Také už vám občas dochází inspirace na zdravou a lahodnou snídani? Ano, koho by bavilo točit neustále chléb na tisíc způsobů. Jako zastánce celostní výživy jsem pro vás sestavila lahodný recept z pohanky a ovesných vloček, které používám v bezlepkové variantě, který můžete také obměňovat nejrůznějšími ingrediencemi do omrzení. Je to zdravá, lehká, lahodná a výživná snídaně, která vám udělá dobře, obzvlášť v chladných měsících.
Výhodou tohoto receptu je, že si ho připravíte večer a ráno, když například nestíháte, si ho můžete dát do skleničky a vzít sebou na cestu nebo do práce. Také velmi dobře funguje jako svačina na cestách.
Pohanka i ovesné vločky jsou úplně ideální na přípravu kaší, jsou plné bílkovin, vlákniny a mají velké množství léčivých účinků.
Léčivé účinky pohanky:
-
Navrací cévám pružnost. Spolu s přítomným vitamínem E léčí chorobné změny na cévách.
-
Pomáhá při praskání žilek v oku, obličeji, zvýšené krvácivosti apod.
-
Rutin v pohance výrazně zlepšuje nebo zastaví zhoršování stavu křečových žil na nohou.
- Pravidelná konzumace pohanky 3x týdně, pomáhá léčit hemeroidy. (spolu s odvarem ze lněného semínka)
-
Pohanka obsahuje také cholin, který regeneruje jaterní buňky poškozené alkoholem nebo jinými chorobami. Cholin také pomáhá při odbourávání nahromaděného tuku v játrech.
-
Podle výzkumů, které se provádějí v Číně, je prokazatelné, že konzumace pohanky chrání před srdečními chorobami, snižováním LDL (špatného) cholesterolu a zvyšováním HDL cholesterol. Tyto faktory působí proti vysokému krevnímu tlaku a srdečním onemocněním.
-
Je vhodná pro diabetiky a při onemocnění zažívacího ústrojí.
-
Je přirozeně bezlepková, tedy vhodná pro nemocné celiakií.
Léčivé účinky ovesných vloček:
- Častá konzumace ovsa působí jako prevence proti rakovině. Při rozvinuté rakovině ale není vhodný, neboť podporuje růst (tedy i rakovinných buněk).
- Oves je vynikající pro rostoucí či vyčerpaný organismus a sportovce. Proto je velmi vhodný pro děti, dospívající a nemocné.
- Oves má vysokou energetickou a výživovou hodnotu.
- Má vysoký obsah hodnotných bílkovin, vysoký obsah tuku (oproti ostatním obilninám), příznivé složení sacharidů a vysoký obsah lehce rozpustné vlákniny, vitaminu B, E a řady minerálních látek.
- Vzhledem k tomu, že trávení a vstřebávání ovesného škrobu probíhá pomalu, je ovesná kaše zdrojem dlouho a rovnoměrně se uvolňující energie ze sacharidů.
- Bílkoviny ovsa se svým složením blíží stavu ideálního proteinu. Vynikající je především aminokyselinová skladba s vysokým podílem esenciálních aminokyselin. Největší podíl tvoří nenasycené mastné kyseliny. Nejvíce tuku se nachází v klíčku.
- Má výrazně vyšší obsah hořčíku, železa, zinku a manganu, než jiné obiloviny.
- Ovesná mouka je výborná jako součást pleťové masky či jako peeling.
- Ovesné otruby se přidávají do koupele dětem s ekzémem.
- Ovesná nať (osení) je tradičně používána při akutních nebo chronických stavech úzkosti, při ztrátě napětí stěny močového měchýře, při dně, ledvinových bolestech, nervozitě, revmatismu, nespavosti, stresu, při onemocněních kůže.
