V zimních měsících raději sáhneme po teplé snídani, která nás prohřeje a dodá energii a tak jsem pro vás sestavila 3 recepty ve slané verzi, o kterou si tak často píšete. Dva z nich obsahují farmářská vejce, neboť ta jsou v zimních měsících obzvláště důležitá, díky obsahu vitamínu D, který nám v důsledku menšího slunečního záření chybí a my tak můžeme být častěji nemocní.
Kurkumová omeleta
- 3 bio vejce
- Lžička kurkumy
- špetka mořské soli
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- 1 jarní cibulka, na jemno nakrájená
- ¼ cukety, nastrouhaná
- 1 lžíce nasekané petrželky
Postup:
V míse smícháme vejce, kurkumu a sůl. Rozehřejeme nepřilnavou pánev a pokapeme slunečnicovým olejem a rozetřeme ho mašlovačkou po celé pánvi. Nalijeme na ni rozšlehané vejce a navrch nasypeme jarní cibulku, cuketu a petržel. Necháme smažit asi 3 minuty, až jsou okraje pevné a střed také a spodek je dozlatova. Pak obracečkou omeletu překlopíme na půl do tvaru půlměsíce a ještě chvilku opečeme po obou stranách zhruba 30 sekund. Podáváme rozříznuté na polovinu s čerstvou zeleninou dle volby.
Slané jáhly s mořskými řasami a zeleninou
- Hrnek jáhel
- Lžíce lněného semínka (drceného)
- Lžíce dýňových semínek
- Lžíce Nori vloček
- 2 cherry rajčátka
- ½ zelené papriky nebo okurky
- Lžička sušené majoránky
- Petrželka, koriandr
- Lžička konopného oleje
Postup:
Jáhly nejdříve spaříme horkou vodou, aby se odstranila jejich nahořklost a pak je uvaříme podle návodu přibližně 10 minut. Do vzniklé kaše přisypeme lněná a dýňová semínka, majoránku a nori vločky. Pak nakrájenou čerstvou zeleninu, nasekané čerstvé bylinky a případně ještě trochu dosolíme. Na závěr zakápneme konopným olejem a podáváme.
Mexická vejce se 2 quinoa-avokádovými houstičkami
- 2 bio vejce
- Špetka černého pepře
- Špetka mořské soli
- Malá hrstka hrubě nasekaného koriandru
- ½ avokáda
- Šťáva z poloviny citronu
- Kousek jemně nasekané čerstvé chilli papričky
- 5 cherry rajčátek jako příloha
Postup:
Vejce rozbijeme do hrnku a rozmícháme. Na zahřátou pánev nalijeme vejce a orestujeme do hedvábné hmoty – ne vysušené. Odstavíme z tepla a dáme na talíř, kde je posypeme koriandrem. Vedle dáme nakrájené avokádo na měsíčky a polijeme citrónovou šťávou a vejce posypeme chilli papričkami. Servírujeme s rozpečenými houstičkami a na půlky rozkrájenými cherry rajčaty nebo zeleninou dle vlastní volby.
Snídaně ve sladké verzi najdete v článku 4 zásadité recepty na sladké ranní kaše a v sekci Zdravé svačiny.
Dobrou zdravou chuť!
Ahoj,
Zdravé a rychlé večeře máme doma velmi v oblibě 🙂 Dělám ráda z brokolice, Quiche podle tohoto receptu https://erecepty.eu/quiche-s-brokolici-a-medvedim-cesnekem/ Je tovýborná rychlá lehká večeře, která chutná – tedy u nás i dětem 🙂 Dělám s medvědím česnekem, nebo bez. Záleží jaké máme zásoby. Nenechávám tak propéci a pak je výborný. Ahoj Hana