3 recepty na zdravé pampeliškové pesto

pampeliškyPampelišky jsou krásné a velmi léčivé bylinky, o jejichž léčivých a zdraví prospěšných účincích je na tomto webu již mnohokrát zmínka. Dnes vám nabízím tři varianty receptů na skvělé pampeliškové pesto, které můžete obměnit za klasické bazalkové, z medvědího česneku, polníčku, rukoly nebo z mrkvové natě. Pesto vám vydrží v lednici celkem dlouho, když do něj budete sahat vždy čistou lžičkou a nebo ho můžete dát do tvarovátek na led nebo malých sáčků a zamrazit a až budete dělat vývar nebo jinou polévku, kostičku tam můžete hodit a oživit tak chuť celého pokrmu. Skvělá jsou tato pesta také s těstovinami, na chléb, do salátů nebo s rýží a rajčaty.

Časté používání těchto pampeliškových pest vám bude podporovat detoxikaci organismu, zrychlí váš metabolismus, zlepší trávení, zbaví vás únavy, očistí játra, krev, žaludek, žlučník, zharmonizuje kožní vyrážky a lišeje a mnoho dalšího. Více v článku Recept na domácí nevařený pampeliškový sirup a léčení pampeliškou.

 

Klasická verze pampeliškového pesta

pestoIngredience

  • 4 hrsti pampeliškových listů
  • 1 rozetřený stroužek česneku
  • 10 vlašských ořechů
  • 30-50 g strouhaného parmezánu nebo pecorina
  • 5-6 polévkových lžic panenského olivového oleje nebo podle volby konzistence

Postup

Všechny ingredience kromě oleje dejte do mixéru a rozmixujte. Pak pomalu přidávejte olej až pesto dostane požadovanou konzistenci. Přelijte do uzavíratelné sklenice a skladujte v lednici. Spotřebujte nejlépe do dvou týdnů.

 

Veganská verze pampeliškového pesta

  • 1 hrst velmi mladých lístků pampelišky
  • 1 lžíce kvalitní hořčice
  • 1 lžíce kvalitního olivového oleje

Postup

Vše smíchejte v mixéru, skladujte uzavřené v lednici a spotřebujte nejlépe do dvou týdnů.

 

Veganská verze pampeliškového pesta bez alergenů

  • chléb s pestem4 hrsti pampeliškových listů
  • 1 rozetřený stroužek česneku (volitelné)
  • mořská sůl podle chuti
  • 5-6 polévkových lžic panenského olivového oleje nebo podle volby konzistence

Postup

Vše smíchejte v mixéru a dejte do uzavíratelné sklenice do lednice. Tato varianta se velmi hodí na zamrazení do sáčků a následné přidávání do polévek. V lednici vydrží velmi dlouho.

 

Tip1: Pesto s vlašskými ořechy můžete vyměnit za kešu ořechy, piniové ořechy nebo za jakékoli jiné vaše oblíbené nebo za nejrůznější semínka.

Tip2: Vyzkoušejte také pesto míchané, například ze tří druhů listů, například pampelišky + medvědí česnek + polníček nebo podle vaší chuti.

Tip3: Pesto je vynikající na chléb s avokádem, jako snídaně, svačina nebo večeře.

 

Bylinka, která zabíjí rakovinné buňky

Dobrou zdravou chuť.

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

2 Komentářů

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.