Cítíte se po zimě malátní, bez energie a nálady, bolaví nebo podráždění? Potom potřebujete kromě posílení jater a ledvin a častějšího pohybu na slunci a čerstvém vzduchu, očistit tělo od těžší zimní stravy a toxinů z ní vzniklých. Můžete se detoxikovat podle mnoha tipů a receptů, které naleznete například v sekci Detoxikace, ale hlavně nyní potřebujete změnu stravy a to směrem k jídelníčku s větším podílem čerstvého ovoce, zeleniny, naklíčených luštěnin a semínek, kde je ukryto bohatství enzymů, vitamínů, minerálů a čisté energie.
Neboť mnozí lidé stále často zapomínají na svačiny, nabízím vám zde několik jednoduchých receptů k jejich přípravě, abyste se mohli inspirovat a zbytečně se neodbývali, protože vlastně nevíte, jak by taková lehká jarní svačina mohla vypadat.
Na chuť si přijdou všichni, neboť svačiny jsem sestavila na sladko i na slano, s mixérem i bez mixéru, rychlé i pracnější, ale o to delikátnější. Uvidíte, že dobrý salát stejně jako kvalitní dezert, se mohou stát vaší zdravou svačinou i v pracovních dnech.
Dva poslední recepty jsou spíše víkendové, kdy budete mít na přípravu více času a dají se skloubit s výtečným pohoštěním pro přátele, neboť jsou opravdu luxusní.
Malý pomerančovo-avokádový salátek
Ingredience:
- 1 pomeranč na kousky
- ¼ avokáda na kousky
- Troška bio balsamikového octa
Postup:
Kousky smícháme a jemně pokapeme balsamikem. Přidat můžeme bazalku a pokapat olivovým olejem nebo trochu posolit – jak kdo chce.
Řapíkatý celer s mandlovým máslem
Ingredience:
- 3 stonky řapíkatého celeru
- Mandlové máslo
Postup:
Stonky nakrájejte na libovolně dlouhé tyčinky a naplňte mandlovým máslem, na jehož výrobu naleznete recept v článku Domácí výroba másel ze semínek a ořechů. Nahoru můžete přidat ještě mandle nebo rozinky podle chuti. Použít můžete také jiné máslo ze semínek a ořechů.
Banánovo-mangový puding
Ingredience:
- 2 banány
- 1 mango
Postup:
Umixujete ovoce do hladkého pudingu. Můžete dozdobit kousíčky čerstvého ovoce nebo máty a posypat ceylonskou skořicí.
Do pudinku můžete také přidat chia semínka pro plnější konzistenci.
V teplých dnech doporučuji rozmixovat ovoce zmražené, vznikne vám výtečná zdravá zmrzlina.
Banánovo-avokádový puding s karobem
Ingredience:
- ½ avokáda
- 2 banány
- lžíce karobu
- trochu vody dle potřeby
Postup:
Vše dobře promixujte v mixéru. Můžete ozdobit lístkem máty nebo lžičkou chia nebo jiných semínek. Kdo chce, může zaměnit karob za nepražené kakaové boby nebo kakao.
Mrkvový salátek s limetou, mandlemi a koriandrem
Ingredience:
- 4 střední mrkve
- 1 lžíce limetové šťávy
- 1 lžíce jemně sekaných mandlí
- 1/8 lžičky jemně nastrouhané limetové kůry (bio)
- 2 lžíce jemně nasekaných čerstvých lístků koriandru
- 1 lžička lněného (konopného) oleje
- Špetka soli a pepře
Postup:
Nastrouhejte mrkev, zalijte ji limetkovou šťávou a promíchejtee s limetkovou kůrou, mandlemi, koriandrem, olejem, solí a pepřem. Ozdobit můžete lístky koriandru. Místo mandlí můžete použít i jiné ořechy či semínka.
Kdo chce salátek na sladko, může dát místo koriandru, soli a pepře, sušené švestky, rozinky, kokos a lžičku medu.
Mangovo-avokádový salátek s kokosovým curry
Ingredience:
- ¼ šálku olivového, za studena lisovaného oleje
- ¼ šálku hutného kokosového mléka
- šťáva z ½ limetky
- 2 lžičky kari koření
- 2 kapky tekuté stevie nebo ½ lžičky agáve sirupu
- špetka mořské soli
- 3 listy kudrnatého salátu
- ½ manga nakrájeného na kostičky
- ½ avokáda nakrájeného na 3 proužky
- Pár celých kešu oříšků na ozdobu
- 3 ředkvičky nakrájené nadrobno
- Lžíce naklíčených slunečnicových semínek
Postup:
V misce smíchejte olivový olej, kokosové mléko, limetkovou šťávu, kari, sůl a stevii a dobře promíchejte a nechte odpočinout. Kdyby byl dresing až moc tekutý, můžete přidat lžičku chia semínek a dobře promíchat. Na talíř dejte celé listy salátu podélně, do nich klíčky, mango, avokádo a ředkvičky, pokapejte dresingem a posypte kešu oříšky. Zbylý dresing můžete použít na jiný salát nebo na toast.
Kokosové mléko seženete například i v DM drogerii, značka Alnatura, ve zdravých výživách nebo v bio potravinách. Použít můžete i jiný, než olivový olej, důležité je, aby byl za studena lisovaný.
A co když nemáte čas?
Nemáte-li během pracovních dní čas na přípravu vlastní chutné svačiny, připravte si jídlo doma do krabičky nebo si alespoň vezměte kusy celého ovoce nebo hrst předem namočených mandlí s rozinkami, dejte si na pracovní stůl mističku s různými semínky a sušeným ovocem, z domova připravené tyčinky na sladko nebo na slano, a mezi hlavními jídly si vychutnejte porci energie. Vyhnete se tak večer vlčímu hladu, nervozitě, budete pociťovat stálý přísun energie po celý den, nezachvátí vás bolest hlavy z nepravidelného jedení a budete celkově vyrovnanější.
Je jasné, že ne každý bude holdovat mangu nebo avokádu, ne každý má přístup ke kvalitnímu ovoci a zelenině, ne každý na to má vždy peníze nebo mixér, čas nebo chuť se dělat se svačinou. Berte vše jako inspiraci, edukaci o zdravých potravinách a jejich kombinacích a ukázání možností toho, jak je také možné se stravovat a cítit se dobře. Čím častěji se budete s kvalitními recepty setkávat a mít je na očích, tím více vám povědomí o zdravém životním stylu a toho, co si pro sebe přejete udělat, přejde do krve a tím rychleji a častěji budete kvalitu vyhledávat, dělat a žít.
Nechte se inspirovat a experimentujte svými vlastními kombinacemi, chutěmi a náladou, podle vás samých a vašeho životního stylu.
Další tipy na zdravé svačiny i pro děti, naleznete v sekci Zdravé svačiny.
Hodně zdraví!