Rady pátera Ferdy pohledem moderní výživy a životního stylu

ovoceNarazila jsem na starý článek, kde páter Ferda, jehož rad a poznatků si velice vážím, v deseti krocích radí, jak žít zdravější život. Se zájmem jsem ho přečetla a vyvstaly ve mě otázky, zda-li třicet let starý pohled na výživu a zdraví je použitelný i pro současného uspěchaného a věčně sedícího člověka. Rozhodla jsem se tedy uveřejnit Ferdovy názory a přidat k nim své pohledy, jakožto současně žijícího a o výživu se po celou dobu dospělosti zajímajícího člověka. Pátera Ferdu asi netřeba představovat a mě představují tyto stránky Slunečný život a má práce výživové poradkyně a lektorky jógy, které se věnuji profesionálně 8 let a předtím jako koníčku. Nechte se inspirovat a svou pravdu si utvořte sami.

Znění rad pátera Ferdy tak, jak bylo otištěno v časopise Záhady života, označuji před textem p.F., můj komentář k tomu jako pohled moderní výživy M.W..

p.F. „Když má večer naše tělo největší hlad, nutíme ho k hladovce, abychom nepřibrali na váze. Dopřáváme si ovoce a vůbec neřešíme, zda je to pro naše tělo opravdu prospěšné. A proč taky, když je plné vitamínů? Tato civilizace dělá všechno obráceně.„, říkával před třiceti lety jasnovidný bylinář páter František Ferda. Stejně tak směle tvrdil, že lidstvo neudolá rakovina, ale plísně a že naše domácí vepřo-knedlo-zelo by si zasloužilo nobelovu cenu.

M.W. Já jsem zastáncem zlaté střední cesty, tudíž i z toho, co páter Ferda žil a sdílel, je možné čerpat i pro současnou moderní dobu, ale nejdůležitější je najít si to své.

 

1. Kuchyně je naší lékárnou

zeleninap.F. „Kvalita naší krve je přímo úměrná s tím, co jíme,“ zdůrazňoval F. Ferda. Proto bychom se měli podle jeho slov snažit, aby naše kuchyně byla lékárnou a lékárna naší kuchyní. Jíst bychom měli všechno, ale v malé míře. I to nezdravé, zač páter Ferda považoval např. uzeniny, sýry, se jíst může, ale pouze jednou za čas. Tělo má čas vyčistit se. Důležité je nedělat si z toho oblíbené jídlo. „Je otázkou času, kdy se naše tělo proti tomu vzbouří.“, varoval páter a s oblibou dodával: „To, co ti chutná nejvíce, jez nejméně.“

M.W. Pro každého z nás je určující to, co děláme každý den a nemůže nás poničit to, co děláme (jíme) jen občas. Pokud si dokážeme užít pouze zdravé jídlo, nevidím důvod, proč jíst uzeniny a další nezdravé, zpracované jídlo. Když už „hříšek“, tak občas, trochu a s radostí!

Tipy na zdravý jídelníček pro harmonizaci vašich zdravotních problémů, ale také zdravé sladké dobroty, naleznete v sekci Jídlo.

 

2. Tělo se čistí i sílí

smoothies a stavyp.F. Naše tělo se dvanáct hodin čistí a v další půli zase sílí. To není nic převratného. Ferdova doporučení se od ostatních odlišují v době, kdy tyto procesy v těle začínají a kdy končí. Podle pátera trvá očista od dvou hodin v noci do dvou odpoledne. Během této doby by se tělo nemělo příliš zatěžovat jídlem. S posunem souvisí i pozdější čas na snídani, oběd i večeři.

M.W. Mnohým vyhovuje ráno pít ovocné a zeleninové šťávy, jíst ovoce, pít smoothies a čistit se. Jiným by takové stravování dělalo zažívací problémy a kolísání cukru v krvi a tím spojenou únavu, třesavku, podrážděnost nebo vlčí hlad, a proto volí raději plnohodnotnou snídani v podobě teplé kaše, sendviče, míchaných vajíček a podobně. Neexistuje univerzální návod na to, co je správně pro všechny a to v ničem, na to už jsme snad každý přišli, ale určité biologické rytmy přírody platí pro nás všechny.

