Účinný cukrový detox během 10 dní + cukrový test

cukr1Vezmu to ve zkratce – bílý cukr je neuvěřitelně návykový. Současné studie poukazují na to, že cukr je stejně návykový pro náš mozek jako heroin, nehledě na to, že je zdraví velmi škodlivý. Když se podíváme na statistiky výskytu cukrovky a obezity, problém s bílým cukrem se evidentně vymkl kontrole. Naštěstí informace se šíří rychle a lidé se začínají bílému cukru vyhýbat. Ale je to těžší, než byste si mohli myslet. Nabízím vám 10 tipů na to, jak byste se své přehnané potřebě cukru mohli zbavit. 

 

      1. Rozhodněte se pro detox

Nabízím vám jednoduchý kvíz, který vám pomůže zjistit, zda potřebujete detox. Pokud odpovíte „ano“ na kteroukoliv z otázek, cukrový detox je pro vás vstupenkou k tomu, abyste se brzy cítili lépe a zbavili se bezbolestně nadbytečných kil a neduhů.

 

První kvíz se týká diabetes:

– Máte pre-diabetes nebo diabetes typu 2?

– Máte nadbytečný tuk na břiše?

– Máte nadváhu?

– Potřebujete vyšší příjem cukru a sacharidů- – honí vás často mlsná?

– Máte problémy s hubnutím při nízko-tučných dietách?

– Máte vysokou hladinu triglyceridů (LDL cholesterolu), nízký HDL (dobrý cholesterol), nebo vám bylo sděleno, že máte zvýšenou hladinu cukru v krvi?

 

Druhý kvíz se týká stravovacích návyků:

– Jíte, když nemáte hlad?

– Chce se vám po jídle spát?

– Cítíte se špatně ohledně vašich stravovacích návyků anebo se vyhýbáte určitým aktivitám kvůli jídlu?

– Máte abstinenční příznaky, když omezíte nebo vynecháte cukr nebo mouku?

– Potřebujete více a více toho stejného „špatného“ jídla, abyste se cítili dobře?

 

Třetí kvíz je CSS test (neboli Kvíz toxicity)

CSS znamená Cítím Se Strašně. CSS syndrom má řadu příznaků – nadýmání, plynatost, reflux, dráždivý tračník, bolesti kloubů a svalů, tzv. mozková mlha, problémy s pamětí a náladou, problémy s dutinami, alergie a další. Odpovězte si. Pokud je vaše odpověď ano na jakýkoli příznak, váš test je pozitivní a měli byste se detoxikovat. Miliony z nás mají CSS syndrom a neuvědomujeme si, že jsme jen pár dní změny ke zdraví a pocitu štěstí.

 

      2. Okamžitá abstinence

cukrPokud trpíte závislostí, neexistuje žádný jiný způsob jak s ní bojovat, než nasadit okamžitou abstinenci. Závislý nemůže mít jen jednu dávku kokainu nebo jeden drink nebo kousek čokolády, ale vždy více…

Přejděte na okamžitou absolutní abstinenci. Pokud budete následovat těchto 10 tipů, které automaticky přenastaví vaše neurotransmitery a hormony, zbavíte se vlastně jakékoli závislosti.

Přestaňte konzumovat veškeré formy cukru (také med a sirupy), moučných výrobků a umělých sladidel, která vyvolávají větší chuť na sladké, zpomalují metabolismus a vedou k ukládání tuku. Dávejte si pozor na trans a hydrogenované tuky v potravinách. Ideálně po dobu 10 dní se vyhýbejte všem potravinám v krabici či plechovce, které ukrývají množství konzervantů a mrtvé stravy. Zaměřte se na reálné, průmyslově nezpracované, čerstvé jídlo.

 

      3. Nepijte kalorie

Jakákoliv forma tekutého cukru je horší, než cukr v pevném skupenství v jídle, neboť vás vůbec nezasytí, jen utiší chuť a vyplaví velkou spoustu inzulínu. To přispívá k ukládání tuku na břiše a nebezpečnému zatučňování vnitřních orgánů. Po vypitém sladkém nápoji nebo alkoholu tedy budete po celý den jíst více a přitom budete mít stále chuť na sladké.

