Máte chuť na novou chuť? Potřebujete se prohřát? Chcete si pochutnat na zdravém jídle? Tak tu pro vás mám lahodný recept s naklíčenou čočkou, rajčaty a zelenými listy a pár informací o důležitosti namáčení a klíčení.
Namáčení a klíčení luštěnin a zrn, je velmi prospěšný zvyk, který zvyšuje hodnotu živin až trojnásobně. Vyplavuje inhibitory klíčení a probouzí živé enzymy, které umožňují maximální asimilaci živin, které se pak podstatně lépe vstřebávají do organizmu a usnadňují trávení, neboť jsou tzv. odemčeny.
Naklíčené plodiny poskytují více antioxidantů, které chrání naše buňky před volnými radikály, zpomalují proces stárnutí a posilují imunitu.
Namáčení a klíčení je velmi jednoduchý proces. Plodiny vložte do misky, zalijte ji zcela čistou vodou a nechte namočené několik hodin, nejlépe přes noc. Pak pře síto propláchněte čistou vodou. Pokud chcete kromě namáčení nechat vyklíčit, postup zopakujte a třetí den už jen dvakrát denně proplachujte a nechte plodiny na vzduchu, trochu vlhké klíčit.
Naklíčené plodiny potom vaříte podstatně kratší dobu a vstřebají méně vody. Pokud je nebudete vařit, můžete je přidat do salátů nebo jimi posypat přílohu. Nesnězené naklíčené plodiny každý den ráno a večer proplachujte čistou vodou. Vydrží vám tak tři dny.
Jak jednoduše klíčit ve sklenicích
Jak jednoduše naklíčit luštěniny a které jsou k tomu vhodné
Recept na naklíčenou čočku se zeleninou – 2 porce
Ingredience:
- 1 šálek naklíčené čočky
- 2 šálky zeleninového vývaru (recept zde)
- 1/2 šálku na jemno nakrájené šalotky nebo bílé cibule
- 3 česnekové stroužky, prolisované
- 1 lžíce extra panenského kokosového oleje (můžete použít i olivový)
- 1 šálek nakrájených rajčat
- 1 lžička čerstvého strouhaného zázvoru
- 4 sušené rajčata v olivovém oleji, jemně nakrájená na kostičky
- 4 lžíce filtrované vody
- 2 šálky čerstvého špenátu, nakrájeného
- 2 šálky nakrájené kapusty (můžete použít růžičkovou kapustu)
- pár kapek extra panenského olivového oleje
- himalájská nebo mořská sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup:
Začněte vařením naklíčené čočky v zeleninovém vývaru.
Přiveďte k varu, pak zakryjte a snižte na nízkou teplotu a vařte do změknutí, do absorpce vývaru.
Na pánvi orestujte cibuli a česnek dozlatova.
Přidejte rajčata, čerstvá a sušená a 2 lžíce vody a pak snižte teplotu a rajčata trochu rozmačkejte.
Nyní přidejte strouhaný zázvor a dobře promíchejte.
Přidejte čerstvé listy, další 2 lžíce vody a promíchejte. Vařte po dobu asi 1-2 minut.
Přidejte čočku a promíchejte.
Osolte a opepřete.
Naservírujte na talíře, pokapte olivovým olejem a ozdobte čerstvými listy.
Tip: Místo špenátu můžete použít polníček nebo rukolu.
Ať vám chutná a prospívá!