3 zdravé teplé slané recepty na snídani nebo večeři

slané jáhlyV zimních měsících raději sáhneme po teplé snídani, která nás prohřeje a dodá energii a tak jsem pro vás sestavila 3 recepty ve slané verzi, o kterou si tak často píšete. Dva z nich obsahují farmářská vejce, neboť ta jsou v zimních měsících obzvláště důležitá, díky obsahu vitamínu D, který nám v důsledku menšího slunečního záření chybí a my tak můžeme být častěji nemocní.

 

Kurkumová omeleta

kurkumová omeletaIngredience:

  • 3 bio vejce
  • Lžička kurkumy
  • špetka mořské soli
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 jarní cibulka, na jemno nakrájená
  • ¼ cukety, nastrouhaná
  • 1 lžíce nasekané petrželky

 

Postup:

V míse smícháme vejce, kurkumu a sůl. Rozehřejeme nepřilnavou pánev a pokapeme slunečnicovým olejem a rozetřeme ho mašlovačkou po celé pánvi. Nalijeme na ni rozšlehané vejce a navrch nasypeme jarní cibulku, cuketu a petržel. Necháme smažit asi 3 minuty, až jsou okraje pevné a střed také a spodek je dozlatova. Pak obracečkou omeletu překlopíme na půl do tvaru půlměsíce a ještě chvilku opečeme po obou stranách zhruba 30 sekund. Podáváme rozříznuté na polovinu s čerstvou zeleninou dle volby.

 

 

Slané jáhly s mořskými řasami a zeleninou

jáhlyIngredience:

  • Hrnek jáhel
  • Lžíce lněného semínka (drceného)
  • Lžíce dýňových semínek
  • Lžíce Nori vloček
  • 2 cherry rajčátka
  • ½ zelené papriky nebo okurky
  • Lžička sušené majoránky
  • Petrželka, koriandr
  • Lžička konopného oleje

 

Postup:

Jáhly nejdříve spaříme horkou vodou, aby se odstranila jejich nahořklost a pak je uvaříme podle návodu přibližně 10 minut. Do vzniklé kaše přisypeme lněná a dýňová semínka, majoránku a nori vločky. Pak nakrájenou čerstvou zeleninu, nasekané čerstvé bylinky a případně ještě trochu dosolíme. Na závěr zakápneme konopným olejem a podáváme.   

 

 

Mexická vejce se 2 quinoa-avokádovými houstičkami 

mexická vejceIngredience:

  • 2 bio vejce
  • Špetka černého pepře
  • Špetka mořské soli
  • Malá hrstka hrubě nasekaného koriandru
  • ½ avokáda
  • Šťáva z poloviny citronu
  • Kousek jemně nasekané čerstvé chilli papričky
  • 5 cherry rajčátek jako příloha

 

Postup:

Vejce rozbijeme do hrnku a rozmícháme. Na zahřátou pánev nalijeme vejce a orestujeme do hedvábné hmoty – ne vysušené. Odstavíme z tepla a dáme na talíř, kde je posypeme koriandrem. Vedle dáme nakrájené avokádo na měsíčky a polijeme citrónovou šťávou a vejce posypeme chilli papričkami. Servírujeme s rozpečenými houstičkami a na půlky rozkrájenými cherry rajčaty nebo zeleninou dle vlastní volby.

 

Snídaně ve sladké verzi najdete v článku 4 zásadité recepty na sladké ranní kaše a v sekci Zdravé svačiny.

 

Dobrou zdravou chuť!

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

1 Komentář

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.