Milujete sladké nadýchané dezerty, ale nechcete si kazit své zdraví ani postavu? Tak mám pro vás zdravý tip na velkou dobrotu.
Snižuje riziko diabetu a vysokého cholesterolu, doplňuje vitamíny, minerály a zdravé tuky a harmonizuje vaše tělo i náladu. Nevěříte? Vyzkoušejte. A podělte se i se svým partnerem, dětmi nebo přáteli.
Obsažené avokádo je skvělým zdrojem bílkovin a mono-nenasycených tuků, důležitých například pro správnou funkci srdce a velmi se doporučuje kojícím a těhotným ženám, vegetariánům a veganům, lidem trpícím únavou nebo pro rekonvalescenci a celkové posílení organismu. Obsahuje důležité látky, jako jsou například karoteny a vitamin E, silné antioxidanty, které podporují regeneraci buněk, zbavují tělo toxinů a mají velmi kladný vliv na stav naší pleti a vlasů. Avokádo obsahuje také vitamin C a vitaminy skupiny B, zejména pyridoxin – B6 a thiamin – B1. Z minerálních látek v něm pak najdeme např. měď, důležitou pro krvetvorbu, metabolismus cukrů a naše mentální zdraví a draslík, který pomáhá snižovat krevní tlak a udržuje naše srdce v kondici. Avokádo také snižuje hladinu inzulinu, pomáhá s hubnutím a povzbuzuje náš mozek.
Mandle bychom měli jíst každý den. Novodobé studie prokázaly, že hrst sladkých mandlí denně redukuje obezitu, diabetes a srdeční komplikace tím, že postupně potlačují chutě na jídlo a udržují cholesterol pod kontrolou. Jsou bohaté na mono a polynenasycené tuky a esenciální mastné kyseliny (omega 3 a omega 6 ). Ti jsou skvělými pomocníky na snížení špatného cholesterolu a zánětu, regulují krevní srážlivost a stimulují činnost mozku a nervového systému.
Kvalitní kakao je skvělým přírodním prostředkem léčení únavy, vyhublosti, horečky, angíny, srdečních potíží, anémie a dýchacích potíží včetně ledvinových a střevních potíží. Léčebné vlastnosti mohou být totiž připisovány některým složkám, které se nazývají flavonoidy a právě kakao je obsahuje ve větším množství. Mnoho příznivých zdravotních účinků flavonoidů je patrně spojeno s jejich antioxidačními účinky. Antioxidanty chrání tělo před „volnými radikály“, což jsou malé molekuly vznikající v průběhu běžných metabolických procesů. Nadměrná tvorba volných radikálů v organismu je příčinou poškození buněk a jejich složek, včetně buněk DNA (genetický materiál) a patrně má klíčovou roli v procesu stárnutí a regenerativních procesech. Flavonoidy fungují jako antioxidanty při likvidaci volných radikálů v buňkách a tak snižují poškození buněk způsobené volnými radikály.
Recept na 2 porce:
Ingredience:
- 1/2 zralého avokáda (používám černé a kupuji ho vždy se stopkou)
- 1 velký banán (v létě může být mražený)
- 2 lžíce kvalitního kakaa (alespoň 70%) nebo karobu
- 3 lžíce mandlového másla
- 1 šálek mandlového mléka
- 1 lžíce sirupu z agáve nebo medu
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- plátky mandlí na ozdobu
Postup:
V mixéru zkombinujte všechny přísady kromě plátků mandlí a umixujte při vysokých otáčkách dohladka. V případě potřeby přidejte více mandlového mléka.
Ozdobte plátky mandlí nebo strouhanými mandlemi a je to.
Tento recept je skvělý také v létě. Přidáním pár kostek ledu vám vznikne osvěžující frapé.
Dobrou chuť!
Míšo, díky za tip, tohle je naprostá pecka. Hotové za chvíli a zaženě chuť na sladké. Byla jsem překvapená super konzistencí.
Dobry den prajem, nikdy som si nemyslela, ze dezert z avokada moze byt tak vyborny 🙂 dakujem, od dnes ked sladke, tak len zdrave.
Tak to jsem moc ráda 🙂
Michaela
Dobry den prajem, nikdy som si nemyslela, ze dezert s avokada moze byt tak vyborny 🙂 dakujem, od dnes ked sladke, tak len zdrave.