Lék jménem rýžové otruby

ryzove-otrubyPokud se snažíte stravovat a léčit co nejvíce přírodně a celistvě, hledáte ideální zdroj přírodního proteinu, chcete si zvýšit imunitu nebo preventovat rakovinu, mám pro vás tip na lék z přírody, kterým jsou rýžové otruby. Mají velkou spoustu pozitivních účinků na tělo, jsou bezlepkové, hypoalergenní, vhodné pro vegany a hodí se do raw i neraw kuchyně na mnoho způsobů, neboť jsou chuťově neutrální.

Rýžová otruba je hnědý obal, který pokrývá zrnko rýže. Rýžový protein je skvělou volbou přírodního proteinu, neboť obsahuje devět nasycených i nenasycených aminokyselin (úplné bílkoviny) v dokonale vyváženém aminokyselinovém profilu, nabízí vysoký obsah vitamínů, minerálů a antioxidantů, pomáhá při vstřebávání potravy, podporuje ztrátu váhy, bojuje proti cukrovce, snižuje cholesterol, posiluje imunitu a harmonizuje autoimunitní onemocnění, pomáhá při chronickém únavovém syndromu a obsahuje látky, které zabraňují vzniku rakoviny.

Rýžové otruby jsou zdrojem kompletní řady vitamínů skupiny B, netoxického vitamínu E, minerálů, esenciálních mastných kyselin (omega-3,6,9) a více než sedmdesáti antioxidačních složek.

Inositol hexafosfát nebo-li kyseliná fytinová (IP-6) je právě jednou z nich. Mimo prevence rakoviny, jí mnoho odborníků přisuzuje také schopnost boje proti nemocem srdce, ledvinovým kamenům a nemocem jater. Celý proces nebyl zatím plně popsán, ale už nyní je jasné, že IP-6 potlačuje produkci a aktivitu volných radikálů, které jsou karcinogenní. Také redukuje abnormální buněčné dělení, které vede k růstu tumorů. Díky ní se buňky normalizují a vrací k normálnímu růstu. Navíc IP-6 pomáhá schopnosti těla likvidovat potenciální rakovinové buňky díky stimulaci imunitního systému – lymfocytů.

Arabinoxylan, který se také nachází ve vnější slupce rýžové otruby, je klíčovou součástí populární alternativní rakovinové léčby v Japonsku zvané MGN-3 (známé jako BioBran). Je třeba, aby látka prošla další fází klinického testování, ale již teď je jasné, že se jedná o velkou naději v aktivizaci imunitního systému proti rakovině a diabetu. Pre-klinické testy naznačují, že by arabinoxylan mohl být využit i při léčbě pacientů s AIDS.

Všechny tyto blahodárné látky a účinky jsou ve velké většině případů běžně kupované rýže téměř zničeny a to i v případě některé běžně kupované hnědé rýže, neboť té je ponechána pouze tenká vrstva otruby (obalu). Bílá rýže je těchto cenností zbavena zcela a tak je z pohledu mikroživin bezcenná.

otrubyPokud si chcete dopřát opravdu zdravou rýži, kupujte pouze tu celozrnnou, na níž vidíte vroubkaté hnědé obaly. Vaří se déle, neboť obal je tvrdý a má také jinou chuť, ale je zdravější. Pokud přeci jen dáváte přednost své oblíbené bílé rýži, ale zároveň byste uvítali veškeré zdravotní přínosy rýžových otrub, podívejte se čistě po rýžových otrubách, nejlépe z naklíčené rýže a přidávejte si je do kaší, smoothies, palačinek, jogurtu a jako částečnou náhradu z celkové gramáže mouky na vaření a také po rýžovém oleji.

Studie a výzkum prokázaly, že rýžový olej má značný hypocholesterolický účinek v porovnání s ostatními běžnými potravinovými oleji, neboť pomáhá výrazně snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Tento účinek je přisuzován složkám jako je vitamin E (tokotrienoly a tokoferoly) a oryzanoly. Tyto složky se získávají z rýžových otrub.

Jestliže potřebujete řešit vážnější zdravotní problémy, které jsem popsala výše, jen lžíce rýžových otrub denně vám stačit nebude a proto vám mohu doporučit výživový doplněk, který jsem objevila v souvislosti se skvělými účinky rýžových otrub a prevencí a podpůrnou léčbou rakoviny a tou je přípravek ImunoBran MGN-3, který obsahuje polysacharidovou vlákninu z rýžových otrub, která je enzymově modifikována komplexem japonské medicínské houby Shiitake – Houževnatec jedlý. Tato houba má imunostimulační, antiinfekční (eliminuje virové, bakteriální, plísňové a parazitální infekční onemocnění), protinádorové a radioprotektivní účinky. Vedle aktivačního účinku na organismus působí také jako zachycovač volných radikálů a antioxidační látka. Je také skvělým zdrojem proteinu a působí na snížení hladiny přebytečných látek z výživy například cholesterolu a přebytečných hormonů při fyzické a psychické zátěži.

Nezapomeňte, že 83% vašeho zdraví, výsledků cvičení a váhy, závisí na stravě. Rýžové otruby a produkty z nich by proto neměly chybět ve vašem jídelníčku.

Hodně zdraví!

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

Zatím žádné komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.