravou stravu i při omezeném rozpočtu.

 

Snížení výdajů
V roce 2010 na základě šetření zveřejněném ve Flash Eurobarometeru bylo uvedeno, že současná ekonomická krize ovlivnila každého pátého Evropana při nákupu potravin a dalších denních nezbytností a to minimálně při jedné příležitosti v předešlých dvanácti měsících před provedením tohoto šetření.1Nestabilní finanční situace vyvolala u obyvatel obavy z budoucnosti a zároveň snahy snížit životní náklady. Pochopitelným předmětem úspor jsou náklady na potraviny.

Stravování doma je lacinější
Nedávná americká studie porovnávala náklady na potraviny splňující národní výživová doporučení, které byly zakoupeny v supermarketech a na hotové pokrmy z moderních restaurací.2 Nákupy potravin ze supermarketů zahrnují ovoce, mrazenou zeleniny, kuřecí prsa, libové maso, těstoviny, chléb, snídaňové cereálie a mléčné výrobky. Jídla zakoupená v moderních zařízeních pro rychlé občerstvení většinou představují sendviče, hamburgery, upravené kuřecí maso, bramborové hranolky, nealkoholické nápoje a kávu. Provedené analýzy prokázaly, že cena jedné kalorie potravin v těchto podnicích byla o 24 % vyšší než doma připravených pokrmů. Tato kalkulace však nebere v úvahu všechny vedlejší náklady ani čas potřebný pro nákup a přípravu pokrmů, takže celkové úspory budou poněkud nižší. Srovnatelné údaje však v Evropě chybí.

Směrnice podporují lacinější potraviny
Obecně se předpokládá, že zdravé stravování je drahé, ale široký výběr v současných supermarketech nabízí mnoho alternativ nákupu. Směrnice pro zdravé stravování doporučují jen malá množství drahých potravin – červeného masa, ryb, kuřat a sýra. Měli bychom jíst více fazolí, čočky a dalších laciných potravin, jako je celozrnný chléb, rýže, těstoviny a další obiloviny. V praxi to znamená používat při přípravě chilli více fazolí a méně masa, nebo těstoviny s menším množstvím sýrové omáčky. Pokud se týká ovoce a zeleniny, čerstvé sezonní produkty většinou nejsou příliš drahé. Je nutné vzít v úvahu i mrazené a konzervované výrobky, které jsou dostupné po celý rok a podstatně přispívají k zvyšování spotřeby ovoce a zeleniny.

Minimalizovat potravinový odpad
V Evropě se každoročně vyhodí velké množství potravin, v mnoha případech ještě v originálních obalech. Většinou projde záruční doba dříve, než na ně doma dojde řada a zpracují se, nebo se uvaří příliš velké množství a nespotřebovaný zbytek se vyhodí. Na webových stránkách jsou uváděny návody jak minimalizovat ztráty potravin, jak potraviny uchovat čerstvé po delší dobu a recepty na optimální využití zbytků.

Vždy mějte určitý plán!
Dobrým způsobem pro zajištění levného a zdravého stravování bez plýtvání je – mít plán. Věnujte půl hodiny na sestavení jídelního lístku na celý týden, prohlédněte si knihy receptů a vytypujte návrhy na přípravu zdravých a laciných pokrmů. Najezte se dříve než jdete nakupovat, neboť prázdný žaludek je většinou příčinou nákupu mnoha zbytečných potravin.

Několik tipů a návrhů

  • Nakupujte ovoce a zeleninu v sezoně.
  • Jezte co nejvíce přirozených celistvých potravin jako jsou luštěniny, rýže, jáhly, pohanka, polenta, ovesné vločky, …
  • Navrhujte týdenní levný jídelní lístek.
  • Sestavujte si nákupní seznam a dodržujte ho.
  • Potraviny v chladničce doplňujte tak, aby tam nezůstaly žádné položky s prošlou lhůtou.
  • Porce odměřujte tak, aby nezůstávaly zbytky.
  • Zbytky využívejte účelně.
  • Uvaříte-li více, přebytek zmrazte na další den.
  • V supermarketech často nabízejí potraviny před koncem záruční doby s podstatnou slevou; spotřebujte je včas.
  • Při speciálních nákupech ve velkém balení s výraznou slevou se buď rozdělte se známými, nebo přebytek zamrazte.

 

Literatura

  1. European Commission. Monitoring the social impact of the crisis: public perceptions in the European Union. Flash Eurobarometer, Wave 2, March 2010. Available at:http://ec.europa.eu/public_opinion/flash/fl_286_en.pdf
  2. McDermott AJ and Stephens MB. (2010). Cost of eating: Whole foods versus convenience foods in a low income model. Family Medicine 42(4):280-284. Available at:www.stfm.org/fmhub/fm2010/April/Andrew280.pdf

 

Michaela

Eufic
Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

1 Komentář
  1. Mäso môže byť takisto súčasťou lacnej zdravej stravy a dokonca aj to v BIO kvalite (iné by ani nemalo prichádzať do úvahy). Vnútornosti stoja len zlomok toho, čo ostatné časti a sú niekoľkonásobne výživnejšie.

    Pokiaľ ide o živiny, tak vyjdu zo všetkých potravín úplne najlacnejšie a cena je nízka aj pri tej najvyššej kvalite.

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.