Po době spánku, tedy hladovění, potřebuje tělo energetický nákop, který ho rozjede a vyživí. Snídat ve 14:00 hodin, když v 07:00 vstáváte je podle mých zkušeností nezdravé, i když i na to si tělo zvykne a jede tak třeba celý život. Kouřit ho taky naučíme přes jeho prvotní odpor a možné zvracení a když pak chceme přestat, tak se tělo brání abstinenčními příznaky. My jsme vůdci, kteří určují směr po dohodě s tělem. V případě, že nedržíte řízený půst nebo nějakou očistu, určitě doporučuji snídat, i kdyby to mělo být jen ovoce.

Správně je vždy to, co vám konkrétně dělá dobře a cítíte se po tom plni energie a zdraví. Naslouchejte svému tělu a od ostatních se nechte jen inspirovat a zkoušejte.

 

3. Osvěžující spánek

spánekp.F. „Co se naspí do dvou hodin, to se naspí.“ zdůrazňoval. Pak už tělo nemá ze spánku užitek. Kdybychom ale podle Ferdy v okruhu 15 km vyplenili všechno živé, tak ze spánku nemáme nic. „Člověk je živá součást přírody a z živého čerpá potřebnou sílu!“ říkával páter Ferda.

M.W. Často slýchávám větu, že to, co se naspí do půlnoci je nejsilnější a z mé zkušenosti to tak je. Když se podíváte do přírody, tak ptáci a veškerá zvěř už kolem osmé večer (podle období) utichá a jde spát a kolem páté ráno to zase rozjíždí. To jsou přirozené biorytmy přírody. Člověk je její součástí, byť se stále snažíme vymanit a nadřadit se. Večer po práci máme mnohdy pocit, že teď konečně můžeme žít a jako známku skvělého života koukáme do rozsvícených obrazovek do dlouhých nočních hodin a tím se velmi poškozujeme, nehledě na to, že se z toho stává i neviditelná závislost.

Večery by měly být určené pro vás k meditaci, relaxaci, kreativitě, snění nebo studiu nebo pro vás a vašeho partnera k milování, povídání, plánování a společným činnostem. Je velká škoda, že tolik času trávíme u počítačů a žijeme virtuálně.

Pokud vám to vaše práce a povinnosti dovolí, vyzkoušejte si třeba na týden otočit váš biorytmus a jít spát třeba ve 21:30 a sami uvidíte, jak se brzy ráno budete cítit, jak se vám bude chtít cvičit a stihnout toho více a jakou náladu budete mít. Vím, že vás to nakopne.

 

4. Zdravá snídaně-oběd-večeře

švestkyp.F. Říká se, že snídani si má člověk nechat pro sebe, o oběd by se měl podělit s přítelem a večeři přenechat nepříteli. Páter Ferda to s úsměvem komentoval, že tato civilizace dělá všechno obráceně. Doporučoval snídat málo a později, oběd by měl být vydatný kolem druhé hodiny odpoledne a večer by se měl člověk najíst dvakrát! Když mu ženy oponovaly, že neprojdou dveřmi, odpovídal jen: „Lepší když budeš mít kilo navíc a budeš zdravá, než bys byla o kilo lehčí a marodila bys.“

Dopoledne doporučoval jídlo, které nezatěžuje tělo. Za ideální snídani považoval žitovku, což je upražené žito, pšenično -žitný chléb, dobře vypečený, namazaný nejlépe vepřovým sádlem. Oběd složený z polévky a hlavního chodu, by měl přijít na řadu až kolem druhé hodiny odpolední. Nejlépe hodinu po jídle by se nemělo pít, aby mohly v klidu započít trávicí procesy. Večer je podle pátera zcela normální, že má člověk největší hlad. Tělo sílí a potřebuje k tomu dostatek potravy. Zásadní je nepřejíst se, ale dobře se najíst!

M.W. Před třiceti lety byly trochu jiné požadavky na stravu než je tomu dnes. V současnosti je i kvalita potravin mnohdy horší, i když se situace postupně opět zlepšuje, takže s tímto doporučením bych byla opatrná a to hlavně u lidí se sklonem k hypoglykémii a nadváze.

