GAPS je zkratka pro stravovací styl, který se zaměřuje primárně na zdravá střeva, která mají obrovský vliv na stav naší psychiky a ovlivňuje tak celkový zdravotní stav. V angličtině zkratka GAPS doslova znamená GUT and PSYCHOLOGY SYNDROME. V praxi to znamená, že stav našeho zažívacího systému je v podstatě klíčovým bodem našeho zdraví.
Britská lékařka Natasha Campbell-McBride je autorkou stejnojmenné knihy Gut and psychology syndrome a podkladem pro její práci jí byla téměř sto let stará dieta Dr. Sidney Haasse, která se zabývala léčbou zažívacích obtíží. Tato dieta je předchůdcem GAPS a jmenuje se SPECIFIC CARBOHYDRATE DIET, tedy specifická uhlovodanová dieta.
Doktorka Campbell-McBride je neuroložka a dietoložka a založila v roce 1998 Dietologickou kliniku v anglické Cambridge, kde se specializuje na pomoc rodinám s poruchami chování, problémy spojené s učením, autismem, hyperaktivitou, soustředěním, dyslexií, ale také depresemi a schizofrenií. Sama je matkou dítěte s poruchou učení, které se díky této dietě plně vyléčilo. To ji inspirovalo k tomu, aby svou znalostí pomáhala dalším mnoha lidem na celém světě. Její přesvědčení o tom, že zdraví fyzické a psychické, jídlo a pití které jíme a stav naší střevní flóry jsou velice úzce propojeny, se dalšími výzkumy jen potvrdilo. Její kniha je velice provokativní a kontroverzní, ale sklízí úspěchy po celém světě, díky profesionalismu a dlouhodobému výzkumu, který ji předcházel.
V současné době je tato dieta velice populární pro rodiče dětí s autismem. Má ale úspěchy při léčbě většiny autoimunitních nemocí, jako je například Crohnova choroba, ulcerózní kolitida, epilepsie, nesčetné potravinové alergie, cukrovka, proti-plísňová dieta, divertikulitida, chronické průjmy a zácpy a dalo by se vyjmenovat mnoho dalších poruch a nemocí, které byli touto dietou pozitivně ovlivněny.
V dnešním moderním světě, kde většina jídel je geneticky modifikovaná a zprocesovaná, je tato dieta v podstatě potřebná pro většinu lidí. Poskytne velice potřebnou detoxikaci celého systému a posílí náš velice oslabený imunitní systém. Tato dieta je také vhodná při neplodnosti, a měla by být součástí přípravy každého rodiče na těhotenství.
Jak vypadá taková dieta?
Vyznačuje se vynecháním všech obilovin, rafinovaných cukrů a cukru mléčného tedy laktózy. Je plná kvalitních nasycených tuků v podobě kvalitního másla, sádla a kokosového oleje. Je bohatá na ořechy a semínka a potěší také příznivce masa, protože toho tu není nikdy málo. Důraz se klade na způsob přípravy potravin, aby se předcházelo potížím s trávením. Navrací se k tradičním metodám kvašení a nakládání atd.
Základem celé diety je kvalitní a dlouho vařený vývar, který patří k tradičním jídlům v české kuchyni. To vše je doplněno kvalitními probiotiky.
Pokud řešíte problémy s trávením, opakujícími se záněty, akné, vyrážky, výkyvy nálad, kandidózou, alergiemi, svěděním, nespavostí, častými nachlazeními, bolestmi břicha, hlavy a kloubů, závislosti na cukru, přibýváním na váze, nadýmáním, ucpaným nosem, podrážděností, nesoustředěností, afty, závratěmi a dalšími, nabízím vám přírodní a 100% účinné řešení, díky kterému jsem se uzdravila a který vám nabízím ve svém eBooku „Jak vyléčit kvasinkovou infekci přírodně a navždy.“ V této knize najdete konkrétní plány na uzdravení trávicího traktu, seznam vhodných a nevhodných potravin, léčivé bylinky, očistné a mentální techniky a navíc mou emailovou podporu k tomu, abyste se opravdu uzdravili!
Hodně zdraví!