Sezóna je nyní nakloněna konzumaci dýní, které můžeme připravit na desítky způsobů. Jedním z nich je domácí výroba dýňového kečupu, který vám poskytne delikátní chuť i mimo sezónu. Použít ho můžete na těstoviny, rýži, brambory, hranolky, k masu, k pečené zelenině, do omáček, dipů nebo jen tak k nachos a jiným lupínkům jako salsu.
Nabízím vám zde dva osvědčené recepty na vlastní dýňový kečup, z nichž oba chutnají skvěle a přijdou vás podstatně levněji než kečup kupovaný.
První recept na kečup:
Ingredience:
- 800 g dýně Hokaido
- 500 g rajčat
- 300 g cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 ks čerstvého zázvoru (3cm)
- 2 lžičky kari
- 1 lžička chilli
- 100 g třtinového cukru
- 2 lžičky soli
- 100 ml bílého vinného octa
- 100 ml vody
Postup:
-
Z omyté dýně odstraňte semínka a dýni nakrájejte na kostky. Omytá rajčata nakrájejte na čtvrtky, oloupanou cibuli, česnek a zázvor nakrájejte na plátky.
-
Dejte vše do hrnce, přidejte vinný ocet, 100 ml vody a za občasného míchání vařte 45 minut.
-
Uvařenou dýni rozmixujte, přidejte chilli, cukr, sůl, kari a vařte ještě až se cukr zcela rozpustí.
-
Horkou dýni dejte do zavařovacích sklenic, hned uzavřete a otočte dnem vzhůru.
Druhý recept na kečup:
Ingredience:
- 10 šálků (2,5 l) dýně nakrájíme na 1 cm velké kostky
- 3 polévkové lžíce (45 ml) hrubé soli (himalájské)
- 5 šálků (1,25 l) nakrájené cibule
- 2 červené papriky, nakrájené
- 1 polévková lžíce (15 ml) kurkumy
- 1 polévková lžíce (15 ml) celerového semínka
- 2 šálky (500 ml) bílého octa (bílé balsamico)
- 2 1/2 šálku (625 ml) cukru (třtinového, melasy, kokosového, …)
- 1/2 šálku (125 ml) vody
Postup:
- Dejte nakrájenou dýni do velké mísy a posypte solí. Nechte stát 8 hodin v chladničce. Poté vyjměte z chladničky a opláchněte pod studenou tekoucí vodou v cedníku.
- V kastrolu smíchejte kostičky dýně a zbývající ingredience. Přiveďte k varu. Vařte na mírném ohni po dobu 30 až 40 minut, nezakryté a občas promíchejte.
- Chcete-li si nechat kečup s kousíčky zeleniny, nechte ho tak, pokud chcete jemnou hmotu, rozmixujte ještě směs v hrnci mixérem.
- Nalijte směs do sterilizovaných sklenic. Poté ještě můžete sterilizovat kečupem naplněné sklenice ve vroucí vodě po dobu 15 minut, aby vám vydržel dlouhodobé skladování při pokojové teplotě. Nechcete-li kečup sterilizovat, můžete ho také zamrazit.
Celerová semínka jsou močopudná a jsou výborným prostředkem pro vypuzení kyseliny močové z organismu. Jsou vhodná především při dně, artritidě a revmatismu. Pozor, užívají se však pouze semena prodávaná k lékařským účelům, nikoli ta určená pro výsadbu. Seženete na internetu nebo v bylinářství/kořenářství.
Melasa je skvělým a hlavně zdravým sladidlem. Jejích účinků na zdraví je celá řada:
- brání vzniku křečových žil
- podporuje činnost lymfatického systému
- odstraňuje střevní potíže (zejména zácpu)
- potlačuje problémy s látkovou výměnou
- pomáhá v boji s nadváhou
- pomáhá v léčbě kožních onemocnění (ekzémy, lupénky)
- urychluje hojení
- čistí a aktivizuje organismus
- regeneruje krvetvorbu
- mírní projevy alergie
- upravuje krevní tlak
- podporuje činnost nervové soustavy
- posiluje obranyschopnost
- zlepšuje stav kloubů a kostí (artróza, řídnutí kostí)
Kvalitní melasu seženete například v tomto obchodě se živými potravinami.
Dobrou chuť.
Konečne som si našla čas a vyskúšala 1 recept 🙂 Je to výborné a tak doporučujem aj na mojej stránke v novej rubrike http://www.engros.sk/?recepty,94