V zimě máme spíše chuť na hutnější jídla, která nás zasytí a dodají energii k ohřevu těla a to se týká i dipů. Připravila jsem pro vás tři nové, které se hodí nejvíce právě v zimních měsících, aby vám poskytly vše potřebné a navíc skvěle chutnaly a oživily vaše chuťové pohárky novými kombinacemi. Jsou lehké a přesto výživné, zdravé, bez živočišných ingrediencí a skvěle se hodí na toasty, bagety, placky, chlebíčky, jako pohoštění, svačina, snídaně nebo večeře.
Cibulový dip s kešu oříšky
Tento krémový cibulový dip je vynikající s plátky okurky, na vašem oblíbeném chlebu nebo plackách. Recept je na množství zhruba 2 a 1/2 šálku.
- 2 šálky syrových kešu oříšků (namočených minimálně 2 hodiny + pár na ozdobu)
- 1 a 1/2 šálku na kostičky nakrájené cibule (sladké)
- 2 stroužky česneku (drceného)
- 2-3 lžíce oleje z hroznových jader nebo jiných semínek (za studena lisovaných)
- 5 lžic extra panenského olivového oleje
- šťáva z 1/2 citronu nebo 1,5 lžíce
- 4 lžíce filtrované vody + trochu víc
- 1/2 lžičky cibulového prášku
- 1/8 lžičky soli (himálajské)
Postup:
Ve velké pánvi osmahneme cibuli a přidáme olej z hroznových jader a lehce osmahneme na mírném ohni 1-2 minuty. Snížíme teplotu, přidáme drcený česnek, promícháme a odstavíme. Cibuli a česnek necháme v pánvi „vypotit“ po dobu přibližně 10 minut. Do mixéru mezitím dejte všechny ostatní ingredience a umixujte je dohladka. Přidejte cibuli z pánve a opět promixujte. Pokud je potřeba, přidejte ještě lžíci vody.
Přelijte dip do misky a posypte ještě několika kešu oříšky a je to.
Tip: Jestli nemáte olej ze semínek, použijte více olivového oleje nebo ve stejném poměru avokádo.
Cizrnový dip s mátou a špenátem
Ingredience:
- 1 a 1/2 šálku předem namočené cizrny
- 1/2 šálku mraženého hrášku
- 1 šálek čerstvého špenátu
- 1/3 šálku čerstvé máty + na ozdobu
- šťáva z 1/2 limetky
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- sůl a pepř
Postup:
Přiveďte středně velký hrnec s vodou k varu a přidejte cizrnu. Vařte dle návodu a 1 minutu před koncem přidejte hrášek. Poté ihned slijte přes cedník a propláchněte studenou vodou, aby si hrášek zachoval svou sytě zelenou barvu a zastavil se proces vaření. Dejte si stranou pár kuliček na ozdobu.
V kuchyňském robotu rozmixujte cizrnu, hrášek a zbývající ingredience na hladkou pastu. Přidejte trochu více olivového oleje v případě, že je směs příliš hustá.
Přelijte dip do hezké mísy, ozdobte hráškem a snítkou máty a je to.
Dip z pečené řepy s rozmarýnem a hřebíčkem
Ingredience:
- 3 středně velké řepy
- 2 lžičky oleje z hroznových jader nebo jiného
- šťáva z jednoho citronu
- 1/2 šálku drcených mandlí
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 5 lžiček čerstvých listů rozmarýnu + na ozdobu
- 2 lžičky javorového nebo agáve sirupu
- 1/4 lžičky mořské soli
- 1/8 lžičky mletého hřebíčku
Postup:
Předehřejte troubu na 180°C. Dobře umyjte – vydrhněte řepy, osušte papírovou utěrkou, rozkrojte je na poloviny a poté potřete olejem z hroznových semínek nebo jiným. Položte je na plech na pečící papír pečte cca 40-60 minut do měkka. Jsou-li menší, můžete je zabalit do alobalu a péct zabalené v kuse. Poté nechte vychladnout, dokud s nimi můžete manipulovat a oloupejte slupku. Dejte si stranou kousek na kostičky nakrájené na ozdobu.
Nakrájenou řepu dejte do mixéru a přidejte i ostatní ingredience a umixujte dohladka.
Přelijte do servírovací misky, ozdobte kostičkami řepy a snítkou rozmarýnu a je to.
Tyto dipy milují také děti, jsou zdravou alternativou ke klasickým chlebíčkům na oslavách a udělají vám radost i v běžném dni, který rozsvítí svou čistou energií a chutí.
V sekci Domácí chleby naleznete inspiraci co k dipům.
Nechte si chutnat!