Jarní bylinkový ocet na podporu metabolismu + recept na výrobu jablečného octa

jarní bylinkový ocetS jarem se v našich jídelníčcích začínají více objevovat čerstvé zeleninové saláty, které jsou báječné se za studena lisovanými oleji, mořskou solí, pepřem, bylinkami, semínky a citronovou šťávou nebo jablečným octem, který je skvělým očistným prostředkem pro naše tělo. Máte-li chuť oživit si svůj salát opravdovou delikatesou mezi octy, nabízím vám recept na jarní bylinkový ocet, který si můžete pohodlně vyrobit doma a oživit tak své chuťové buňky. Tento ocet je plný živin a minerálů z bylinek, ze kterých načerpáte novou vitalitu. Věřím, že s touto kombinací vám bude konzumace salátů ještě blíž.

Dalším plusem v tomto receptu je již zmíněný jablečný ocet, který je silně regenerující a plní mimo jiné také alkalizační povahu v našem těle, což se po zimě či těžším stravování velmi hodí. Je bohatý na minerální látky – draslík, vápník, fosfor, sodík a většinu stopových prvků a má velmi příznivý vliv na metabolismus živin.

 

Jablečný ocet je navíc skvělým prostředkem

  • proti bakteriím, virům a plísním
  • podporuje trávení
  • zklidňuje průjmy
  • na migrény
  • potlačuje bolesti v krku
  • léčí afty
  • zevně na veškeré kožní neduhy, štípance, mykózy (chodidel a prstů)
  • k přímé dezinfekci poranění a škrábánců
  • na akné
  • na hubnutí

 

Recept na jarní bylinkový ocet


Ingredience:

  • ¼ šálku usušených listů kopřivy
  • ¼ šálku sušené přesličky (v bylinkářství)
  • ½ šálku petržele
  • ½ šálku pampeliškových listů
  • ½ šálku rozmarýnu
  • jablečný ocet v bio kvalitě (podle velikosti vaší lahve)
  • uzavíratelná sklenice
  • uzavíratelná láhev

 

Postup:

Nahrubo pokrájejte všechny byliny a dejte do sklenice nebo láhve se širším hrdlem, nejlépe o objemu 1 litr.

Zalijte směs jablečným octem, uzavřete a silně několikrát protřepejte.

Umístěte láhev na tmavém a suchém místě a protřepávejte poctivě každý den.

Po měsíci přeceďte ocet přes jemný cedník nebo plátýnko do láhve a bylinky ještě vymačkejte.

 

ocet1Tip 1: Pokud si chcete udělat ocet co nejdříve a nechcete čekat na sušení kopřivových listů několik dní, můžete je usušit na nejnižší stupeň v troubě nebo v sušičce.

Tip 2: Pokud máte uzávěr na láhev plastový, použijte ho, neboť je méně reaktivní s octem, než ty kovové.

Tip 3: Bylinky můžete obměňovat podle svých možností a oblíbených chutí.

Tip 4: Případný sediment na dně láhve je normální a nemá s kvalitou octa nic společného.

Tip 5: V tomto receptu můžete použít jak čerstvé, tak sušené bylinky a to vždy ve stejném množství.

Tip 6: Pokud chcete, můžete například delší snítky rozmarýnu v octu nechat, budou tam hezky dekorativně působit.

 

Další použití tohoto octa:

Pokud nechcete používat ocet na saláty, můžete ho konzumovat i samotný a velmi tak prospět svému zdraví. Při únavě, vysokém krevním tlaku, obezitě, bolestech kloubů a svalů, srdečních potížích, edémech ledvinového a srdečního původu, doporučuji tento nápoj:

Ráno nalačno a večer asi 2 hodiny před spaním si smícháme 3 čajové lžičky tohoto octa s 1 čajovou lžičkou kvalitního medu a zalijeme 3 dl čisté vlažné neperlivé vody. Pijeme pomalu po douškách. Budete se krásně čistit a hojit, více spalovat a budete méně unavení.

Při bolestech v krku je dobré několikrát denně kloktat 2 dl teplé vody s přídavkem 1 lžíce tohoto octa.

Při dně a revmatismu pravidelně ráno a večer popíjejte 2 dl vlažné vody s 2 lžičkami tohoto octa.

Na podporu činnosti střev pijte večer 3 dl teplé vody s přídavkem 1 lžičky tohoto octa.

Při bodnutí hmyzem si okamžitě natřete postižené místo octem. Rána se okamžitě vydezinfikuje a přestane svědit. Platí i u čistého jablečného octa.

Na zmírnění žaludečních obtíží vypijte 1 dl teplé vody s 1 lžící tohoto octa.

Při redukční dietě vám podpoří váhový úbytek 3 x denně vypitý nápoj připravený ze 4 dl teplé vody, 1 lžící čistého jablečného nebo bylinkového octa se 2 lžícemi pomerančové šťávy. Urychluje látkovou výměnu a detoxikuje organismus.

 

Chcete si vyrobit svůj vlastní jablečný ocet?

Návod na domácí přípravu jablečného octa

jablka2Ingredience:

  • 1 kg jablek
  • voda

 

Postup:
Jablka umyjeme, nastrouháme i se slupkou a jádřincem (to je důležité, jinak by ocet ztratil na léčebné hodnotě), vložíme do skleněné nádoby a zalijeme vodou tak, aby sahala 5 centimetrů nad jablka. Přiklopíme víčkem a necháme zhruba týden na teplém místě. Dvakrát za den odklopíme a dřevěnou vařečkou důkladně promícháme.

Po týdnu dobře přecedíme, zase nádobu uzavřeme a uschováme již v lednici. Po dalším týdnu opět scedíme a znovu uzavřeme a dáme na dalších 21 dní na temné chladné místo. Po uplynutí této doby přelijeme přes plátýnko, nalijeme do tmavých skleněných lahví, uzavřeme a skladujeme v lednici. Takto připravený ocet vydrží v chladnu i rok.

 

Inspiraci pro další zdravé použití jablečného octa najedete například v článcích:

4 recepty na domácí medicíny na nachlazení,

13 a více tipů na přírodní léčení zánětu močového měchýře,

Medicína na vysoký cholesterol, tlak, rakovinu a obezitu,

Elixír na rozpohybování metabolismu,

Přírodní spalovač tuků – efektivní nápoj za pár korun.

 

Hodně zdraví a dobrou chuť!

Michaela Weissová
Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami, zásadotvornou stravu a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci. Díky.

Zatím žádné komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>