14 receptů na zdravé limonády s ovocem, bylinkami a jedlými květy

jahodová s okurkouVšichni víme, že bychom měli pít více vody. Pro někoho je to stále nadlidský úkol a to nejen z toho důvodu, že zapomíná, protože vlastně nemá žízeň nebo čas, ale tolik potřebná voda někomu ani nechutná, respektive nezvykl si na ní. To je velká škoda, ale mám pro vás záchranu. 8 receptů na letní zdravé limonády, které kromě velké spousty vody v sobě obsahují cenné ovoce a bylinky, takže si vylepšíte chuť na pití, energizujete se vitamíny a minerály z ovoce a když si ráno připravíte jakoukoli limonádu do lahve a vezmete ji sebou, budete mít stálý přísun čistící tekutiny. Tím budete mít menší hlad a začnete hubnout, vypne se vám pleť, zlepší detoxikace organismu a zrychlí metabolismus, budou se vám rychleji obnovovat buňky a mnoho dalších benefitů, které za tu chvilku přípravy opravdu stojí, věřte mi.

 

Růžová květinová voda s meduňkou a mangem

Do čisté filtrované vody vložte plátky manga, lístky čerstvé meduňky a květy nestříkaných růží, nejlépe ze zahrady. Nechte vyluhovat nejlépe několik hodin. Kdo chce, může pak květy přefiltrovat, já je v limonádě nechávám a pak sním.

Poznámka: Růže musí být domácí, nehnojená, nestříkaná apod.

Objevte více skvělých a zdravých receptů z růže v článku Recept na růžovou medicínu proti virům a bakteriím, nevařenou růžovou marmeládu, sirup a elixír mládí.

 

Růžová květinová voda s mátou a pomerančem

Postup je stejný jako u předchozí limonády. Chuť pomeranče a máty vás krásně osvěží a růžové lístky dodají nápoji jiskru a nádech luxusu. Hodí se na letní slavnosti pro hosty. Kdo chce, může si z limonády udělat long drink přidáním nějakého fancy alkoholu, jako je panák šampaňského (sektu) a/nebo panák Aperolu nebo Campari.

Výrobu antiaging růžové vody na pleť naleznete v článku 2 recepty na domácí výrobu pleťové růžové vody a léčení růží.

 

Jahodová limonáda

jahodová voda1Do džbánku nebo velké sklenice vložte plátky z jednoho oloupaného citrónu nebo limetky (v případě sklenice stačí půlka citrónu), jahody na kousíčky a bylinky (bazalku, mátu nebo tymián). Zalijte vodou a louhujte, nejlépe v lednici přes noc. Chutě se krásně propojí a voda nasaje ovoce, takže tzv. zlimonádovatí a nebude to jen voda s ovocem.

Druhý den můžete ozdobit jedlými květy, jako jsou sedmikrásky, jetel, plátky nestříkaných růží, levandulí a podobně.

Využijte celé sezónní plody ovoce na skvělou snídani, svačinu nebo smoothie a nechte se inspirovat v článku Váš letní talíř plný chuti a zdraví a recept na smoothie, který vám dodá spoustu čisté enegie.

 

Malinová limonáda

Do sklenice nebo džbánu dejte hrst malin, jednu oloupanou limetku na plátky, půlku oloupané okurky na kolečka a bylinky (bazalku, mátu nebo jinou bylinku podle vaší chuti). Zalijte vodou a louhujte, opět nejlépe v lednici přes noc neb o alespoň 2-3 hodiny.

Zdobení, které vám dodá větší chuť na pití je na vás, ale květy, které v limonádě plavou, jsou potěchou nejen pro oko, ale také pro vaše chuťové buňky a léčí vaše tělo.

Ochutnejte také báječná letní smoothies , na jejichž výrobu naleznete recepty v článku 5 receptů na ozdravující smoothies podporující hubnutí a vyživení organismu.

 

Citrusová osvěžující voda

citronová vodaDo vody vložte plátky oloupaných citrónů, limetky, lístky máty (nebo vašich oblíbených bylinek, mohou být i divoké) a pár kapek stévie nebo med. Nechte vylouhovat pár hodin a dozdobte kvítky nebo bylinkami. Více osvěžení v této limonádě vám ještě dodá na kolečka nakrájená okurka.

 

Osvěžující limonáda

Do džbánku vložte na půlky rozkrájené měsíčky grepu, půlku okurky na kolečka a bylinku – nejlépe rozmarýn. Zalijte vodou a louhujte.

 

Broskvovo-šalvějová voda

Plátky broskví a snítku šalvěje, která může být i s květy, ponořte do karafy nebo džbánku s filtrovanou vodou a nechte pár hodin proležet. Opatrně se šalvějí je velmi aromatická. Některé děti ji nemají rády.

