3 jednoduché recepty na domácí bezinkové limonády

bezová limonádaMáte-li rádi sezónní zdravé pochoutky a navíc za pár korun, je období bezu pro vás přímo stvořené. Z květů bezu se dá udělat spousta dobrot, které vám postupně představím, ale dnes jsem se rozhodla vám nabídnout 3 osvědčené recepty na bezové limonády, které krásně osvěží a zvládne je jednoduše každý.  

 

Květy černého bezu obsahují silice, slizy, třísloviny, glykosidy (sambunigrin a rutin), organické kyseliny (jablečnou, octovou, valerovou) a vitamin C, proto jsou bezové limonády skvělým způsobem, jak tuto sílu přírody do sebe lahodnou formou vstřebat.

 

Květy jsou používány hlavně na:

  • Léčbu nemocí z nachlazení a respiračních onemocnění (chřipka, angína,bronchitida, kašel, rýma, zánět dutin a pod.)
  • Stimulaci pocení – snižuje teplotu a pomáhá nám zbavit se usazeného sekretu v dýchacích cestách (zlepšuje vykašlávání a usnadňuje dýchání)
  • Očistu organismu (pomáhá nám zbavovat se usazených toxinů, především kyseliny močové, léčí neduhy jako je revma a dna a je výbornou prevencí těchto nemocí).
  • Léčbu potíží s močovými cestami a ledvinami (nedostatečná činnost a ledvinové a močové kaménky) a působí močopudně.
  • Léčbu otoků (při nadměrném zadržování tekutin v těle)
  • Léčbu problémů s krevním tlakem a cévami (zlepšuje pružnost cévních stěn a lehce snižuje krevní tlak).
  • Léčbu zažívacích potížích (žaludeční a střevní koliky, plynatost, nevolnost a pomalé trávení, či nedostatečná činnost žlučníku).
  • Zácpu (má mírně projímavé účinky).

 

Rychlá nevařená bezová limonáda – neperlivá

bezinky v míseIngredience:

  • 5 větších květenství černého bezu (jsou-li květy menší, dávku zvyšte)
  • 4 lžíce medu nebo jiného sladidla
  • 1 větší nebo 1,5 menšího citronu
  • 2l vody

 

Postup:

  1. Natrhané květy nejprve rozložíme na tác a dáme na chvíli na světlé místo, nejlépe k otevřenému oknu, aby případní broučci mohli v poklidu odejít zpět do přírody.
  2. Poté si připravíme mísu, do které nalijeme vodu a ponoříme do ní květy. Je lepší květy předtím neomývat, abychom nepřišli o cenný pyl.
  3. Necháme takto květy macerovat zhruba 2 hodiny a kdo chce, může dát mísu do lednice.
  4. Poté květy vyndáme, případná kvítka přefiltrujeme přes jemné sítko, přidáme šťávu z 1 citronu a zamícháme med nebo jiné sladidlo (agáve, stévie, ječný slad, …) podle chuti.

 

bezinky s ovocemTip 1: Můžete přidat kostky ledu a promixovat v mixéru, nakrájet si do džbánku s limonádou kousky ovoce, plátky citrónu, bylinky nebo jedlé květy… zkrátka na co máte chuť.

Tip 2: Kdo chce a má bio citron a dobře umytý, může do mísy s květy přidat na kolečka nakrájený citron a macerovat ho s květy od začátku.

 

 

Bezová limonáda – perlivá s kvasnicemi

bezinková limonádaIngredience:

  • 6 větších květenství černého bezu
  • 300 g třtinového cukru (nebo jiného sladidla)
  • 1 větší nebo 1,5 menšího citronu
  • Oříšek pekařského droždí
  • 4 l vody

 

Postup:

  1. Natrhané květy opět na chvíli rozložíme na tác.
  2. Pak si vymyjeme a vypaříme pětilitrovou nakládací láhev.
  3. Svaříme vodu s cukrem a necháme vychladnout asi na 40 stupňů a přelijeme do sklenice.
  4. Kartáčkem vydrhneme citron a šťávu z něj vymačkáme do sklenice. Kdo chce a má bio citron, může si nakrájet vymačkaný citrón na kousky a vhodit je také do sklenice.
  5. Pak přidáme droždí velké asi jako lískový oříšek a květy bez stonků.
  6. Poté zlehka, aby mohl vnikat a unikat vzduch, přiklopíme a dáme na teplejší místo.

Kvasinky se pěkně namnoží, z cukru vyprodukují oxid uhličitý a už za 24 hodin je perlivá bezová limonáda hotova.

Limonádu přelijeme do uzavíratelných lahví a uskladníme v ledničce.

 

Bezová limonáda – perlivá bez kvasnic

bezinky s vanilkouIngredience:

  • 6 větších květenství černého bezu
  • 400 – 500 g třtinového cukru (nebo jiného sladidla)
  • 1 větší nebo 1,5 menšího citronu
  • 4 l vody

 

Postup je stejný jako u receptu s kvasnicemi, ale bez přidání kvasnic. Proto jsme museli zvednout množství cukru. V této variantě začne limonáda kvasit přirozeně, ale trvá to déle (zhruba týden až deset dní). Nechte proto láhev na teplejším místě a každý den jí jemně protřepejte.

Tip 1: Kdo chce, může do lahve vložit lusky vanilky a udělat si tak luxusní chuť bezovo-vanilkové limonády.

Tip 2: Kdybychom nechali šťávu kvasit ještě pár dní, začal by se tvořit alkohol. Kdo chce vyzkoušet lehké bezinkové vínko, může nechat kvasit déle, ale doporučuji pak hned spotřebovat.


Upozornění:
Limonáda na všechny způsoby připravená má lehce projímavý účinek, což je dáno vlastnostmi bezu a podpořeno kvašením. Po bezové limonádě se také začnete víc potit, což je opět účinek bezu, který nás příjemně ochladí. Bezovou limonádu (bez alkoholu) mohou i těhotné a kojící ženy.

Dávejte si také pozor na množství vypité šťávy, při větším množství se u někoho mohou vyskytnout alergické reakce, malátnost nebo zimnice, stavy podobné otravě. Se všemi bylinkami střídmě, neboť jsou to přírodní léčiva.

 

Hodně zdraví a dobrou chuť!

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

4 Komentářů
  1. Podle vašeho receptu jsem udělala svou první bezinkovou limču (neperlivou) a je skvělá..jsem ráda že jsem se konečně odhodlala 🙂 Moc díky za recept!

  2. Michaelo,
    udělala jsem limonádu bez kvasnic a už dnes po čtyřech dnech mi kvasí. Není to problém? Mám jí radši scedit hned? Děkuji Pavlína

  3. Dobrý den, už louhuji 4 várku?. Opravu je lehce projimavá, ale nevádí, nám chutná.Zuzka Z.

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.