Zastávám názor, že by se ráno snídat mělo, skladba je na vás a požadavcích vašeho těla. S plnohodnotným obědem souhlasím, ale dle ayurvédy je trávicí oheň agni v žaludku nejsilnější mezi 11:30-13:30hod, to znamená, že vaše trávení je připravené pracovat a dokonale potravu využít právě v tento čas, což mám sama na sobě vyzkoušené. Také samozřejmě záleží na tom, v kolik hodin vstáváte. Co se večeře týče, jsem raději pro lehčí verzi typu salát, ryba nebo polévka a nejpozději dvě, nejlépe tři hodiny před spaním. Pokud byste se večer hodně najedli, bude se vám špatně spát, protože vaše tělo nebude odpočívat, ale trávit, ráno se probudíte bez energie a pravděpodobně oteklí a nebudete mít chuť na snídani, takže budete zase hladovět a to povede jen k tomu, že se v druhé polovině dne přejíte vším možným a budete tloustnout a ne jen kilo, bude vám lítat krevní cukr, takže nálada a bude to celé špatně. Nebo si dokážete představit, že si dáváte před ranní schůzkou chleba se sádlem a pak budete celé dopoledne sedět v kanceláři? Večer je zcela normální, že má člověk největší hlad, když nesnídá a tudíž si potřebuje doplnit objem stravy, ale to je velmi krátkozraká cesta.

 

5. Teplé nebo studené?

citron vodap.F. Ferdovo krédo bylo: „Ať už chceme po ránu sníst nebo vypít něco studeného, mělo by to přijít až po naplnění žaludku něčím teplým.“ Nejlépe žitovkou nebo čajem, který se pije po douškách a nejlépe dopoledne, kdy se tělo čistí. Rozhodně by se nemělo pít studené pití na lačný žaludek! Kdo tak činí, koleduje si podle pátera Ferdy o rakovinu žaludku.

M.W. Tak s tím naprosto souhlasím. Doporučuji svým klientům začít ráno teplou vodou s pár kapkami citrónu, který skvěle vodu změkčí a žaludek ji lépe přijímá než jen vodu samotnou, která v žaludku kolikrát bolí. Navíc taková lehká citronáda skvěle pročistí tělo po noci, hydratuje a nastartovává metabolismus. Pak je vhodné vypít šálek zeleného čaje. Kdo má rád kávu, jistě mu jedna kvalitní také neublíží. Pokud si do ní můžete dát jiné mléko něž kravské, tedy nějaké rostlinné mléko, tím lépe pro vás.

 

6. Zelenina může škodit

zelenina2F.p.F. Ferda byl vlastenecký kněz. Co bylo naše, to ctil. Říkával, že jsme geneticky nastaveni na potravu našich předků. Co se vypěstuje u nás, to se může sníst. Do toho také rozlišoval, co tady bylo původní a co ne. Zatímco vlašské ořechy považoval za nevhodné, lískové ořechy naopak. Ze zeleniny doporučoval petržel, mrkev, salátové okurky, které obsahují minerály, a červenou řepu. Ta je zdrojem přírodního červeného barviva a kromě jiného blokuje množení plísní v těle. Cibuli doporučoval jen v malém množství, protože v těle ničí červené krvinky, česnek povoloval dva stroužky týdně, rozhodně ne denně. Doporučoval všem sníst během dne tři lžíce petržele a trošku mrkve. Byl toho názoru, že je lépe mít v těle mírný nedostatek vitamínů, než nadbytek. Často mluvil o zvratných procesech, které nastanou v těle, pokud má nadbytek vitamínů. Místo toho, aby pomáhaly, začnou škodit.

M.W. Tak o vitamínech souhlasím. V silách současného zaměstnaného člověka ani není možné, aby si kontroloval a přijímal ve stravě celé spektrum vitamínů, minerálů a stopových prvků a přesto žije a daří se mu dobře. Tělo dokáže odchylky v přijmu vitamínů korigovat. Naopak ten, kdo si ujíždí na potravinových doplňcích, tak nejen že utrácí spoustu peněz, ale v nadměrné míře tělu opravdu spíše škodí a velmi přetěžují játra a ledviny.

