Často mi píšete s prosbou o sestavení ukázkového léčivého jídelníčku bez bílé mouky, cukru a mléčných výrobků, aby se váš zánět, kvasinkové infekce, plísně a nadváha snížily přirozeným způsobem. Tak tady je.
Tento jednodenní plán jsem sestavila hlavně se zaměřením na snížení hladiny zánětu podle celostních doporučení, které jsem vám popsala v článku Celostní doporučení na přírodní léčbu zánětu, kde naleznete podrobné informace k přírodní léčbě zánětu a další odkazy na články zabývajícími se protizánětlivými recepty a tipy.
Snídaně: Adaptogení zelené smoothie
Ingredience:
- ⅓ šálku mandlového mléka (domácí recept)
- ⅓ šálku uvařené kávy
- 1 lžíce prášku Spiruliny
- 1 šálek čerstvých špenátových listů
- ½ šálku mraženého banánu
- 1 odměrka hrachového proteinu
- 1 čajová lžička chaga prášku
- 1 čajová lžička ashwagandha prášku
- voda podle potřeby
Postup:
Všechny ingredience rozmixujte v mixéru na hladkou směs.
Druhá alternativa snídaně: Půst + Protizánětlivé Matcha-kurkuma tonikum
Dalším způsobem, jak snížit zánět, je občasné hladovění. Popíjejte tento čaj a počkejte s jídlem až do oběda. To pomůže vašemu tělu se vyrovnat se zánětem rychleji. Pokud není půst váš šálek kávy, dejte si snídani a tento léčivý čaj popíjejte během celého dopoledne.
Ingredience:
- 2 šálky vody
- 1 čajová lžička Matcha prášku
- 2 lžičky sušené kurkumy
- ½ lžičky skořice
- ¼ lžičky sušeného zázvoru
- 1 čajová lžička extra panenského kokosového oleje
- Špetka černého pepře
Postup:
Promíchejte všechny přísady v mixéru.
Nalijte směs do hrnce a zahřejte na mírném ohni po dobu 3 až 5 minut, dokud se směs neprohřeje. Nevařte! Pouze do teploty 42°C.
3-denní smoothie detox s recepty a podrobným plánem na obnovu energie
Oběd: Avokádový salát
K obědu si můžete dát jakýkoli míchaný salát s extra panenským olejem z oliv, semínek, ořechů nebo avokádový. Kdo chce, může přidat do salátu kousky divokého tuňáka nebo lososa, které také snižují zánět. Přidat můžete také hrst nejrůznějších semínek a v sezoně rajčata.
Ingredience:
- hlávka římského salátu (můžete promíchat i s jinými listovými saláty)
- ½ avokáda
- 2 stonky oloupaného a na jemno nakrájeného řapíkatého celeru
- 3 lžíce avokádového oleje (nebo jiného za studena lisovaného)
- 2 až 3 větvičky nakrájeného kopru
- šťáva z půlky citrónu
- mořská sůl a pepř podle chuti
Postup:
Listy omyjte, avokádo rozmačkejte v misce vidličkou a smíchejte s olejem, šťávou z citronu, solí, pepřem a koprem a udělejte si z této směsi zálivku. Vše dobře promíchejte.
Další recepty na saláty a raw jídla naleznete v sekci Raw jídla a saláty.
Večeře: Výživný vývar a pečený kurkumový květák
K večeři si dejte výživný zeleninový nebo kuřecí vývar. Recept na protizánětlivý zeleninový vývar naleznete v článku 3 denní plán- hubnoucí zeleninový vývar a snídaňové smoothie, recept na kuřecí vývar přikládám zde.
Ingredience na vývar:
- Celé bio kuře (cca 1,5 kg)
- 6 stroužků česneku
- 1 cibule
- 3 cm oloupaného zázvoru
- 3 bobkové listy
- pár kuliček nového koření
Postup:
Opláchněte kuře a vložte ho do hrnce.
Naplňte hrnec ze tří čtvrtin vodou a přidejte bylinky a zeleninu.
Vařte na středně vysokou teplotu, dokud nezačne vývar bublat, potom teplotu snižte na nízkou a nechte mírně občas probublat po dobu aspoň 4 hodin.
Nechte jej nezakrytý vychladnout a pak ho přes síto přeceďte, nalijte do uzavíratelných sklenic a dejte do lednice.
Ingredience na polévku:
- 4 až 6 šálků vývaru
- 2 lžíce kokosového oleje
- 1 až 2 šálky nakrájené cibule
- 1 až 2 šálky nakrájené mrkve
- 3-4 malé až střední cukety v létě, mimo sezónu nakrájený řapíkatý celer
- 2 šálky na kousky nakrájeného kuřecího masa
- 2 až 3 stroužky česneku, drcené nebo nakrájené
- mořská sůl a pepř dle chuti
Postup:
Zpěňte cibuli a mrkev na kokosovém oleji, dokud cibule nezměkne.
Přidejte vývar a přiveďte k varu.