Vyřaďte všechny kupované limonády, džusy (kromě zeleninových), sportovní drinky, slazené čaje nebo kávy. Jedna plechovka limonády zvyšuje u dětí šanci na obezitu až o 60% a u žen zvyšuje pravděpodobnost diabetes 2. typu až o 80% a to je velkým varováním. Snažte se také vyřadit veškerý alkohol. Příležitostně se k němu po detoxikaci můžete vrátit v podobě sklenky přípitku nebo sklenky kvalitního vína.

 

      4. Jezte proteiny

avokádoPřijímání proteinů v každém jídle je velmi důležité a nemusejí být živočišné, pokud nechcete. Hlavně na snídani jsou klíčem k rovnováze cukru v krvi, inzulinu a omezení vyššího příjmu sacharidů během dne.

Používejte konopná semínka nebo konopný protein, dejte si kvalitní vajíčka z farmy nebo obložený chléb tempehem a zeleninou a další. Skvělý obsah přírodních bílkovin mají také zelené potraviny jako chlorella a spirulina.

Jezte také ořechy, další semínka, sojové boby, čočku, ryby, bio kuře nebo zvěřinu. Ideální porcí je 50 g, což je přibližně velikost vaší dlaně (u mužů větší, u žen menší).

 

      5. Jezte správné sacharidy

Ano, sacharidy. Věděli jste, že zelenina jsou také sacharidy? A té můžete jíst kolik chcete. Má to jen jeden háček. Mám na mysli zeleninu neobsahující škrob – zelenou zeleninu, cokoliv z košťálové zeleniny (brokolice, květák, kapusta), chřest, zelené fazole, houby, cibuli, cuketu, rajčata, fenykl, lilek, artyčoky a papriky.

Vyhněte se bramborám, sladkým bramborám a řepě – jen po dobu 10 dní. Rovněž se vyhněte zrnům (obilovinám) a fazolím – jen po dobu 10 dní. Pak si dopřejte k snídani například kaši z quinoi, která má mnoho bílkovin nebo kvalitní žitný nebo jiný chléb.

 

      6. Bojujte s cukrem tukem

Tuk vás nečiní tlustými tak, jako cukr. Tuk vás zasytí, drží v rovnováze cukr v krvi a je potřebný jako palivo pro vaše buňky. Spolu s proteiny, zařaďte do svého jídelníčku také kvalitní „dobré“ tuky – ořechy a semínka (která rovněž obsahují proteiny), extra panenský olivový olej, kokosové máslo(olej), avokádo a omega-3 tuky z ryb.

 

      7. Buďte připraveni na stav pohotovosti

V případě, že se nenajíte včas, poklesne vám hladina cukru v krvi a vaše tělo je tudíž ve stavu pohotovosti, což se projevuje klepáním se, nadměrným pocením, nervozitou a vlčím hladem. Abyste neskončili v nejbližším fast foodu, u automatu se sladkostmi nebo v cukrárně/pekárně, mějte u sebe stále zdravou svačinku. Já mám vždy u sebe domácí ovesnou tyčinku, ořechy, čerstvé nebo sušené ovoce nebo domácí sendvič, takže nikdy nemusím sáhnout po ničem nezdravém. Mám jistotu v tom, co jím a vím, že tělu dopřávám přesně to, co potřebuje, tedy proteiny, dobré tuky, vitamíny, vlákninu a přírodní cukr.

Zdravé svačiny

 

      8. Odstresněte se dýcháním

dychaniKdyž jste ve stresu, vaše hormony šílí. Kortizol stoupá a vy máte hlad, tuk se vám ukládá v oblasti břicha a to vede k diabetu 2. typu. Studie ukázaly, že hluboké dýchání aktivuje speciální nerv, zvaný vagus. Ten přehodí metabolismus z ukládání tuku na spalování a to vás dostane ze stresového stavu. Vše, co musíte udělat, je zhluboka dýchat.