Co se lokálnosti potravin týče, tak souhlasím do určité míry. Jistě je skvělé dopřávat si sezónní lokální čerstvé a kvalitní potraviny, na druhou stranu už moje prababička jedla banány, pomeranče, mandarinky, rýži, kokos a další cizokrajné potraviny, které u nás nikdy nerostly, moje babička je jedla také, stejně jako moje máma, já i má dcera a všechny se těšíme velmi dobrému zdraví. Zvyky, způsoby a nové potraviny stále přicházejí do našich životů a naše těla a geny se jim přizpůsobují a dalším generacím tudíž nezpůsobují problémy. My lidé současnosti jsme zvyklí jíst potraviny jako jsou například para ořechy, kešu, chia semínka, goji, quinou, mungo fazole, cizrnu, mořské řasy, mořské ryby a plody, olivový olej a mnoho podobných celosvětových potravin a nikdo se nad tím nepozastavuje a nikomu to trávicí problémy nedělá, maximálně třeba určité potraviny někomu nechutnají.

Čínská medicína rozděluje potraviny podle povahy elementu na ochlazující, zahřívající nebo neutrální a tím se snažím řídit, neboť mi to dává smysl a mé tělo to cítí. Například v zimě nejím banány, které tělo ochlazují a tím ho oslabují, stejně jako nepiji zelený čaj a podobně. To je pro mě a mou práci klíčové.

Je skvělé vzít si z celého světa názor, přístup, potravinu nebo třeba hudbu a zaintegrovat je do svého života a obohatit se jimi, pakliže nám to dělá dobře. Doba se změnila.
 

7. Zákeřné plísně v ovoci

jahodová voda1p.F. „Plísně jsou hrobaři života a lidstvo neudolá rakovina, ale zdegeneruje na plísně,“ varoval častokráte své pacienty Ferda. Neviděl rád, když lidé jedli příliš syrového ovoce, zvláště malé děti. Málokteré není nahnilé a tudíž nezasažené plísní. V přílišném množství dráždí ledviny, tlusté střevo, žlučník a u malých dětí například častá konzumace jablek způsobuje noční děsy. Ferda doporučoval vyvarovat se dovezenému tropickému ovoci, včetně džusů, které jsou pro lidi žijící v tropickém pásmu. Ale ne pro nás! Když už ovoce, tak kombinaci jablko-hruška, jednou týdně a sníst během dopoledne, kdy se tělo čistí. Za přijatelné považoval tepelně zpracované ovoce (povidla, žemlovka, štrůdl, ovocné knedlíky, jablečný závin aj.).

M.W. Mám za to, že naši dobu jako mor sužuje právě rakovina, na rozdíl od plísní, neboť vše je dnes již chemicky ošetřeno, aby to neshnilo, bylo toho hodně a hlavně, aby se to prodalo. I zde platí zlatá střední cesta. Když budeme jíst 30 banánů denně, byť je to v současnosti moderní trend, naše tělo bude strádat, naše trávení se naruší a dostaneme do sebe víc chemikálií než při pestré stravě. Naopak budeme-li si dávat jednou týdně kousek hrušky s jablkem a tím jsme s ovocem skončili, je to velká škoda pro nás. Nejen že se ochudíme o spoustu ovoce, které před třiceti lety lidé ani neznali, ale budeme nejspíš také strádat vitamínově a nedostatkem vlákniny. Zdroj ovoce v povidlech, štrůdlu nebo ovocných knedlících je z pohledu moderní výživy úsměvný.

 

8. Maso nesmí chybět

lososp.F. Maso by se mělo jíst v nevelkém množství, nejlépe propečené a rozhodně by se měly druhy masa v našem jídelníčku střídat. Ferda nedoporučoval přední hovězí – maso od kosti, u zvěřiny varoval před špatně střeleným kusem, nejednou léčil lidi, kteří měli zdravotní problémy. Varoval před častou konzumací kuřecího masa, které může obsahovat arsen. Sami si můžete doma udělat menší test o tom, co jíte. Páter říkával, že pečené kuře by mělo mít bílé kosti.

M.W. Co člověk to názor a jiný výživový směr či víra. Četné moderní vědecké studie poukazují na fakt, že nadměrná konzumace masa vede k nespočtu vážných onemocnění, včetně dny, rakoviny, kardiovaskulárních onemocnění, k vysokému tlaku a dalším.

