Kompletní návod na detoxikaci i s recepty podle ayurvédy

Ayurveda-signJaro a podzim jsou nejvhodnějšími obdobími pro detoxikaci těla, neboť se tělo nejlépe zbavuje toxinů, i když odlehčovací dny bychom si měli dělat pravidelně po celý rok. Mnoho současných diet a hladovění narušuje rovnováhu organismu, naopak ájurvéda se zabývá jejím obnovením.

V ájurvédě se absolutně nedoporučuje dlouhodobý detoxikační půst, maximální doba půstu trvá 1-3 dny. Vhodnější je však podpořit vylučování toxinů speciálními detoxikačními nápoji a jídly.

 

DETOXIKACE A OČISTA ORGANISMU – PROČ JI PROVÁDĚT?

Detoxikace je vhodný způsob, jak se zbavit jedovatých látek (toxinů) usazených v našem organismu. Toxiny, v ájurvédě nazývané ÁMA, jsou jedním z hlavních činitelů, způsobujících akutní i chronické nemoci. Toxiny vyvolávají alergie, poškozují střevní stěnu, zpomalují střevní peristaltiku a mají negativní vliv na některé mozkové funkce. Rozlišujeme také mentální ámu, která se usazuje v játrech a žlučníku a vyvolávají ji potlačované emoce jako vztek, hněv, strach, nervozita a úzkost. Jedovaté toxiny vznikají z nedostatečného strávení potravy, ze špatné kombinace potravin, vstřebáním neloupaného jídla či pokud jsou trávící orgány, žaludek, slinivka a žlučník, oslabené nebo nemocné. Toxiny se těle chovají jako nepřítel. Molekuly z nestrávené potravy pronikají do krve a vyvolají tím imunitní reakci. Protilátky se navážou na částečky ámy a tento komplex se usadí v různých orgánech, kde vyvolá aktivaci bílých krvinek. Ty se shlukují v postiženém místě s cílem ámu zničit, tím však vzniká zánětlivá reakce a poškození tkáně látkami, které vylučují bílé krvinky.

 

TOXINY A ZÁPADNÍ MEDICÍNA

Známky přítomnosti toxinů v organismu dle západní medicíny charakterizují vysoké tryglyceridy, zvýšený krevní cukr, deprese, ateroskleróza, revmatoidní artritida, Helicobakter pylori, močovina v krvi, dna, nadbytek protilátek, bílých krvinek nebo trombocytů, močové a žlučníkové kameny, horečky, glaukom, zvýšené jaterní enzymy, nádory, bakteriální infekce.

 

POTŘEBUJETE JI? JE PRO VÁS DŮLEŽITÁ DETOXIKACE ORGANISMU? JAK TO POZNAT?

V ájurvédě se doporučuje udělat si jednodenní až dvoudenní detoxikační odlehčovací dny každých 14 dní, pokud máte v těle mnoho toxinů, tak  jednou za 7-10 dní.  Tím, že tělu nedodáváme v tento detoxikační den žádnou těžkou stravu, nemusí se věnovat trávení a lépe odstraňuje nahromaděné toxiny. Doporučuji tento detoxikační den provádět za NOVOLUNÍ nebo za ubývajícího Měsíce.

toxiny

Příznaky velkého množství toxinů v těle:
  • Málo energie, pocit těžkosti
  • Letargie, únava, lenost, nečinnost, deprese
  • Neklid, podrážděnost, nesoustředěnost
  • Poruchy trávení
  • Zácpa, žaludeční obtíže
  • Zvýšená tvorba slin, tužší a sladké sliny
  • Povlak na jazyku
  • Pachuť v ústech, zápach z úst
  • Sexuální poruchy
  • Snížená chuť k jídlu, nadměrná chuť na sladké či na slané
  • Kožní nemoci
  • Alergie, plísňová onemocnění
  • Horečky, zvýšená teplota nad 37st.C
  • Otoky
  • Bolesti hlavy
  • Záněty, např.střevní
  • Stolice a moč silně zapáchají
  • Po stolici nepřichází úleva
  • Bolest těla, slabost
  • Nadváha
  • Plynatost

Pokud některými z těchto příznaků trpíte dlouhodobě, měli by jste svůj organismus detoxikovat.

 

NÁVOD NA SPÁLENÍ TOXINŮ

Začnete tím, že si k obědu dáte dušenou zeleninu, kičadi nebo zeleninovou polévku. Večeři už nemáte žádnou a následující den pijete pouze detoxikační vodu. Ta podporuje trávení a čistí organismus.

Detoxikační vodu  připravíte následujícím způsobem:

2 litry vody přiveďte k varu, nalijte do termosky a

  • přidejte tři tenké plátky čerstvého zázvoru
  • 1 lžičku římského kmínu
  • 1 lžičku fenyklu
  • 2 kuličky černého pepře
  • 2 lístky máty

Pijte 1 dl každou půlhodinu. Po 2 hodinách, pokud vás přepadne hlad, vypijte zázvorový čaj. Jakmile budete mít velký hlad, dejte si lehké jídlo z rýže a mungo fazolí Kičadi, recept najdete v článku Kičadi – detoxikační jídlo podle ayurvédy. Během dne si na břicho přikládejte termofor s horkou vodou. Před spaním si můžete vzít detoxikační bylinnou směs Triphala.

 

JEDNODENNÍ DETOXIKACE ORGANISMU – NÁVOD
Detox spelt using fruits and vegetables over white
Detox

Po probuzení: Přiveďte k varu 2 šálky vody a vařte 10 minut. Po vychlazení na pokojovou teplotu přidejte do vody 1 lžíci jablečného octa a 1 lžičku medu.

