Když se ke mně dostala informace, jak je citronová kůra bezvadná a jak je vlastně ještě lepší než citronová šťáva, zapochybovala jsem. Informací o potravinách, jejich výhodnosti a jak a proč bychom je měli konzumovat je, slušně řečeno, většinou přespříliš.
Citronová kůra v nutričních datech
Jak si to ověřit? Přes čísla. Čísla, tedy nutriční hodnoty, jsem čerpala z databáze nutričních hodnot USDA.
Výsledky jsou shrnuté v tabulce. Uvádějí, kolik je ve 100 gramech minerálních látek a vitaminů. A potvrzují to, o čem se na netu jen tak povídá. V citronové kůře je mnohem víc minerálů a vitaminů než v citronové šťávě.
Srovnání množství živin v citronové šťávě a citronové kůře
Čerstvá citronová šťáva 100 gramů |
Čerstvá citronová kůra
100 gramů |
|
Minerální látky | ||
Vápník CA v mg | 6 | 134 |
Železo Fe v mg | 0.08 | 0.80 |
Hořčík Mg v mg | 6 | 15 |
Fosfor P v mg | 8 | 12 |
Draslík K v mg | 103 | 160 |
Sodík Na v mg | 1 | 6 |
Zinek Zn v mg | 0.05 | 0.25 |
Vitaminy | ||
Vitamin C, kyselina askorbová, v mg | 38.7 | 129.0 |
Thiamin v mg | 0.024 | 0.060 |
Riboflavin v mg | 0.015 | 0.080 |
Niacin v mg | 0.091 | 0.400 |
Vitamin B-6 v mg | 0.046 | 0.172 |
Folate, DFE v µg | 20 | 13 |
Vitamin A, RAE v µg | 0 | 3 |
Vitamin A, IU | 6 | 50 |
Vitamin E (alpha-tocopherol) v mg | 0.15 | 0.25 |
Zdroj : databáze USDA, 2014. Nejnovější údaje hledejte zadáním ze Search Page databáze USDA.
Závěr z dat si může každý udělat sám. Pro mne osobně bylo zajímavé, že v citronové kůře je trojnásobně víc vitaminu C.
Mrazit nebo sušit aneb o použití citronové kůry
Citrony s chemicky ošetřenou kůrou obsahují koktejl látek, které z nich jakoukoli metodou nedostaneme. Pokud plánujeme použít citronovou kůru, kupujme vždy bio citrony. Nejsou-li k dostání, nebo jejich cena je vysoká, počkejme na lepší časy. Třeba v lednu a únoru jsou citrusy v sezóně a i v bio kvalitě jsou za dobrou cenu.
Šťávu z citronů, kterou nepoužijeme hned, můžeme zamrazit. Jednou z metod je použít tvořítka na led. Šťávu nalijeme do tvořítek a dáme zamrazit. Hotové kostky přesypeme do zipovacího sáčku a uložíme do mrazničky.
Citrony po vymačkání šťávy můžeme také ukládat do zipovacího sáčku do mrazáku a pak z nich vždycky podle potřeby nastrouháme čerstvou kůru.
Kůru ze zamražených (nebo čerstvých) citronů můžeme přidávat třeba do vody, salátů, do cukroví, na maso, do jogurtu, do polévky, na zmrzlinu, do těstovin. Prostě kam nás napadne a co nám bude s vůní citronové kůry chutnat.
Zmražená citronová kůra si uchová spoustu živin a tak je její použití do jídel a pití v čerstvém stavu určitě dobrou volbou.
Nechcete citrony zamrazovat? Kůru si můžete nasušit. Oloupejte kůru, pozor abyste oloupali jen kůru bez bílé dužiny pod ní. Proužky kůry naskládejte v jedné vrstvě na talířek a nechejte je v pokojové teplotě sušit. Asi týden si kůry nevšímejte. Po týdnu máte sušenou bio citronovou kůru k dalšímu použití.
Další užitečné informace o citrónové kůře naleznete v článku Jak využít slupky citrónů ke zlepšení vašeho zdraví a o použití citrónu v lidovém léčitelství v článku Jak na různé nemoci léčivkami.
Co s proužky sušené citronové kůry?
Umelte je s bílým pepřem a získáte fantastickou směs koření.
Umelte je samotné a máte zásobu bio citronové kůry na další měsíce.
Vyrobte si citronovou sůl. Z čerstvé kůry citronu a nerafinované soli získáte exkluzivní dochucovadlo.
Recept na citronovou sůl
Doba přípravy:
5 minut aktivního času, týden na sušení
Trvanlivost: jeden rok
Ingredience:
- bio citrony
- sůl nerafinovaná
Postup :
1/ Čerstvou citronovou kůru nastrouháme na jemném struhadle.
2/ Přidáme asi dvojnásobné množství nerafinované soli. Smícháme sůl s kůrou a rozprostřeme ji v tenké vrstvě na talíř.