Udělejte z cuket nebo celeru nudle tzv. na julienne.
Jakmile mrkev změkne, přidejte cuketu a povařte na mírném ohni do měkka. Čas se bude měnit v závislosti na velikosti vašich cuketových či celerových „nudlí“.
Přidejte nasekaný česnek a kuře a ihned odstavte. Nechte 5 až 10 minut proležet.
Ingredience na kurkumový květák
- půlka velkého květáku
- 2 lžičky kurkumového prášku
- 2 lžičky mořské soli
- 2 lžíce avokádového oleje
Postup:
Předehřejte troubu na 180°C.
Natrhejte květák na malé růžičky.
Z oleje, soli a kurkumy udělejte kašičku a namočte v ní jednotlivé kousky květáku.
Pak dejte květák do zapékací mísy tak, aby se jednotlivé kousky nedotýkaly.
Přikryjte zapékací mísu staniolem.
Pečeme 75 minut.
Svačina: Borůvková mísa
Toto je variace na borůvkovou zmrzlinu, která je skvělým osvěžením v teplých dnech. Pakliže není teplý den, volte nemražené ovoce a dále nezmrazujte. Místo kokosu můžete použít semínka (konopná) nebo ořechy.
Ingredience
- 10 vypeckovaných datlí
- Strouhaný kokos a kousky kakaových bobů (volitelné)
- ⅓ šálku zmrazených borůvek nebo jiného bobulovitého ovoce
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu nebo semínka z jednoho lusku
- ½ šálku mandlí
- 1 lžíce mandlového másla (domácí recept)
Postup:
Všechny ingredience promixujte v mixéru. Začněte ořechy, datlemi a máslem a pak přidejte borůvky.
Nalijte do mísy a nechte hodinu ztuhnout v mrazáku.
Vyjměte z mrazáku a posypte strouhaným kokosem.
Nesnědené množství skladujte v uzavřené nádobě v lednici a do večera snězte.
Další tipy na protizánětlivé svačiny naleznete v sekci Zdravé svačiny.
Během dne
Udělejte si čas na zklidnění se v tichu. I kdyby to mělo být jen pár minut v klidu, se zavřenýma očima, s pozorností na dech či myšlenky nebo v přírodě.
Uděláte-li si tento protizánětlivý den plný zdravého jídla, vyhněte se stresu, jinak se vám zánět nepodaří dostat pod kontrolu, ať budete jíst cokoliv nejzdravějšího.
Pokud zvládnete tento den s jiným jídelníčkem než na jaký jste běžně zvyklí a budete chtít pokračovat, můžete se inspirovat na těchto stránkách zdravým jídlem, meditacemi a cvičením, které k uzdravení se ze zánětu rozhodně patří.
Test odhalení chronického zánětu v těle – 10 rychlých otázek
Příčiny zánětů, jejich léčba a recept na silně protizánětlivou šťávu bez odšťavovače
Hluchavková tinktura proti zánětům
Lahodné protizánětlivé heřmánkové latté
Recept na protizánětlivé vegan mléko s kurkumou a tipy na léčení
5 receptů na smoothies proti zánětům
15 důležitých potravin bojujících se záněty
4 recepty na léčivé polévky proti zánětům
5 receptů na léčivá smoothies proti zánětům
Protizánětlivé smoothie s kurkumou – bez ovoce
Bojujete s občasnými nebo chronickými záněty?
Je třeba k této problematice přistoupit celostně a udělat několik potřebných změn k lepšímu. V eBooku „Jak vyléčit kvasinkovou infekci přírodně a navždy – holistický systém pozitivní proměny života“, popisuji důležité aspekty úpravy stravy, posílení orgánů, pročištění těla a navrácení ho do rovnováhy, ve které panuje zdraví na všech úrovních, konkrétními funkčními kroky, které již pomohly stovkám mých uzdravených klientů.
Opakované kvasinkové infekce vedou k chronickým zánětům, dysbakterióze, syndromu propustného střeva, autoimunitním onemocněním, participují na vzniku rakovinných nádorů, napadají mozek a v důsledku toho ničí naší psychiku a způsobují mnoho dalších velmi nepříjemných zdravotních problémů.
Pokud chcete zjistit, zda patříte k 80% populace, která trpí přemnoženými kvasinkami a z nich plynoucích problémů, stáhněte si zdarma můj eBook „Jak si vytestovat kvasinkovou infekci“, odpovězte na otázky v něm položené, vyhodnoťte svůj aktuální zdravotní stav a rozhodněte se podle výsledků o další cestě. Já vám nabízím tu přírodní, šetrnou a trvalou, bez negativních vedlejších účinků.
Hodně zdraví!
K0M7NHJBZ5 https://www.google.com
Tak ten květák na obrázku jste určitě 75 minut na 180 st. nepekla! Já to dala na 45 min. a většina je blátovitá! Nevím, jak to bude chutnat, ale vzhledem k tomu, že blátovitá zelenina není můj šálek čaje, tak to vidím bledě. Příště budu opatrnější! 🙁