Domácí hořčice je labužnickým esem v rukávu všech nás, kteří milujeme chuťově zajímavá a zdravá jídla. Není sice levnější než ta z obchodu, ale mnohonásobně zdravější, čerstvější a bez chemických konzervantů a barviv. Navíc má tu výhodu, že si ji můžete chuťově obměňovat a naleznete tak spojence na změnu chutě vašeho jinak stejného jídla, což se pro každodenně vařící hospodyňky hodí.
Hořčičná semínka jsou také lékem:
- na vysoký krevní tlak
- podporují imunitu
- působí proti migrénám
- pomáhají při skleróze
- při poruchách látkové výměny
- bolestech žlučníku a jater
- trávicích potížích
- při vyrážkách
- na uvolnění zácpy (1 lžička semínek na lačno)
- na klouby (obklad)
Nabízím vám odzkoušené recepty na lahodné variace domácí hořčice, kterou si zamilujete. Nebojte se experimentovat a objevovat také své vlastní oblíbené chutě.
Nelekněte se, když zjistíte, že základní verze není nažloutlá jako ta kupovaná obarvená, ale spíše šedá. Přidáním 2 lžiček kurkumy narovnáte i její designový vzhled.
Základní recept na plnotučnou hořčici
- 100 g semínek bílé hořčice (dva balíčky)
- 100 ml bílého vína
- roztok ze 100 ml bio jablečného octa se 100 ml vody (nemáte-li víno, zvyšte poměr octa/voda na 150/150)
- ¼ lžičky mořské nebo himalájské soli (nebo podle chuti)
- 1-3 lžíce medu nebo agáve sirupu nebo hnědého cukru nebo vámi oblíbeného sladidla
Tip: Pokud chcete hořčici výrazněji ostřejší, můžete použít 150 ml bílého vína a 150 ml jablečného octa.
Recept na výrobu domácího jablečného octa
Postup:
Hořčičná semínka dejte do misky a zalijte polovinou objemu vína nebo roztoku octa s vodou. Pokud můžete, nechte přes noc nabobtnat, ale mixovat můžete i hned. Po nabobtnání je hořčice nepatrně jemnější.
Semínka rozmixujte a přidejte druhou polovinu vína nebo octa s vodou.
Pokud chcete hořčici o něco hrubší a cítit v ní kousky semínek, nemusíte ji mixovat dohladka, v opačném případě dohladka.
Přidejte med nebo vaše sladidlo a osolte.
Dejte do uzavíratelné sklenice a skladujte v lednici.
Pokud zachováte čistý proces přípravy, vydrží vám hořčice v lednici i půl roku.
Tip 1: Chcete-li si udělat domácí kremžskou hořčici, použijte ještě černá semínka hořčice Mix semínek 50:50 bílá:černá, nechte namočený přes noc, neboť černá semínka jsou tvrdší. Přidáním černých semínek bude hořčice o něco málo hořčí, takže můžete přidat podle chuti více sladidla. Dochucení je na vás.
Tip 2: Pokud by se vám stalo, že na vás bude nějaká hořčičná varianta příliš silná či aromatická, nechte ji uležet v lednici 2-3 týdny a znovu ji ochutnejte, budete mile překvapeni.
Hořčičné varianty:
Zázvorová hořčice s chilli
do základního receptu přidejte:
- 1/2 lžičky chilli
- 2 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 1 lžíci extra panenského olivového oleje
Česneková hořčice
do základního receptu přidejte:
- 2 lžičky sušeného česneku (čerstvý se rychle kazí)
- 1 lžíci extra panenského olivového oleje
Tip: Můžete přidat i 2 lžíce na jemno nasekané cibulky, trvanlivost bude ale nižší.
Křenová hořčice
do základního receptu přidejte:
- 2 lžičky čerstvě na jemno nastrouhaného křenu
- 1 lžíci extra panenského olivového oleje
Papriková hořčice
do základního receptu přidejte:
- 1 lžičku koření paprika sladká
- 1/2 lžičky koření paprika pálivá (nebo obráceně, jak kdo má rád ostrost)
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
Sezamová hořčice
do základního receptu přidejte:
- 1/2 hrnku sezamových semínek, která rozmixujete s hořčicí na jemno
- 2 lžíce sezamového oleje (volitelné)
Tip: přidat si můžete i dýňová, slunečnicová, konopná nebo jakákoli máte rádi. Chia semínka zhušťují konzistenci, takže když to s jakoukoli tekutinou přeženete, jejich přidáním vše opět narovnáte.
Citrónová hořčice
do základního receptu přidejte:
- 1 lžíce nastrouhané citronové kůry z bio citrónu
- 1 lžíci citronové šťávy
- 1 lžíci medu
Olivová hořčice
do základního receptu přidejte:
- 3 lžíce nasekaných oliv (zelených/černých)
Bylinkové hořčice
Mátová hořčice
do základního receptu přidejte:
- 2 lžíce nakrájených lístků čerstvé máty nebo 2 kapky mátového esenciálního oleje
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
Estragonová hořčice
do základního receptu přidejte:
- 2 lžíce na jemno nakrájeného estragonu (použít můžete také sušený – 1 lžička)
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
Pokud použijete sušený estragon, promněte ho mezi prsty a přidejte lžíci vody.
Tymiánová hořčice
do základního receptu přidejte:
- 2 lžíce čerstvého na jemno nakrájeného tymiánu (použít můžete i sušený – 1 lžička)
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
Pokud použijete sušený tymián, promněte ho mezi prsty a přidejte lžíci vody.
Rozmarýnová hořčice
do základního receptu přidejte:
- 2 lžíce na jemno nakrájeného čerstvého rozmarýnu
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
Pokud použijete sušený rozmarýn, promněte ho mezi prsty a přidejte lžíci vody.
Tip: Použít můžete také bazalku, kopr nebo jiné vámi oblíbené bylinky.
Další ochucovací dobroty naleznete v článku 2 recepty na zdravé domácí kečupy
2 recepty na domácí dýňový kečup
a v sekci Zdravé pochoutky a koření
Dobrou chuť a hodně zdraví!
Chybí mi tam KRÉMŽSKÁ, ta je NEJLEPŠÍ!!!!!!!!!!