3/ Sůl s kůrou necháme sušit jeden týden v místnosti s pokojovou teplotou. Nejlépe někde u radiátoru, ale není to potřeba. Pokud si vzpomeneme, sůl s citronovou kůrou promícháme. Během sušení může sůl zkrystalizovat. Není to na závadu, jen je potřeba ji rozmělnit, aby byla zase sypká.
3/ Po týdnu máme výbornou směs soli s citronovou kůrou. Sůl se postarala o konzervaci, citronová kůra o chuť.
4/ Hotovou směs uložíme do vzduchtěsně uzavřené sklenice s víkem. Sklenici si označíme datem a názvem, později si zcela určitě poděkujeme. Trvanlivost citronové soli je jeden rok. Uchováváme na studeném a temném místě.
Poznámka:
Používáte-li v receptech citronovou kůru, sáhněte vždy po bio citronech.
Doporučuji použít do směsi nerafinovanou sůl, pak bude mít váš výrobek parametry exkluzivní. Zvláště sáhnete-li po takových solích jako je Maldon nebo Fleur de Sel.
Pokud sůl zkrystalizovala tak, že ji nerozmělníme rukou, můžeme použít hmoždíř. Sůl, kterou ukládáme do sklenice, by měla být sypká.
Dávkování množství soli k množství nastrouhané citronové kůry můžeme podle vlastních preferencí upravit. Množství soli a citronové kůry podle receptu se postará o důkladnou konzervaci a vysušení kůry.
Inspirujte se v článku Jak si doma udělat vlastní alkalickou vodu, kde uplatníte právě citrón a sůl.
Stejný postup můžete použít i pro pomerančovou sůl. Opět doporučuji použit pomeranče v bio kvalitě, bez chemického ošetření kůry. A podobně si také můžete vyrobit citrónový nebo pomerančový cukr.
Chcete-li s pomocí citrónů zhubnout a pročistit se, doporučuji vám článek Citrónová dieta, která vám pomůže shodit až 3 kg za týden.
Vaření s citronovou kůrou
Citronová kůra je výborná tam, kde je dobré přidat k dalším ingrediencím esenci citronu a zároveň se vyhnout lehce svíravé chuti citronové šťávy. Tohle nemám z vlastní hlavy, to říkají profesionálové kuchaři.
K čemu se například přidává citron?
K bazalce, borůvkám, ostružinám, kaparám, k sýru ricotta nebo kozímu, ke kuřeti, je výborný s kokosem, jde ke všem rybám a mořským plodům, chutná zajímavě s česnekem, dobře doplňuje chuť medu, jde k jehněčímu, používá se v řecké a indické kuchyni, vytvoří zvláštní mix chuti a vůně s lískovými oříšky nebo mandlemi.
Zásobu namražených citronů (citrónové kůry), můžete mít dostatečnou a udržovat si tak své stálé zdraví. Vznikne vám spontánně, jako vedlejší produkt ranního pití vody s vymačkanou šťávou z půlky citronu, o které je na těchto stránkách zmínka v mnoha článcích.
Inspirovat se například můžete v článcích:
Jednoduchý nápoj na chřipku a nachlazení
Kůra na podporu metabolismu a detoxikaci
Čistící šťáva proti infekcím a únavě
Nápoj, který rozpouští tuky během 4 dnů
Šťáva na vyčištění tlustého střeva, zažívací potíže a hubnutí
O dalších blahodárných účincích citrónu se mlžete dočíst v článku Citrón jako přírodní cesta k uzdravení.
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,proč se musí loupež jen horní kůra bez bílé dužiny. Nechávala jsem vždy uschnout celou půlku citronu bez šťávy a potom rozmixovala na prášek.
Děkuji Zuzka
To Andreas :
Jako u všeho ostatního v životě i tady platí, že jistotu máme všichni jenom tu jednu. K dotazu : bio citrony jsou takřka vždy balené v sáčcích, po kusech se prodávají málokdy. Poznat se to dá, pokud k plodům přičichneme, rozdíl mezi bio a nebio je výrazný. Osobně jsem se za sebe rozhodla, že pokud je něco označené jako bio, dál to už neřeším.
Praktiky dodavatelů a prodejců jsou samozřejmě různé, v tom máte pravdu, ale to je asi na jiné povídání.
Mám to stejně 🙂
Michaela
A akú máte istotu, že BIO citróny alebo pomaranče sú naozaj BIO i na pulte v obchode? Lebo aj keď pestovateľ dopestuje niečo v BIO kvalite a je to uňho takto i certifikované, ešte stále sú tu preprava a uskladnenie. Kde sa niektorí prepravcovia a distribútori podľa mojich info neraz neštítia použiť ani postrek pesticídmi a plynovanie – pre nich je to, aby im čo najmenej tovaru zhnilo podstatne dôležitejšie, než zdravie toho, kto si to kúpi…