Jaro a podzim jsou nejvhodnějšími obdobími pro detoxikaci těla, neboť se tělo nejlépe zbavuje toxinů, i když odlehčovací dny bychom si měli dělat pravidelně po celý rok. Mnoho současných diet a hladovění narušuje rovnováhu organismu, naopak ájurvéda se zabývá jejím obnovením.
V ájurvédě se absolutně nedoporučuje dlouhodobý detoxikační půst, maximální doba půstu trvá 1-3 dny. Vhodnější je však podpořit vylučování toxinů speciálními detoxikačními nápoji a jídly.
DETOXIKACE A OČISTA ORGANISMU – PROČ JI PROVÁDĚT?
Detoxikace je vhodný způsob, jak se zbavit jedovatých látek (toxinů) usazených v našem organismu. Toxiny, v ájurvédě nazývané ÁMA, jsou jedním z hlavních činitelů, způsobujících akutní i chronické nemoci. Toxiny vyvolávají alergie, poškozují střevní stěnu, zpomalují střevní peristaltiku a mají negativní vliv na některé mozkové funkce. Rozlišujeme také mentální ámu, která se usazuje v játrech a žlučníku a vyvolávají ji potlačované emoce jako vztek, hněv, strach, nervozita a úzkost. Jedovaté toxiny vznikají z nedostatečného strávení potravy, ze špatné kombinace potravin, vstřebáním neloupaného jídla či pokud jsou trávící orgány, žaludek, slinivka a žlučník, oslabené nebo nemocné. Toxiny se těle chovají jako nepřítel. Molekuly z nestrávené potravy pronikají do krve a vyvolají tím imunitní reakci. Protilátky se navážou na částečky ámy a tento komplex se usadí v různých orgánech, kde vyvolá aktivaci bílých krvinek. Ty se shlukují v postiženém místě s cílem ámu zničit, tím však vzniká zánětlivá reakce a poškození tkáně látkami, které vylučují bílé krvinky.
TOXINY A ZÁPADNÍ MEDICÍNA
Známky přítomnosti toxinů v organismu dle západní medicíny charakterizují vysoké tryglyceridy, zvýšený krevní cukr, deprese, ateroskleróza, revmatoidní artritida, Helicobakter pylori, močovina v krvi, dna, nadbytek protilátek, bílých krvinek nebo trombocytů, močové a žlučníkové kameny, horečky, glaukom, zvýšené jaterní enzymy, nádory, bakteriální infekce.
POTŘEBUJETE JI? JE PRO VÁS DŮLEŽITÁ DETOXIKACE ORGANISMU? JAK TO POZNAT?
V ájurvédě se doporučuje udělat si jednodenní až dvoudenní detoxikační odlehčovací dny každých 14 dní, pokud máte v těle mnoho toxinů, tak jednou za 7-10 dní. Tím, že tělu nedodáváme v tento detoxikační den žádnou těžkou stravu, nemusí se věnovat trávení a lépe odstraňuje nahromaděné toxiny. Doporučuji tento detoxikační den provádět za NOVOLUNÍ nebo za ubývajícího Měsíce.
Příznaky velkého množství toxinů v těle:
- Málo energie, pocit těžkosti
- Letargie, únava, lenost, nečinnost, deprese
- Neklid, podrážděnost, nesoustředěnost
- Poruchy trávení
- Zácpa, žaludeční obtíže
- Zvýšená tvorba slin, tužší a sladké sliny
- Povlak na jazyku
- Pachuť v ústech, zápach z úst
- Sexuální poruchy
- Snížená chuť k jídlu, nadměrná chuť na sladké či na slané
- Kožní nemoci
- Alergie, plísňová onemocnění
- Horečky, zvýšená teplota nad 37st.C
- Otoky
- Bolesti hlavy
- Záněty, např.střevní
- Stolice a moč silně zapáchají
- Po stolici nepřichází úleva
- Bolest těla, slabost
- Nadváha
- Plynatost
Pokud některými z těchto příznaků trpíte dlouhodobě, měli by jste svůj organismus detoxikovat.