Recept na základní skleničkovou kaši
Ingredience:
- 1 šálek syrové světle zelené pohanky (ne pražené, ta bývá hnědá)
- 1 šálek ovesných vloček (bezlepkových, pokud třeba)
- 5 šálků vody
- 1 lžička skořice
- 1/2 lžičky kardamonu
- 1 lžička čerstvé vanilky nebo vanilkového extraktu
- špetka soli (himalájská/mořská)
Volitelné přísady, které můžete různě obměňovat:
- rozinky
- nakrájené datle nebo fíky
- sušené meruňky, švestky nebo jiné sušené ovoce
- neslazené kokosové plátky nebo strouhaný kokos
- čerstvé ovoce všeho druhu
- mandle, vlašské ořechy, lískové ořechy a další ořechy
- chia semínka, dýňová, sezamová, slunečnicová, konopná a další
- jakékoli rostlinné mléko – mandlové, kokosové, rýžové, konopné, makové, …
- čistý javorový sirup, kokosový cukr, agáve, med nebo jiná sladidla dle vaší volby
- kakaová drť – nepražené kakaové boby, raw kakao, karob, …
- superpotraviny
Postup na vařenou kaši:
Večer:
Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu a přimíchejte do ní přísady ze základního receptu.
Zakryjte, snižte teplotu a nechte jemně povařit zhruba 5 minut.
Kaši odstavte, přiklopte a nechte do rána v hrnci. Pokud je třeba, přilijte ještě vodu.
Kdo chce, může si kaši dát rovnou do skleniček a přiklopit je víčkem. Nedávejte ji až po okraj, nahoru přijdou ještě další ingredience.
Pokud chcete kaši vychlazenou, můžete ji dát do lednice, já ji nechávám při pokojové teplotě, neboť je to lepší ráno do útrob.
Ráno:
Můžete kaši naředit teplým rostlinným mlékem nebo teplou vodou, aby se hezký rozpojila a zteplala do žaludku.
Pokud jste nedali do skleniček, naplňte ji do skleniček zhruba do poloviny nebo 2/3.
Nahoru dejte nakrájené banány, jablka, semínka, sirup a cokoli máte rádi.
Zavřete a je to.
4 zásadité recepty na zdravé sladké ranní kaše
Postup na nevařenou kaši:
Nechte si pohanku zhruba 2-3 dny naklíčit.
Pak ji spolu s vločkami zalijte vodou, přidejte všechny ingredience ze základního receptu + semínka, sušené ovoce a nechte přes noc stát zakryté v míse.
Ráno si dejte kaši do skleniček a doplňte medem či agáve a ovocem a je to.
4 raw recepty na sladké ranní kaše nebo dezerty
Tip 1: Pokud budete přidávat chia semínka, dejte je již do hrnce večer se základními ingrediencemi a přidejte trochu vody navíc, neboť váží vodu.
Tip 2: Kaše ve skleničkách vydrží 3 dny úplně v pohodě.
Tip 3: Pokud budete používat do kaše pouze pohanku, snižte množství vody na 4 šálky.
Tip 4: Konzistenci kaše si můžete upravit podle toho, jak to máte rádi. Nebojte se přidat například mandlové nebo kokosové mléko.
Tip 5: Já přidávám do kaše ještě lžičku extra panenského kokosového oleje pro chuť i účinky.
Další tipy na zdravé svačiny nebo snídaně naleznete v sekci Zdravé svačiny.
Dobrou chuť a hodně pohody!
Dobry vecer. Mam 5letou dcerku. Uz 6mesicu ma bolesti briska. Vsechny testy vysly negativne. Chci zkusit zmenit stravovani, ale nevim kde a jak zacit. Prosim o radu a pomoc. Dekuji moc s pozdravem Veronika
Dobrý den paní Weissová, chci Vám moc poděkovat za tvorbu těchto webových stránek. Opravdu mě významně inspirujete. Každý den se těším na nový input, který podáváte srozumitelnou a zábavnou formou. Ale ráda se vracím i k článkům již několikrat přečteným:) Přeji Vám příjemné svátky Vanoční.
Milá Terko,
moc Vám děkuji za krásnou zprávu. Jsem moc ráda, že mé stránky plní své poslání – inspirovat 🙂
Lidé jako Vy, mi dávají novou energii k dalším článkům, které píši ve volném čase.
Mějte se krásně, požehnané Vánoce a rok 2017 naplněný dobrem.
Michaela