Snídaně: 1 dušené nebo pečené jablko či hrušku (pečeme při 190 st.C 30 min. doměka) se 3 ks hřebíčku, 1- 2 hrnky medové vody. (Dejte vařit na 10 minut vodu, nechte zchladit a přidejte lžičku medu a lžičku citronové šťávy)

Svačina: Čerstvě vymačkaný džus z kyselého ovoce (grapefruit) smícháme v poměru 1:1 s převařenou vodou, přidáme špetku kurkumy.

Oběd:

  • 1 varianta: Šálek vařených celozrnných obilovin (žito, proso, ječmen, amarant, quinoa) nebo Kičadi
  • 2.varianta: Šálek vařené zeleniny, zeleninová detoxikační polévka nebo jiné zeleninové jídlo bez brambor a lilkovité zeleniny

Svačina: Jablečný nebo celerový džus

Večeře:

Pitný režim: Pijte každých 30 minut po doušcích teplou vodu s citronem a medem, AGNI čaj či teplou detoxikační vodu. Můžete pít také vývar ze zeleninové detoxikační polévky – recept níže.

 

DETOXIKAČNÍ ZÁZVOROVÝ ČAJ – AGNI ČAJ

Ingredience:

  • 1 litr vody
  • ½ hrsti nakrájeného čerstvého zázvoru
  • 1 lžíce medu nebo přírodního cukru
  • šťáva z ½ citronu
  • špetka soli
  • špetka kajenského pepře

Příprava: Dáme vařit na 20 minut vodu se zázvorem, pepřem, solí, poté necháme zchladnout a přidáme med a citronovou šťávu. Nalijeme do termosky a pijeme 2 dl každé 2 hodiny.

 

ZELENINOVÁ DETOXIKAČNÍ POLÉVKA

Ingredience: 

  • detox polévka1/2 šálku  nakrájeného květáku
  • 1/2 šálku nakrájené brokolice
  • 1/2 šálku nakrájené petržele
  • 1/2 šálku nakrájené mrkve
  • 1/2 šálku nakrájeného celeru
  • 1/2 šálku nakrájené cukety
  • asi 2,5 cm čerstvého zázvoru
  • 1/3 šálku rýže Basmati
  • 1 ks hřebíčku
  • 3 ks celého pepře
  • špetka mletého pepře
  • špetka mleté papriky
  • 1,5 l vody
  • sůl
  • můžete přidat pár lístků špenátu nebo kapusty

 

Příprava:

Do většího hrnce nalijeme vodu a přivedeme k varu. Zázvor oloupeme a nakrájíme na 4-5 kousků, vložíme do vody, přikryjeme poklicí a necháme vřít na mírném ohni. Mezitím propláchneme rýži a okapanou ji vložíme do polévky, zesílíme oheň a vaříme. Očištěnou pokrájenou zeleninu přidejte k rýži do vody a vařte dalších 10 minut. Dochuťte kořením a můžete konzumovat.

 

PŘECHOD NA BĚŽNOU STRAVU PO DETOXIKACI

Po detoxikaci organismu by měl být přechod na běžnou stravu pozvolný a opatrný. Měli bychom se vyhnout tučným a příliš kořeněným jídlům a také studeným nápojům. Pijte teplou převařenou vodu s citronem.Vařte na olivovém oleji, jídla kořeňte zázvorem, černým pepřem,skořicí, kardamonem, česnekem. Jezte celozrnné obilniny, rýži basmati, mung čočku, luštěniny a červenou čočku.

 

DLOUHODOBÁ DETOXIKACE A OČISTA ORGANISMU ÁJURVÉDSKÝMI BYLINAMI

koreniPro dlouhodobější a pozvolné pročištění a detoxikaci organismu můžeme použít bylinné přípravky. Za nejznámější a nejúčinnější detoxikační přípravek je považována Triphala, kterou tvoří kombinace tří bylin: Haritaki, Bibhitaki a Amalaki. Účinkuje jemně na celý trávící trakt, regeneruje ho a reguluje. Také podporuje činnost močového, oběhového a dýchacího ústrojí, napomáhá vylučovat z těla těžké kovy a odstraňuje z organismu toxiny. Triphala se doporučuje při chronické zácpě, redukční dietě, k regeneraci žaludku a střev. Její užívání by mělo být dlouhodobé, alespoň 3 měsíce.

 

BYLINY VHODNÉ PRO DETOXIKACI ORGANISMU

Některé byliny a potraviny obzvlášť napomáhají trávení, proto jsou vhodné pro spalování toxinů.

Jsou to:

  • zázvor
  • pepř
  • fenykl
  • římský kmín
  • česnek
  • koriandr
  • lněné semínko
  • kopr
  • muškát
  • ricinový olej
  • Guduchi, Neem, Puškarmul, Punarnava, Tulsi, Vacha, Guggul, koření Trikatu

 

JAK SE VYHNOUT TVOŘENÍ TOXINŮ

Po detoxikaci organismu by jste se měli držet určitých pravidel, aby se vám toxiny v těle nezačaly opět hromadit:

  • Nejezte brzy po předchozím jídle
  • Dodržujte správné kombinace potravin
  • Nenuťte se do jídla, pokud nemáte hlad
  • Nepřejídejte se
  • Jezte stejně velké porce každý den
  • Nepijte studené nápoje
  • Používejte koření a detoxikační byliny
  • Dělejte si pravidelně detoxikační odlehčovací dny

 

V článku Pohled ayurvédy na raw stravu se dozvíte více o přístupu ke stravě a tělesných konstitucích.

 

Hodně zdraví!

Michaela

Spektrum zdraví
Michaela Weissová
Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami, zásadotvornou stravu a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci. Díky.