NÁVOD NA SPÁLENÍ TOXINŮ
Začnete tím, že si k obědu dáte dušenou zeleninu, kičadi nebo zeleninovou polévku. Večeři už nemáte žádnou a následující den pijete pouze detoxikační vodu. Ta podporuje trávení a čistí organismus.
Detoxikační vodu připravíte následujícím způsobem:
2 litry vody přiveďte k varu, nalijte do termosky a
- přidejte tři tenké plátky čerstvého zázvoru
- 1 lžičku římského kmínu
- 1 lžičku fenyklu
- 2 kuličky černého pepře
- 2 lístky máty
Pijte 1 dl každou půlhodinu. Po 2 hodinách, pokud vás přepadne hlad, vypijte zázvorový čaj. Jakmile budete mít velký hlad, dejte si lehké jídlo z rýže a mungo fazolí Kičadi, recept najdete v článku Kičadi – detoxikační jídlo podle ayurvédy. Během dne si na břicho přikládejte termofor s horkou vodou. Před spaním si můžete vzít detoxikační bylinnou směs Triphala.
JEDNODENNÍ DETOXIKACE ORGANISMU – NÁVOD
Po probuzení: Přiveďte k varu 2 šálky vody a vařte 10 minut. Po vychlazení na pokojovou teplotu přidejte do vody 1 lžíci jablečného octa a 1 lžičku medu.
Snídaně: 1 dušené nebo pečené jablko či hrušku (pečeme při 190 st.C 30 min. doměka) se 3 ks hřebíčku, 1- 2 hrnky medové vody. (Dejte vařit na 10 minut vodu, nechte zchladit a přidejte lžičku medu a lžičku citronové šťávy)
Svačina: Čerstvě vymačkaný džus z kyselého ovoce (grapefruit) smícháme v poměru 1:1 s převařenou vodou, přidáme špetku kurkumy.
Oběd:
- 1 varianta: Šálek vařených celozrnných obilovin (žito, proso, ječmen, amarant, quinoa) nebo Kičadi
- 2.varianta: Šálek vařené zeleniny, zeleninová detoxikační polévka nebo jiné zeleninové jídlo bez brambor a lilkovité zeleniny
Svačina: Jablečný nebo celerový džus
Večeře:
- 1 varianta: Šálek vařených celozrnných obilovin (žito, proso, ječmen, amarant, quinoa) nebo Kičadi
- 2.varianta: Šálek vařené zeleniny, zeleninová detoxikační polévka (nebo některá z variant receptů z článku 3 recepty na detoxikační polévky) nebo jiné zeleninové jídlo bez brambor a lilkovité zeleniny. Recepty najdete například v článku 4 recepty s chilli, Recept na krémový kamut)
- 3.varianta: celerový, mrkvový nebo řepový džus
Pitný režim: Pijte každých 30 minut po doušcích teplou vodu s citronem a medem, AGNI čaj či teplou detoxikační vodu. Můžete pít také vývar ze zeleninové detoxikační polévky – recept níže.
DETOXIKAČNÍ ZÁZVOROVÝ ČAJ – AGNI ČAJ
Ingredience:
- 1 litr vody
- ½ hrsti nakrájeného čerstvého zázvoru
- 1 lžíce medu nebo přírodního cukru
- šťáva z ½ citronu
- špetka soli
- špetka kajenského pepře
Příprava: Dáme vařit na 20 minut vodu se zázvorem, pepřem, solí, poté necháme zchladnout a přidáme med a citronovou šťávu. Nalijeme do termosky a pijeme 2 dl každé 2 hodiny.