Znám lidi, kteří maso vůbec nepotřebují a jsou zdraví a vitální, naopak jiní lidé maso alespoň občas potřebují a jde jim k duhu. Také záleží na kvalitě masa! Jsou lidé, kteří vůbec nekonzumují maso z konvenčních zdrojů, ale mají svého známého farmáře, o kterém vědí, jak se zvířaty zachází a maso si od něj dají. Tvrdí, že maso je jiné chuti a struktury a chov lidský, což jim vyhovuje a cítí se po něm moc dobře. Občas u dospělého člověka znamená 1-2x týdně a maso je dobré střídat. Takový režim je udržitelný i v souvislosti prevence onemocnění z konzumace masa.

Ryba se ve výživářství nepovažuje za maso a je doporučována alespoň 2x týdně. Otázkou ale je zdroj, který může být z Číny, tudíž nekvalitní a pro tělo nevhodný a nebo místní či zahraniční, ale divoký a to je velký rozdíl. Ptejte se proto po původu, žádejte informace, jde o vaše zdraví!

Vše záleží na konstituci, stylu života, pohlaví, kvalitě masa, zajímavý je také aspekt krevní skupiny a etický aspekt. Každopádně konvenčně (ve velkochovech v klecích) chované kuře…. no comment a to ne kvůli arsenu, ale celému hormonálnímu a chemickému koktejlu (všimli jste si namodralého masa i kostí?, zacházení ani nekomentuji).

Vidím stále více lidí, kteří si po revoluci začali dopřávat vše, co zde nebylo v takové míře do té doby k mání a od zdravých lidí se posunuli do nemoci celého člověka a to jen v důsledku špatné a nadměrné stravy. Strava je lék nebo jed a i zde platí všeho s mírou.

 

9. Mouka je zdravá

Whole Grainp.F. Mouka a vše, co je s ní spojeno páter Ferda doporučoval. Houskové knedlíky, bramborové knedlíky, škubánky. Zato s rýží nebo těstovinami u pátera lidé příliš nepochodili. Doporučoval je tak jednou do týdne. Brambory by se měly zásadně vařit s kmínem a mrkví, která na sebe váže škrob. Po dovaření doporučoval mrkev vyhodit a brambory nechat vychladnout bez pokličky. Pokud se neodklopí, dochází v bramborách k pařeništi škodlivin.

M.W. Tak asi je zřejmé, jak se k tomuto tématu vyjádřím. Záleží na typu a kvalitě mouky, to především a ne vždy bio rovná se nejlepší, bohužel (čerpám z nejnovějších Dtestů). Když mouka, tak celozrnná. Z těch lepkových nejlépe žitná, špaldová, ovesná nebo ječná. Z bezlepkových pohanková, prosná, celozrnná rýžová, amarantová, kukuřičná občas. Mouku můžete mít i kaštanovou, mandlovou, cizrnovou, fazolovou (mungo fazole, …), quinoovou a bezpočet dalších. Určitě nedoporučuji konzumaci klasické bílé pšeničné mouky a to z mnoha důvodů, i když dáte-li si jednou za čas svatební koláček nebo babiččin štrůdl, je to v pořádku, neboť také záleží od koho, v jaké atmosféře a zda-li s láskou.

Častá konzumace knedlíků a podobných potravin vede pouze k zamoření zažívacího traktu a tvorbě kvasinek, zácpě a nadváze, o únavě ani nemluvím.

K vyčištění střev vám pomohou dva osvědčené recepty, které naleznete v článku Jak očistit své tělo od parazitů a normalizovat svou váhu pouze se dvěma ingrediencemi a Jak jednoduše očistit střeva bez klystýru.

Rýže i celozrnné a bezlepkové těstoviny jsou fajn, stejně jako kuskus, jáhly, quinoa, amarant, pohanka, kroupy a další.

Více se dočtete v článku Bezlepkové obiloviny a 13 příznaků alergie na lepek.