Vyzkoušejte metodu pěti dechů. Můžete ji vyzkoušet kdekoliv a kdykoliv. Jednoduše se pomalu, po dobu napočítání do pěti nadechujte, pak pomalu po dobu pěti vydechujte. To celé opakujte pětkrát. Učiňte tak před každým jídlem a kdykoli jste ve stresu.

Více o dýchání naleznete v sekci Dýchání.

 

      9. Pozor na záněty

Studie ukazují, že záněty vedou k nerovnováze cukru v krvi, inzulinovou rezistenci, pre-diabetes a diabetes 2. typu. Nejčastějším zdrojem prozánětlivých potravin je cukr, bílá mouka a trans tuky. Vaše záněty ale také mohou způsobovat skryté intolerance. Nejčastějšími viníky jsou lepek a mléčné výrobky. Často toužíme po jídle, na které jsme alergičtí. Bez něj se cítíme mizerně a chceme více. Pokud máte jakékoli problémy po snězení potravin s lepkem či mlékem, měli byste si nechat udělat alergologické testy.

Více na 13 příznaků alergie na lepek.

Vyřaďte lepek a mléčné výrobky na 10 dní. Zbavit se jich není jednoduché, ale po dvou nebo třech dnech bez nich pocítíme příval energie, úlevu od chuti a mnoho běžných symptomů ustoupí.

 

      10. Dostatečný spánek

Nedostatečný spánek zvyšuje naši chuť na cukr, tuk a sacharidy, neboť ovlivňuje hladinu hormonů. Studie prokázaly u studentů, kteří spali dvě hodiny na místo doporučovaných osmi hodin, zvýšenou hladinu hormonu hladu a sníženou hladinu hormonu snižujícího chuť k jídlu, velkou chuť na cukry a rafinované sacharidy.

Pokud chcete mít více energie, avšak nespíte dostatečně, žene vás to k přijmu cukrů. Spánek je mimo jiné nejlepším lékem proti přejídání a velmi důležitým pomocníkem v boji proti nadváze.

 

Doporučuji vám také nezapomínat na pitný režim. Ano, stále se to všude omílá a podle mých zkušeností je třeba to stále omílat.

Hodně zdraví a sladký život i bez cukru.

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

1 Komentář
  1. Dobrý den, paní Weissová, vaše články jsou úžasné a články v tomto mailu, týkající se cukru jsem četla jedním dechem.Jsem otrokem cukru a i když jsem se s ním před 6 lety dokázala úspěšně poprat a shodila jsem během cca půl roku 35 kg a tím se zbavila cukrovky, vysokého tlaku a všech jiných neduhů spojených s nadváhou, vydržel mi ten krásný čas , kdy jsem si mohla kupovat velikost 42 a nestydět se na veřejnosti za tlouštku pouze 3 roky. Pak onemocněla moje matka, o kterou se musím starat 24 hod denně, přes 3 roky jsem nebyla na procházce, v kině atd. Chodím pouze na nákupy a na zahrádku, kterou mám u domu.Neumím se s tím stavem vyrovnat a řeším to sladkostmi a jídlem. Přibrala jsem opět 28 kg a opět mne navštívily zdravotní problémy. Tak si přeji být zas fit a bez těch kil, ale nemám už sílu a ani nevím, jak to dokázat, když se zdržuji jen v bytě , kde na mne ta mlsná útočí na každém kroku. Při čtení vašich rad si říkám- to musím dát, ale snaha mi vydrží nejvýš dva dny .Stydím se za sebe, že nemám pevnou vůli.Možná, že se v mém příběhu ,,uvidí,, i jiné čtenářky mého pesimistického komentáře a tak alespoň jim přeji víc pevné vůle , než mám já a vám paní Weissová ještě jednou velké díky za motivaci. Snad i já to někdy i díky vám dokážu.

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.