Jestliže marně přemýšlíte nad tím, co si dát dobrého, zdravého, kvalitního a chuťově zajímavého ke svačině v chladných měsících, kdy nás kousek syrového ovoce nebo zeleniny neuspokojí, nabízím vám k inspiraci 1. díl zásadotvorných receptů se třemi tipy na svačiny, které vám udělají moc dobře svým čistým složením.
Dýňový kešu dip se 2 plátky raw pohankovo-sezamového chleba nebo jiného zdravého chleba
- 1 šálek dýňového pyré (rozmixovaná dýně)
- 1 šálek kešu
- 2 lžičky skořice
- 1 čajová lžička mandlového extraktu nebo rozemletých mandlí (mohou být i z domácí výroby mandlového mléka)
Postup:
Rozmixujeme všechny ingredience v mixéru na krémovou kaši. Dip lze použít na pohankovo-sezamový chléb (viz recept) nebo i k ovoci nebo zelenině.
Poznámka:
Další recepty na zdravé domácí chleby naleznete v článku Zdravé domácí quinoa-avokádové houstičky, sezamovo-lněné houstičky s chia semínky a špaldový chléb
Nechce-li se vám dělat s domácím chlebem, můžete použít samozřejmě i kupovaný, nejlépe ze zdravé výživy, nepšeničný a bez éček.
Limetkovo-mátové fazolové lusky ( na 4 porce)
- Balíček mražených edamame fazolkových lusků
- šťáva a kůra z jednoho citronu celého
- 3 lžíce čerstvé máty, jemně nakrájené
- extra panenský olivový olej na pokapání
- 2 a ½ lžíce mořské soli, (2 lžíce na vaření a 1/2 lžíce na závěr)
Postup:
Přivedeme v hrnci vodu k varu, osolíme a přidáme fazole. Vaříme asi 3 minuty, dokud nejsou fazole jasně zelené. Sundáme z tepla, přecedíme přes síto a ihned propláchneme studenou vodou. Dáme do mísy a promícháme s troškou olivového oleje, limetkovou šťávou, limetkovou kůrou, čerstvou mátou a posypeme zbylou ½ lžící mořské soli.
Poznámka:
Máte-li chuť, můžete si k tomu dát plátek dobrého chleba nebo placky.
Avokádo s konopnými semínky
- Půl avokáda
- Lžíce konopných loupaných semínek
- Šťáva z ½ citrónu
- Špetka mořské soli
- Čerstvý pepř – dle chuti
- Olivový olej na pokapání (nebo jiný kvalitní, za studena lisovaný dle vašich preferencí)
Postup:
Půlku avokáda bez pecky naplníme v důlku konopnými semínky smíchanými s citrónem, solí a pepřem a pokapeme olivovým olejem.
Poznámka:
Jezte jen tak nebo s plátkem chleba nebo placky dle vaší volby. Pak takový toast může vypadat třeba takto.
Další tipy na svačiny naleznete v článcích
5 receptů na podzimní raw vegan svačiny,
4 zásadité recepty na odpolední svačiny,
4 odpolední posilující lahodná smoothies.
Dobrou chuť.
Má být ta dýně podušená nebo syrová?
Dobrý den,
podušená.
Michaela 🙂