Klasické karamelové dezerty jsou obvykle s kondenzovaným mlékem a rafinovaným cukrem, což není pro zdraví a váhu zrovna moc ideální. Já vám však dnes nabízím zdravou a chuťově opravdu skvostnou variantu na karamelový dezert, který se navíc nepeče. Nutričně se tento recept vůbec nepodobá dezertu a přesto jím je. Jeden kousek tohoto dezertu obsahuje vyvážené množství cukru, tuku a bílkovin, které uspokojí vaši chuť na sladké a na rozdíl od jednoho kusu tradičního karamelového dezertu bude rozmazlovat a vyživovat i vaše tělo. Tak bez viny do toho!
Celková příprava tohoto dezertu vám zabere hodinu a čtvrt a uvedené ingredience vystačí zhruba na 20 kousků.
Ingredience:
- 1 šálek mandlového másla – recept najdete zde
- 4 lžíce kokosového oleje
- 1 a ½ polévkové lžíce javorového sirupu (nebo jiného sladidla – agáve, med, slady, …)
- 100g kvalitní hořké čokolády (nejlépe z nepražených bobů)
- ½ lžičky mořské soli
Postup:
Smíchejte/vyšlehejte mandlové máslo, kokosový olej, javorový sirup a sůl v misce na krém.
Nalijte směs na pergamenový/pečící papír do malé zapékací misky a posypte kousky čokolády. Poté dejte do mrazáku na dobu nejméně 2 hodin.
Po zmrznutí opatrně vyndejte pomocí zvednutí rohů papíru dezert ven a nakrájejte na malé čtverečky. Můžete ihned podávat. Nesnědené množství skladujte v mrazáku.
Další skvělé recepty na dezerty najdete například v článcích:
Rozplývající se raw čokoládový dezert,
Raw skořicovo-pomerančové válečky s čokoládovou chilli omáčkou,
Maminčiny čokoládovo-avokádové sušenky,
Neodolatelný raw borůvkovo-jahodový zmrzlinový dort,
Nepečené čokoládové brownies s vlašskými ořechy,
Raw čokoládový dezert z červené řepy,
Recept na chia konopné tyčinky.
Dobrou chuť!