 

Borůvková limonáda s ostružinami

Do džbánku nebo sklenice dejte hrst borůvek, hrst ostružin a plátky mandarinky. Zalijte vodou a nechte chutě propojit louhováním. Můžete přidat šalvěj, ta krásně limonádu ovoní.

 

Melounová voda s rozmarýnem

melounová vodaDo džbánku dejte zhruba 1,5 šálku na jemno nakrájeného melounu bez pecek a dvě snítky rozmarýnu. Zalijte vodou a nechte vylouhovat.

 

Ananasovo-malinová limonáda s mátou

Do džbánku dejte 1,5 šálku na jemno nakrájeného ananasu, hrst malin a pár lístků čerstvé máty. Trochu ananas promačkejte, aby pustil chuť a šťávu a bylinky utřete. Zalijte vodou a nechte louhovat. Ananas s malinami je moc dobrá kombinace nejen na chuť, ale také na oko a s tou mátou to je prostě mňam. Navíc má hubnoucí efekt.

 

Ostružinová limonáda s třešněmi a vanilkou 

Do džbánku dejte šálek ostružin, šálek vypeckovaných třešní, špetku soli a lžíci medu nebo agáve sirupu. Zalijte vodou a nechte pár hodin louhovat, aby se všechny chutě krásně propojily.

Poznámka: Kdo chce, může si samozřejmě ovoce přidat či ubrat. Tato limonáda je také moc dobrá s vanilkou.

 

Jablečná limonáda se skořicí a badyánem

jablečná voda1Do džbánku si připravte 1,5 hrnku na velmi jemno nakrájeného jablka, 2 celé tyčinky skořice, 1 lžičku mleté skořice a 2 hvězdičky badyánu. Zalijte vodou, dobře promíchejte a nechte louhovat přes noc, aby koření pustilo aroma. Uchovávejte následně v lednici, ale nejlépe bude, když si ráno slijete limonádu do pet lahve a odnesete si jí sebou do práce, kde ji poctivě vypijete.

Tato limonáda se skvěle hodí na konzumaci po celý rok.

Poznámka: Máte-li alergii na skořici, můžete použít vanilku a vanilkové lusky. Je to také velká dobrota.

 

Ananasovo-hrušková limonáda s jahodami 

Do džbánku dejte šálek na jemno nakrájeného ananasu, na plátky nakrájené jahody – zhruba 1/2 šálku, šálek na jemno nakrájených hrušek, špetku himalájské soli a zalijte vodou. Ovoce trošku promačkejte vidličkou, aby pustilo šťávu a uvolnilo chutě. Kdo chce, může přidat půlku limetky nebo šťávu z půlky limetky a lžičku medu nebo agáve sirupu.

Poznámka: V zimě můžete ananas a jahody vyměnit za zázvor a vanilkové lusky a přidat špetku skořice a máte výborné hruškovo-vanilkové pití.

 

Vanilková voda s borůvkami a levandulí

vanilková vodaIngredience:

  • 1 litr čisté filtrované vody
  • 1 vanilkový lusk nebo špetku mleté vanilky
  • 3-4 velké borůvky
  • 3-4 stonky čerstvé levandule nebo 1/4 lžičky sušené levandule
  • 2-3 kapky stevie

Postup:

Vanilkový lusk vložte do karafy s vodou přes noc a nechte macerovat při pokojové teplotě.

Poté mezi prsty jemně promněte levanduli a přidejte ji do vody.

Pak přidejte jemně narušené borůvky, aby pustily trošku šťávy.

V případě potřeby přidejte stévii nebo med na doslazení.

Nechte odpočinout 10 až 20 minut.

 

Tip 1: Máte-li rádi perlivé limonády, doporučuji přidávat jemně perlivou pramenitou vodu, je to velmi osvěžující.

Tip 2: Můžete si vyrobit ovocný led zamrazením jednotlivých ovocných šťáv ve tvarovátkách na led v mrazáku a po vylouhování limonády jí můžete pár kostičkami ovocného ledu dle druhu limonády osvěžit.

Tip 3: Dobře v limonádách vypadají květinové ledy, které si jednoduše vyrobíte zamrazením jedlých kvítků ve vodě nalité do tvarovátek na led a zamrazené.

Tip 4: Nebojte se také přidávat do šťáv, limonád a ochucených vod divoké byliny, jako je například kopřiva, listy pampelišky, ptačinec, klidně i pár lístků velmi zdravého šťovíku a zkrátka cokoli, co máte po ruce a je jedlé. Více inspirace na jedlé bylinky naleznete v článku Jedlé rostliny – podrobný přehled.

Milujete-li ovocné šťávy a chcete-li si uchovat sezónní ovoce v podobě lahodných sirupů i na zimu, nechte se inspirovat článkem s Recepty na domácí nevařené ovocné sirupy, kde naleznete mnoho tipů na to, jak uchovat sílu a chuť ovoce v nezničené formě.

Krásné, barevné a roztančené léto!

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

1 Komentář

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.