 

10. Ničivý alkohol a kouření

vínop.F. „Kouření škodí, ale jinak, než se říká,“ usmíval se Ferda a všem kuřákům doporučoval inhalovat česnek, aby docházelo k čištění plic. Sám miloval tabák a s kouřením přestal až těsně před smrtí. Občas doporučoval sklenici piva, ale varoval před desetistupňovým pivem, které podle jeho častých diagnóz lidem ničilo ledviny. Když už pivo, pak jedině dvanáctku, nejlépe Plzeň a pouze třetinku. Když už alkohol, pak malého panáka pravé slivovice, ale jednou za čas! Jinak byl Ferda v užívání alkoholu striktní. „Když viděl, že vězí za nějakým problémem, řekl to lidem na rovinu,“ vzpomíná na pátera pražský léčitel K., který za ním často jezdíval přiučit se, ale nepřeje si být plně zveřejňován. „Jednou Ferda rozdával recepty lidem před domem v Sušici a v houfu lidí stála mladá paní s kočárkem a zřejmě i se svojí maminkou. Ferda se nejdříve otočil k ní a řekl: Tak pro vás, pro vás nemám vůbec nic, protože slepota u vašeho dítěte je slepota nadosmrti. Takhle jí to řekl naplno a pokračoval. V mozku nemá vyvinuté oční centrum. V době těhotenství jste totiž pracovala jako servírka, kouřila jste a pila tvrdý alkohol! Smiřte se s tím, že budete mít slepé dítě… Víc se s ní nebavil a rozdával recepty. Ještě chvilku tam stála a pak i s druhou paní a s kočárkem odešly. Na konci řeči se k ní ještě vrátil. To, co jste tady viděli, je odstrašující případ pro všechny ženy, které když viděl poprvé, dokázal si s pomocí svých jasnovidných schopností všechno zjistit. Dovedly ho k příčině a pravdě, která někdy byla velmi krutá.“

M.W. Cigarety ne, alkohol ne, ale existují výjimky, jako je například občas sklenka kvalitního červeného vína, které má blahodárné účinky na krev i imunitu v podobě resveratolu.

Resveratol má protizánětlivé účinky, antioxidační schopnosti, protikolitidní (zánět tlustého střeva), ovlivňuje metabolismus tuků, potlačuje aterosklerózu a Alzheimerovu chorobu, pomáhá při odstraňování následků infarktu, urychluje regeneraci. Vzhledem ke své schopnosti vázat se na estrogenové receptory dokáže ovlivňovat i vznik a vývoj rakoviny prsu a přispívá k dlouhověkosti. Kdo si nechce dát občas sklenku, může přirozeně resveratol najít také v černém rybízu, borůvkách a moruších.

Sklenka dobrého piva pomůže s trávením po těžším jídle nebo při bolestech žaludku určitého typu. Trochu černého piva doporučuji po porodu na lepší spánek při spánkové deprivaci.

 

moderní kuchaněM.W. Moderní kuchyně by měla být zdravá, lehká, barevná a o menších porcích. Základem zdraví je připravit si jídlo s láskou, těšit se na něj, nevyčítat si ho, jíst ho v klidu a v příjemné atmosféře. Zajímejte se o potraviny, o jejich původ, složení a účinky. Zkoušejte nové recepty, nevyřazujte kvůli dietám a moderním výživovým směrům celé skupiny potravin, které pak budou tělu chybět a schoulostiví (mouka, luštěniny a podobně) a volte vždy ty nejkvalitnější a nejpřirozenější jaké můžete.

Naše těla i mysli jsou doslova utvářeny tím, co jíme. To jak se cítíme je z velké části ovlivněno jídlem, které nás může buď do života nakopnout a udělat ho radostným nebo nás doslova otrávit a poslat do nemocnic. Jsme tu jen chvilku, dopřejme si proto to nejlepší a užívejme si každý okamžik!

 

„Když budete dodržovat to, co jsem Vám tady říkal, tak všichni, jak jste tady, budete živí až do smrti, umřete zdraví a v rakvi nám to všem jednou bude moc slušet.“ řekl páter Ferda

„Když půjdete neextrémní zlatou střední cestou, budete uvědomělí, ale zároveň si budete umět užít dobré jídlo připravené s láskou, budete naslouchat svému tělu a používat zdravý rozum, nenecháte se strhávat všemi informacemi, které k vám přicházejí, ale necháte se jimi pouze inspirovat a naleznete svou vlastní rovnováhu, budete žít spokojeně.“ řekla Michaela Weissová

 

Zdroj informací od pátera Ferdy: časopis Záhady života speciál č.1. rok 2013
Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

2 Komentářů

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.