ZELENINOVÁ DETOXIKAČNÍ POLÉVKA
Ingredience:
- 1/2 šálku nakrájeného květáku
- 1/2 šálku nakrájené brokolice
- 1/2 šálku nakrájené petržele
- 1/2 šálku nakrájené mrkve
- 1/2 šálku nakrájeného celeru
- 1/2 šálku nakrájené cukety
- asi 2,5 cm čerstvého zázvoru
- 1/3 šálku rýže Basmati
- 1 ks hřebíčku
- 3 ks celého pepře
- špetka mletého pepře
- špetka mleté papriky
- 1,5 l vody
- sůl
- můžete přidat pár lístků špenátu nebo kapusty
Příprava:
Do většího hrnce nalijeme vodu a přivedeme k varu. Zázvor oloupeme a nakrájíme na 4-5 kousků, vložíme do vody, přikryjeme poklicí a necháme vřít na mírném ohni. Mezitím propláchneme rýži a okapanou ji vložíme do polévky, zesílíme oheň a vaříme. Očištěnou pokrájenou zeleninu přidejte k rýži do vody a vařte dalších 10 minut. Dochuťte kořením a můžete konzumovat.
PŘECHOD NA BĚŽNOU STRAVU PO DETOXIKACI
Po detoxikaci organismu by měl být přechod na běžnou stravu pozvolný a opatrný. Měli bychom se vyhnout tučným a příliš kořeněným jídlům a také studeným nápojům. Pijte teplou převařenou vodu s citronem.Vařte na olivovém oleji, jídla kořeňte zázvorem, černým pepřem,skořicí, kardamonem, česnekem. Jezte celozrnné obilniny, rýži basmati, mung čočku, luštěniny a červenou čočku.
DLOUHODOBÁ DETOXIKACE A OČISTA ORGANISMU ÁJURVÉDSKÝMI BYLINAMI
Pro dlouhodobější a pozvolné pročištění a detoxikaci organismu můžeme použít bylinné přípravky. Za nejznámější a nejúčinnější detoxikační přípravek je považována Triphala, kterou tvoří kombinace tří bylin: Haritaki, Bibhitaki a Amalaki. Účinkuje jemně na celý trávící trakt, regeneruje ho a reguluje. Také podporuje činnost močového, oběhového a dýchacího ústrojí, napomáhá vylučovat z těla těžké kovy a odstraňuje z organismu toxiny. Triphala se doporučuje při chronické zácpě, redukční dietě, k regeneraci žaludku a střev. Její užívání by mělo být dlouhodobé, alespoň 3 měsíce.
BYLINY VHODNÉ PRO DETOXIKACI ORGANISMU
Některé byliny a potraviny obzvlášť napomáhají trávení, proto jsou vhodné pro spalování toxinů.
Jsou to:
- zázvor
- pepř
- fenykl
- římský kmín
- česnek
- koriandr
- lněné semínko
- kopr
- muškát
- ricinový olej
- Guduchi, Neem, Puškarmul, Punarnava, Tulsi, Vacha, Guggul, koření Trikatu
JAK SE VYHNOUT TVOŘENÍ TOXINŮ
Po detoxikaci organismu by jste se měli držet určitých pravidel, aby se vám toxiny v těle nezačaly opět hromadit:
- Nejezte brzy po předchozím jídle
- Dodržujte správné kombinace potravin
- Nenuťte se do jídla, pokud nemáte hlad
- Nepřejídejte se
- Jezte stejně velké porce každý den
- Nepijte studené nápoje
- Používejte koření a detoxikační byliny
- Dělejte si pravidelně detoxikační odlehčovací dny
V článku Pohled ayurvédy na raw stravu se dozvíte více o přístupu ke stravě a tělesných konstitucích.
Hodně zdraví!
Michaela
Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda chápu dobře, že se první den spalování toxinů konzumuje pouze zeleninová polévka/zelenina/kičadi a nic jiného a druhý den pouze detox. voda? Děkuji
Dobrý den, teď na podzim jsem chtěla provést kompletní očistu organismu, detoxikaci. Nyní jsem ovšem po sundání sádry na lécích ředících krev, které budu užívat tři měsíce (tromboza v lýtku). Myslíte, že je možné provádět detoxikaci a případné konrétní očisty ikdyž se užívají takovéto léky? Děkuji
Milá Jano,
počkala bych až po lécích. Detox bude účinnější a budete ho lépe snášet.
Držím Vám palce,
Michaela