Kdy jindy dělat domácí kečupy než právě v sezóně rajčat, kdy jsou nejlahodnější, nejlevnější a je jich všude dostatek. Abyste si jejich skvělou chuť vychutnali například při letním grilování nebo při výrobě domácích sendvičů a jiných dobrot, nabízím vám 2 super zdravé varianty, které zvládne velmi jednoduše opravdu každý. Obě jsou nabušeny vitamíny, minerály a chutí čerstvých, nezpracovaných ingrediencí a dodají vašemu tělu spoustu dobrého.
Raw domácí kečup
Ingredience:
- 1 a 1/2 šálku nakrájených rajčat
- 3 lžíce datlí
- 1/4 šálku olivového oleje
- 1 čajová lžička mořské soli
- 1 lžíce jablečného octa nebo citrónové šťávy
- 1/2 šálku sušených rajčat (suchých, nenamočených)
Postup:
Všechny ingredience kromě sušených rajčat dejte do mixéru a dobře rozmixujte. Pak přidejte sušená rajčata a míchejte dokud nedostanete konzistenci kečupu.
Chcete-li řidší konzistenci, můžete přidat trochu vody.
Příprava tohoto kečupu vám zabere zhruba 5 minut, v lednici vám vydrží 5 dní a je zhruba na 8 porcí, záleží na jak velké jste zvyklí.
Je skvělý na veggie burgery z placek se zeleninou, ale i na vaše oblíbené sendviče bude skvělou zdravou pochoutkou.
Raw pikantní domácí kečup s chilli
Ingredience:
- 1/2 šálku sušených rajčat (asi 60 gramů)
- 2 větší rajčata (na hrubo nakrájená)
- 2 větší datle
- 1 malý stroužek česneku
- 5 lžic extra virgine olivového oleje
- 1 lžíce octa balsamico
- 1,5 lžičky papriky (koření)
- 2 lžičky chilli vloček (sušené chilli)
- 1/2 lžičky oregana (sušeného)
- 1/2 lžičky bazalky (sušeného)
- mořská sůl (podle chuti)
- čerstvě mletý černý pepř (podle chuti)
Postup:
Dejte všechny přísady do mixéru a rozmixujte do hedvábně hladké konzistence kečupu.
V případě, že máte možnost dát do kečupu čerstvé bylinky, dejte snítku oregana a pár lístků bazalky (dle velikosti a chuti). Můžete přidávat postupně, ochutnávat a dochutit si kečup dle sebe.
Kdo nechce nebo nemá kvalitní balsamico, může místo něj dát jablečný ocet nebo limetkovou (citrónovou) šťávu.
Nechte si chutnat a krásné léto!